null Stvari, ki jih poleti ne bi nikoli smeli pustiti v avtu
torba na sedežu avtomobila, wiz blog, Stvari, ki jih poleti ne bi nikoli smeli pustiti v avtu
clock image

8

Stvari, ki jih poleti ne bi nikoli smeli pustiti v avtu

#wizavto

25 julij, 2022

Margi

Tema, o kateri je precej govora v poletnih mesecih, ko zaradi močnega sonca temperatura v avtomobilu zelo naraste, a je zaradi različnih dejavnikov aktualna čez celo leto. Avtomobil je v osnovi prevozno sredstvo in ne premično skladišče, saj je hranjenje določenih stvari v avtomobilu lahko tudi nevarno za zdravje.

Na osebni avtomobil nas večina gleda kot na precej intimno stvar, ki je dostopna le nam, hkrati pa nam ponuja obilico prostora za shranjevanje različnih stvari. Čeprav je seznam stvari, ki so v avtomobilu obvezne, precej dolg (paket prve pomoči, žarnice, odsevni jopič itd.), spisek priporočljivih stvari pa še daljši (krpice, odmrzovalec stekel, svetilka, polnilec za telefon ...), pa imaš v avtomobilu zagotovo tudi stvari, ki tja vsekakor ne sodijo, saj lahko privlačijo neželene poglede ali pa so celo škodljive za naše zdravje in potencialno nevarne. 


Teh stvari nikoli ne puščaj v avtomobilu

Preberi katere stvari moraš vedno vzeti iz avtomobila v najkrajšem možnem času, ne glede na letni čas ali zunanje temperature. 

Aerosolne pločevinke so nevarne

Kombinacija plina in močnega pritiska sta glavni komponenti mini bombe, zato so vsi razni spreji označeni z nalepko, ki opozarja, naj pločevinke nikar ne izpostavimo temperaturi, višji od 50 stopinj Celzija in/ali direktni sončni svetlobi. V nasprotnem primeru se lahko v avtomobilu (tudi med vožnjo!) sproži spontani projektil ... O posledicah verjetno ni treba govoriti, zato spreje, vključno z morebitnim potovalnim dezodorantom, čim prej odstrani iz avtomobila. 

Pomembno: Če imaš avto kasko zavarovan, ti WIZ Kasko krije tudi neposredno škodo na avtu, zaradi požara, neposrednega udara strele, eksplozije in nenadnega zunanjega toplotnega ali kemičnega delovanja … vendar LE pod pogojem, da se eksplozivno telo NI NAHAJALO v avtu!!


Krema za sončenje izgubi svojo moč

Nasvet, ki je sicer bolj priročen za poletne mesece, pa vendar se ti tovrstna »napaka« lahko pripeti tudi na smučanju ali ob zimskem obisku gora, če jo na sončen dan pozabiš na armaturni plošči. Težava je v tem, da se aktivne komponente sončne kreme ob visokih temperaturah pričnejo razgrajevati in krema posledično začne izgubljati svojo »moč«. Tudi pretiran mraz ji ne paše, zato vedno poskrbi za njeno ustrezno hrambo.

Obisk trgovine z živili naj bo zadnji opravek

Ko načrtuješ dan opravkov, si obisk trgovine in nakup hrane prihrani za povsem zadnjo nalogo. Večini živil se z nihanjem temperature zmanjšuje njihova varnost in primernost za uživanje. Poleg tega največkrat nakupimo stvari, ki pašejo v hladilnik in/ali zmrzovalnik, takšne, ki ne marajo biti v stiku z vlago, pa tudi svežo zelenjavo, ki za ohranjanje svežine potrebuje drugačne pogoje. Zato živila čim prej odnesi iz avtomobila in jih shrani na ustrezno mesto. 

Zdravila imej vedno ob sebi

Večina zdravil je zaradi varnosti in priročne uporabe namenjena shranjevanju na sobni temperaturi. Če jih izpostavimo velikim temperaturnim nihanjem ali ekstremom (visoka vročina ali hud mraz), pa lahko pričnejo izgubljati svojo moč in lastnosti. Zato imej škatlico zdravil vedno shranjeno na primernem mestu, kar avtomobil zagotovo ni. Če pa zdravila vseeno pozabiš v avtu, obvezno preberi priložena navodila in se prepričaj, da so tablete še varne!

Plastenke pijače sproščajo nezdrave snovi

Da, predvsem ob visokih temperaturah se iz plastenk po podatkih nekaterih raziskav iz plastike sproščajo različne snovi, ki jih povezujejo tudi z najhujšimi boleznimi. Poleg tega je priporočljivo plastenko s pijačo, sploh če to ni voda, čim prej odstraniti iz avtomobila. S tem se izogneš tudi potencialnemu slabemu okusu ob požirku soka, ki je v avtomobilu nekaj dni ali pa celo tednov. No, pa tudi postana voda ni najbolj zdrava niti okusna.

Rastline v avtomobilu trpijo

Precej logično, če pomisliš, da so tudi rastline žive. Nekatere so celo občutljive na temperaturna nihanja. Nekaterim bi bivanje v avtomobilu morda celo ustrezalo, vendar pa so te zelo redke. Nekatere sobne lončnice so na temperaturo celo tako občutljive, da jih ubije že samo pol ure čakanja na temperaturi pod 10 stopinj Celzija. Poleg tega se med vožnjo rade prevračajo, zato si prihrani še sesanje avtomobila in rastline čim prej odnesi iz avtomobila na primerno mesto.

Leseni inštrumenti v avtomobilu le na kratko

Nasvet, ki je še kako uporaben v prihajajočih zimskih mesecih, saj mraz nima prav ugodnega vpliva na les, ki je glavna komponenta inštrumentov, kot sta kitara ali violina. Les ob nizkih temperaturah lahko začne pokati, kar lahko pomeni izredno drago popravilo. Tudi vročina inštrumentom ne paše, saj lahko povzroči odstopanje posebnih lepil, ki niso namenjena za uporabo v vročini. 

Očala se lahko uničijo

Sončna očala so del »obvezne« opreme v avtomobilu, vseeno pa tja spadajo le, kadar jih nosiš. Zaradi različnih lastnosti materialov okvirjev očal ta ne pašejo niti na vročino niti na mraz, saj jih oba elementa lahko poškodujeta. Težava pa ni le v okvirjih, ampak tudi v steklih, ki jih direktna in konstantna sončna izpostavljenost lahko poškoduje. Ja, morda je slišati ironično, vendar se moraš zavedati, da vetrobransko steklo v določeni meri deluje kot povečevalno steklo, kar potencira izpostavljenost stekel UV-žarkom.

Otroci in hišni ljubljenčki ...

O slednjem ne bomo izgubljali besed, saj je bilo na to temo povedanih in napisanih že ogromno besed. Pa vendar se vedno znova najdejo ljudje, ki z različnimi izgovori opravičujejo tovrstna dejanja. Še se dogaja, zato se na pot vedno odpravimo spočiti, nismo raztreščeni, še posebno, če so z nami otroci in tudi živali! V avtomobilu jih pustimo le, če je to nujno in je hkrati mogoče ohranjanje normalnih pogojev (predvsem temperature) in ob naši prisotnosti.

Torbice in dokumenti privlačijo nepridiprave

Še ena od tem, ki je stara skoraj toliko kot sam avtomobilizem. Torbica, denarnica ali potni list na vidnem mestu v avtomobilu so odprto vabilo za vse nepridiprave, ki s pravim orodjem avtomobil lahko odprejo v le nekaj sekundah. Poleg škode, povzročene na avtomobilu, bo treba poskrbeti še za nove dokumente (čakanje v vrsti na upravni enoti, stroški ...), pa tudi za preklic vseh starih dokumentov in bančnih kartic. Zato pomembnejše predmete vedno odnesi ali pa jih skrij, da ne bodo klicali težave. 

Nasvet: Ustrezno zavaruj svoje vozilo!

Avto zavarovanje lahko pri WIZu urediš popolnoma vse online, le v nekaj korakih. Seznani se s celotno ponudbo WIZ Avto in izberi kritja (WIZ Obvezno, WIZ Kasko, WIZ Delni kasko, WIZ Voznik … ), ki jih potrebuješ. Za informativni izračun vnesi registrsko številko oz. osnovne podatke avta in podatke o lastniku vozila. V košarici pa se ti sproti spreminja cena glede na izbiro željenih kritij.  
Hitro, ugodno in enostavno. :)

INFORMATIVNI IZRAČUN WIZ AVTO >

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.