null Triki za varčevanje z vodo doma
WIZ Blog Varčevanje z vodo doma
clock image

5

Triki za varčevanje z vodo doma

#blog

27 julij, 2022

Ana

Kako lahko doma varčuješ z vodo, na kar nas redno opozarjajo strokovnjaki po medijih, nekatere občine pa v poletnem času celo svarijo pred redukcijo vode?

Načinov za varčevanje je veliko, prav vse pa se začne pri tebi – že pri umivanju zob, kjer nevede lahko v odtok spustimo tudi 18 litrov vode na minuto. Začni varčevati s pomočjo spodnjih nasvetov.


Presenetljivo: z vodo lahko varčujemo tudi pri kuhanju testenin 

Kuhanje testenin za eno osebo? Pazi, da s preveliko posodo ne porabiš preveč vode, odmeri pravilno količino. Svetovni kuharski mojstri res svetujejo, da morajo biti lonci za kuhanje testenin velikanski. Ti pa se drži pravila: za 100 gramov testenin damo le 1 liter vode. 

In ko smo že v kuhinji: tudi ti obožuješ hladno vodo? Namesto, da čakaš, da iz pipe priteče hladnejša, jo predhodno nalij v steklenico in shranjuj v hladilniku. Tako te bo vedno osvežila.


Lavor v kuhinjskem umivalniku 

Ta navada naših babic je enkratna. Ko se enkrat navadiš, da vanj loviš vse kapljice, ki jih recikliraš za druge stvari, se zares počutiš dobro in verjameš, da vračaš planetu. Vodo iz lavorja uporabi za zalivanje sobnih ali zunanjih rastlin.


Skrbno do narave pri vsakodnevnem umivanju

Nekoliko zaspan se postaviš pred umivalnik, začneš z umivanjem zob, voda pa kar teče in teče in teče. Pozor: zapri pipo med umivanjem zob! Zobe si umivaš večkrat na dan več minut – si predstavljaš, koliko vode gre v nič, če ne upoštevaš našega nasveta? S tem lahko prihraniš kar 18 litrov vode na minuto. Enak poziv velja pri tuširanju, ki ga seveda omejiš na minimum, na npr. max 10 min. Predlagamo, da pozorno zapiraš pipo med šamponiranjem, skrajšaš čas tuširanja in o tvojih novih navadah poklepetaš še z družino in prijatelji. Širi dalje dobre nasvete o okoljski ozaveščenosti.

Vrt zalivaj ob večerih in ujemi čim več deževnice

Če ne živiš na območju, kjer je zalivanje zelenic in vrta omejeno, ti priporočamo, da ga zalivaš v večernih urah. Tako bo iz njega izhlapelo manj vode. Obenem ti svetujemo, da po vrtu loviš deževnico. Nimaš še zbiralnika vode? Naredi ga. Strokovnjaki priporočajo tudi, da zalivaš z zajemalko in ne cevjo, tako porabiš manj vode.

Mali koraki posameznika za velike spremembe!


Skrbno pri nakupu novih gospodinjskih naprav in vzdrževanju doma

Ko se odločaš za nove pralne in pomivalne stroje, preveri, kateri so najbolj varčni z vodo. Pri pranju perila in posode pazi, da stroj vklopiš, ko je res poln. Obenem preveri vse odtočne cevi, vodovodne napeljave, ventile pri pipah in kotliček pri straniščni školjki – ali kje teče odvečna voda? Doma si vgradi tudi števce za vodo, ki skrbno spremljajo porabo. 

Pranje avta v avtopralnicah 

Svetujemo ti, da je tvoj jekleni konjiček letos poleti manj čist in več na poti do doživetij. Prah na njem naj te ne moti, zaradi varnosti redno čisti le vetrobranska stekla, smerokaze in luči, pomembno pa je tudi, da poskrbiš za varnost. Če se čiščenju avtomobila ne želiš izogniti, ga peri v avtopralnicah s sistemom za recikliranje vode. Ne pozabi tudi na varno pot, kako? Ustrezno zavaruj svoj avto in ne pozabi na nujna kritja (avto asistenca, kasko), da se izogneš sitnostim na cesti, še posebno v poletni vročini. 


Koristne nasvete so pripravili tudi v Rižanskem vodovodu. Trenutno je na Obali ogroženost s pomanjkanjem vode zelo visoka, zato uporabnike opozarjajo, da pitne vode ne uporabljajo za nenujne potrebe in jo racionalno trošijo.  


Vir: izobrazevanje.lutra.si, Bodieko.si, Rižanski vodovod Koper

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.