null Svet se spreminja, z njim pa tudi avtoindustrija
avto na cesti, jesen, wiz blog
clock image

5

Svet se spreminja, z njim pa tudi avtoindustrija

#wizblog

18 november, 2021

Kim

Že skoraj 2 leti je minilo, odkar se je začela pandemija, ki nas je izjemno zaznamovala. Praktično se je spremenil cel svet, z njim pa tudi avtoindustrija.

Vse več se govori o pomanjkanju čipov, višanju cen ter dolgem čakanju na nove avtomobile. Preveri, kaj se v resnici dogaja in kakšne spremembe lahko pričakuješ v prihodnosti.


Elektronski deli so zlato sodobnega časa

Avtoindustrija se v zadnjem letu srečuje z ogromnim problemov: prihaja do pomanjkanja elektronskih delov oziroma čipov, ki se jih vgradi v avtomobil. Problematika čipov se je sicer napovedovala že kar nekaj časa in je povezana predvsem s skokom uporabe elektronskih naprav med epidemijo. Ker je se je toliko čipov porabilo za izdelovanje novih elektronskih naprav, jih je praktično zmanjkalo za izdelavo vozil.

Zaradi pomanjkanja elektronskih delov prihaja tudi do zapiranja tovarn avtomobilov. Proizvodnje enostavno nimajo delov, s katerimi bi opremile jeklene konjičke in jih pospremile v svet. Dogaja se tudi, da novi modeli vozil prihajajo brez ali z manj nenujnih elektronskih pripomočkov, kot so navigacija, inteligentno vzvratno ogledalo in drugi. Če kupuješ nov avtomobil torej ni nič nenavadnega, če določena dodatna oprema ni na voljo ali pa se nanjo čaka zelo dolgo.
 

Dolgo čakanje na nove avtomobile

Velik del avtoindustrije stoji, zato tudi dlje časa čakamo na nove avtomobile. Čeprav je včasih veljalo, da si nov avto lahko dobil praktično takoj, lahko danes čakaš tudi več mesecev. Prav tako avtohiše danes zelo težko sploh napovejo točen datum, kdaj lahko pričakuješ prihod svojega novega jeklenega konjička. Prodajalci pravijo, da prihaja do kroničnega pomanjkanja vozil in posledično tudi nezadovoljstva potencialnih kupcev.

Pri WIZu ti zato svetujemo, da razmišljaš vnaprej. Če veš, da boš kmalu potreboval nov avtomobil, ne čakaj na zadnji trenutek. Če pa se znajdeš v izredni situaciji in res potrebuješ vozilo takoj, izbiraj med avtomobili, ki so že na zalogi.

Podražitev vozil

Strmo naraščajo cene materialov, kar privede tudi do podražitve končne cene vozil. Ker je dobava novih avtomobilov tako nepredvidljiva, pa se viša tudi cena rabljenih vozil, ki so na voljo takoj. Če torej razmišljaš o nakupu avtomobila, se pripravi da bodo cene nekoliko višje, kakor so bile sicer. Napovedi pa pravijo, da se bodo cene v prihodnjih mesecih še dodatno povišale.

Če pa razmišljaš o prodaji svojega avtomobila, je trenutna situacija voda na tvoj mlin – sedaj imaš od prodaje veliko večji dobiček, kakor sicer.


Je uvažanje avtov rešitev ali past?

V zadnjih letih je izjemno priljubljeno tudi uvažanje jeklenih konjičkov – največ jih uvozimo iz Nemčije, precej pa tudi iz Italije in Francije. Trenutno iz tujine uvozimo približno polovico rabljenih avtomobilov. Uvoz je priljubljen predvsem zato, ker dobimo za enak znesek vozila, ki so bolje ohranjena in imajo več dodatne opreme.

V teoriji je torej uvažanje super izbira, ampak ali je temu res tako? Na spletu je na tujih straneh že malo morje prevarantov, ki pod pretvezo prodaje vozila služijo na nevednih kupcih. Goljufije se zgodijo še posebej takrat, ko ljudje kupujejo na lastno pest. Če se torej odločiš za nakup jeklenega konjička iz tujine svetujemo, da to narediš s pomočjo pooblaščenega prodajalca oziroma uvoznika. 
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.