null To so štirje pomembni nasveti za voznike začetnike
PUNCA Z VOLANOM, WIZ Blog, To so štirje pomembni nasveti za voznike začetnike
clock image

5

To so štirje pomembni nasveti za voznike začetnike

#wizavto

11 avgust, 2022

Igor

Ena od najtežje pričakovanih lekcij je zagotovo obisk poligona in trening varne vožnje*, kjer te bodo izkušeni inštruktorji pripravili na veliko izrednih situacij, nekaj pomembnih napotkov pa smo zate pripravili tudi mi.

Zakon pravi, da je voznik začetnik voznik motornega vozila do dopolnjenega 21. leta starosti in voznik motornega vozila dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja, ne glede na to, ali je bilo pridobljeno v Republiki Sloveniji ali tujini. 


Kako dolgo boš "voznik začetnik" 

Po uspešno opravljenem vozniškem izpitu si torej voznik začetnik, kar pomeni, da si na dobri poti do izpita, vendar pa se bo zanj treba še malce potruditi in si nabrati nekaj izkušenj. Ena od najtežje pričakovanih lekcij je zagotovo obisk poligona in trening varne vožnje*, kjer te bodo izkušeni inštruktorji pripravili na veliko izrednih situacij, nekaj pomembnih napotkov pa smo zate pripravili tudi mi.

V dežju vozi predvsem mirno in brez sunkovitih gibov

Izkušen voznik dobro ve, kako pomembno je prilagajanje hitrosti in načina vožnje glede na stanje cestišča, še posebej, ko je to mokro. Ob manjši količini dežja ceste postanejo nevarno spolzke, saj voda ne izpere prahu in umazanije. Namesto tega se na cesti ustvari tanek sloj spolzke mešanice, ki je zelo nevarna za zdrse. Če pa je dežja več, se na cesti hitro naberejo luže, ki ob neprilagojeni hitrosti lahko povzročijo akvaplaning. V dežju vozi predvsem mirno in brez sunkovitih gibov

Umirjeno pri bočnem parkiranju 

Če tvoj avtomobil ni opremljen s številnimi senzorji in kamerami, se bo bočnega parkiranje treba naučiti na “stari način”. Možnosti za orientacijo je več, zagotovo ti je inštruktor vožnje zaupal vsaj enega … “Naštudiraj” ga, naj se ti ne mudi, postopaj po korakih in v nekaj mesecih bo tvoje bočno parkiranje zagotovo zgledno, če ne že kar perfektno. Tudi s pomočjo senzorjev in kamer parkiranje ne bo samodejno, te bo pa zaradi minimalnega obračanja glave zagotovo manj bolel vrat.

Upoštevaj sistem zadrge

V državah z bolj gostim prometom ima sistem zadrge že kar dolgo tradicijo, pri nas pa se o njem resneje pogovarjamo zadnjih 30 let. Gre namreč za edini način, ki ob zoženju cestišča zagotavlja enakomeren in relativno hiter pretok prometa. Uporablja se na vseh vrstah cest in velja za enega osnovnih elementov cestnega bontona. Pa ne pozabi – da zadrga deluje pravilno, je potrebno vključevanje na vozni pas tik pred zoženjem, in NE pred tablo, ki označuje, da je do zoženja še 500 metrov. 

Vožnja avtomobila po prekrokani noči … NE!

O vožnji pod vplivom alkohola ne bomo izgubljali besed. Kaj pa vožnja “z mačkom”? Najbrž ni skrivnost, da po divji noči nisi v najboljši psihofizični kondiciji, kar je za uspešno upravljanje z velikim strojem, kot je avtomobil, bistvenega pomena. Močno je poslabšana zmožnost koncentriranja in psihomotorične sposobnosti, v najboljšem stanju pa nista niti tvoj kratkoročni in dolgoročni spomin. Vedi, da je v povprečju za razgradnjo alkohola v telesu potrebnih med 12 in 24 ur …

Zgornji napotki naj ti bodo v pomoč in v razmislek

Najpomembnejši element so zagotovo izkušnje, za te pa potrebuješ čas in vsaj nekaj tisoč prevoženih kilometrov letno! Do takrat si za večjo dozo brezskrbnosti poglej še WIZ zavarovanje Mladi voznik, ki ga skleneš kar preko spleta.


ZAVAROVANJE MLADI VOZNIK > 

 

* Zakon o voznikih določa kot vsebino obveznega programa dodatnega usposabljanja voznika začetnika dva programska sklopa, to sta vadba varne vožnje ter udeležba na skupinski delavnici o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa. Oba sklopa morata biti opravljena do poteka veljavnosti vozniškega dovoljenja voznika začetnika.

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.