null Triki za učenje doma 
flomastri v steklenem kozarcu v ptičji perspektivi
clock image

7

Triki za učenje doma 

#trikidoma

17 april, 2020

Kim

Kako v času izrednih razmer koronavirusa, ko so zaprte šole, z otrokom vzpostaviti rutino učenja doma?

Pomembno je, da starši otroka po korakih spodbujamo k samostojnosti in mu istočasno pomagamo, da osvoji nov način dela. V času učenja doma je pomembno, da poskrbimo za rutino, ki bo čim bolj spominjala na delo v šoli.
 

Katerih 7 nasvetov toplo priporočamo staršem, ki otrokom pomagajo z učenjem doma?

 

1. Prilagodite učni proces glede na otrokove dobre in slabe dneve


Tako kot odrasli, imajo tudi otroci dneve, ob katerih so bolj produktivni in so zmožni narediti več. Pridejo pa tudi dnevi, ko jim res nič ne gre od rok. Ne trošite energije in ne vzpodbujajte slabe volje z izvajanjem pritiska ob slabih dnevih. Raje izkoristite dobre dneve in takrat poskušajte predelati več snovi.
 

2. Vzpostavite urnik (učenja in igre)

Otroci potrebujejo ustaljen ritem, urnik. Veliko bolj mirni so, če vedo, kaj jih čaka. Vse to vpliva na zmožnost osredotočenja in posledično na bolje opravljeno delo. Psihologi zato svetujejo, da se z otrokom prej pogovorimo o tem, koliko časa ima npr. na voljo za učenje. 

Otroka izzovite, da si sestavi urnik, ki mu bo pomagal pri organiziranju njegovega časa.

Določi naj se, kdaj bo pisal domačo nalogo, kdaj se bo učil in pomembno, kdaj se bo igral. To je okvir, v katerem se bo otrok počutil varnega, hkrati pa se bo sočasno naučil, da dobro organiziran čas privede do več igre in zabave. Če urnik sestavi sam, se bo hkrati naučil odgovornosti in posledic svojih odločitev. Če se urnik spremeni zaradi višje sile ali drugih okoliščin, otroku pomagajte, da skupaj najde drug primeren čas za opravljanje šolskih obveznosti. Pomembno je, da ste v stiku z otrokom in da zaznate, kdaj ima učenja preveč in potrebuje odmor oziroma drugačno spodbudo ali sprostitev.

Prav tako doma določite mesto, ki se vsem zdi najbolj prikladno za mirno pisanje domačih nalog. Glede na starost in potrebe otroka se lahko odločite, kje boste ta čas vi. Ni potrebno, da sedite poleg otroka, lahko ste le dovolj blizu, da ste mu na voljo. Prvošolci še niso samostojni in morda še ne znajo prebrati navodil, šestošolci pa že lahko domačo nalogo opravijo sami.
Starši včasih popolnoma narobe interpretiramo pomoč pri učenju, tako da rešimo domačo nalogo, ki je bila sicer namenjena našemu otroku, kljub temu, da je naše delo zgolj poiskati in odpraviti razloge, zaradi katerih otrok ne more optimalno opraviti svoje naloge.  
 

3. Spodbujajte širino s poučnimi vsebinami 

Širino otrokovega razmišljanja spodbudite z ogledom dodatnih dokumentarnih filmov in drugih poučnih vsebin ter se o njih po koncu ogleda pogovarjajte. Na tak način boste otroku omogočili več aktivnosti in samostojnosti v učnem procesu ter mu morda vzbudila zanimanje po znanju izven učne snovi.
 

4. Utrjujte znanje skozi igro

Uvedite zabavne igre, na primer družinski kviz, ki zajema učno snov tistega dne. Zmagovalec je lahko nagrajen s filmom po njegovem izboru in s svojo najljubšo večerjo.
 

5. Kuhajte hrano za možgančke 

Sadje, zelenjava, oreščki, ribe, pusto meso in preostale zdrave maščobe so ob zadostni količini vode, osnova za dobro delovanje našega možganskega ustroja. Pomembni so tudi vitamini in minerali. Izogibati se je potrebno predelanim ogljikovim hidratom in rafiniranim sladkorjem, kot so sladkarije, beli kruh in gazirane pijače.
 

6. Otroku omogočite gibanje 

Telesna vadba zagotovo prispeva k boljši koncentraciji. Poskrbita torej, da bo vajin otrok telesno aktiven vsaj pol ure na dan. Če je le možno, si privoščite sprehod v naravi, seveda skladno z upoštevanjem vseh opozoril. Če je vaš otrok nemiren, mu dovolite, da se giba tudi med učenjem. Tudi vidva zaplešita in se poveselita z njim, ko mu končno uspe rešiti tisto mukotrpno nalogo.
 

7. Bodite zgled otroku 

Ne moremo pričakovati, da bo otrok delaven in organiziran, če vidi, da tudi sami vse delamo v zadnjem trenutku in se pri opravljanju nalog in dejavnosti ne držimo reda. Če bodo otroci videli, da skušamo biti starši odgovorni in se vsaj malce držimo reda tudi med lastnimi opravili, bomo te vrline lažje prenesli tudi nanje. In pomembno: vzemite si čas za pogovor z otrokom glede učenja doma. 

Dobro učenje želimo!
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.