null Svetovna zimska doživetja za tvoj potovalni seznam
Pravljični severni sij, zimske atrakcije, WIZ blog,
clock image

6

Svetovna zimska doživetja za tvoj potovalni seznam

#wizblog

14 december, 2021

Ana

Poznaš rek: »Ni nujno, da je raj tropski«? Čeprav mogoče že odštevaš dni do poletja, naj ti povemo, da je tudi zima lahko super carska – še posebej takrat, ko jo popestriš z nepozabnimi doživetji.

Zate smo pripravili nekaj takih, ki jih moraš izkusiti vsaj enkrat v življenju.

Kdo pravi, da lahko jadraš samo poleti?

V Estoniji se vsekakor ne strinjajo s tem, da je jadranje samo poletna aktivnost. Na zmrznjenem Baltskem morju skoči na jadrnice na drsalkah, ki dosežejo hitrost tudi preko 100 km/h. Si upaš udeležiti celo regate? 

Če te jadranje ne prepriča, pa se po Baltskem morju lahko voziš tudi z avtomobilom. Odpravi se na najdaljšo ledeno cesto v Evropi, ki je dolga kar 25 km.


Adrenalinsko ledeno plezanje po slapu

Vsak od tvojih prijateljev je že kdaj videl slap, vendar koliko jih lahko reče, da so se na nanj povzpeli? Bodi prvi v družbi, ki se odpravi na noro doživetje; plezanje po poledenelem slapu.

Slap Kandersteg v Švici je eden najbolj dostopnih evropskih slapov, primernih tudi za začetnike. Ne pozabi pa, da je varnost na prvem mestu; pred odhodom opravi tečaj varnega plezanja po slapu ter poskrbi za ustrezno opremo.


Si upaš prespati v pravem igluju?

Te zazebe ob misli kako bi bilo zimsko noč preživeti v igluju? Na zahodu Avstrije se nahaja majhno turistično naselje iglujev, v katerih lahko preživiš eno ali več noči. Če se bojiš, da bo mraz prehud, naj te pomirimo; vsak iglu ima kvalitetne termo spalne vreče, izolirane vzmetnice ter preproge iz ovčje kože, ki naredijo prostor prijeten in topel.

Čez dan pa se v tamkajšnji vasici odpravi na delavnico gradnje iglujev. Utečeni staroselci za izgradnjo potrebujejo 1 uro. Preizkusi, koliko potrebuješ ti. Ko pridobiš ustrezno znanje, si lahko naslednjo sezono iglu zgradiš kar na domačem dvorišču. 


Pravljični severni sij

Ena najbolj znanih zimskih atrakcij na svetu je tako priljubljena povsem upravičeno. Opazovanje severnega sija je absolutno izkušnja, ki ti bo za vedno ostala v spominu. Nekatera plemena verjamejo, da severni sij izvira iz duš njihovih mrtvih prednikov in jih je treba obravnavati z izjemnim spoštovanjem. Najpogosteje občudujemo zelene odtenke, lahko pa imaš srečo in naletiš tudi na druge barve, kot so rdeča, roza, modra, oranžna in bela.

Norveško živahno mesto Tromso je bilo označeno za eno najboljših krajev na svetu za ogled severnega sija. Ostale priljubljene dežele pa so še Švedska, Finska, Islandija, Kanada in Grenlandija.
 

Poznaš golf v snegu?

Da, prav bereš, obstaja tudi golf po zasneženem igrišču. V Bjorklidnu na Švedskem te čaka urejeno golf igrišče, ki obratuje tudi v zimskih mesecih ob snežnih dneh. Ne samo to; igrišče ponuja celo nočno igranje s svetlečimi žogicami. Če se ti nasmehne sreča, lahko celo ujameš igro v spremljavi severnega sija.
 

Ekstremno potapljanje v ledenem jezeru

Tudi, če jezero poledeni, se lahko v njem še vedno potapljaš. Eden takih primerov je Sibirsko Bajkalsko jezero, ki je največje, najglobje in tudi najstarejše jezero na svetu. V zimskem času vrhnja plast jezera zmrzne, a to ne ustavi neustrašnih potapljačev, ki se spuščajo v kristalno čisto vodo pod meter debelo plast.

Odpravi se na potop in odkrij, kako poledenelo jezero izgleda iz druge strani. Med svojim raziskovanjem pa te lahko preseneti tudi redki endemski bajkalski tjulenj, ki je edini sladkovodni tjulenj na svetu.
 

Obožuješ živali? Skoči v zimski safari

Ob besedi »safari« najbrž najprej pomisliš na opazovanje eksotičnih živali v vročih afriških krajih, a ta možnost obstaja tudi v zasneženih deželah. V finski Laponski se odpravi v enega izmed tamkajšnjih safarijev, kjer spoznaš predvsem severne jelene, pa tudi haskije, ki te lahko z vlečnimi sanmi odpeljejo na izlet po čudoviti pokrajini.
 

Festival ledu in snega

Nekatere dežele zimo celo slavijo. Na Kitajskem v mestu Harbin vsako leto organizirajo festival ledu, kjer te čaka sprehajanje po ogromnih ledenih skulpturah, drsanje, pasja vprega, umetniške lanterne, snežne skulpture in številne druge atrakcije, a katerimi slavimo zimski čas.

Preden se odpraviš novim dogodivščinam naproti, pa ne pozabi na upoštevanje aktualnih priporočil za potovanja in poskrbi za ustrezno zavarovanje. Med obvezno opremo vsakega potovanja sodi tudi zavarovanje WIZ Tujina, ki ti v primeru bolezni in poškodb v tujini nudi povračilo stroškov nujne zdravniške pomoči. Vključuje tudi kritje za primer Covid-19.

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.