null Spletne prevare in tvoja kibernetska varnost 
clock image

5

Spletne prevare in tvoja kibernetska varnost 

#wizblog

12 oktober, 2023

Igor

Spletni prevaranti postajajo vse bolj spretni, zato je nujno poznati vse načine, kako ostati varen na spletu.

Kljub splošnemu prepričanju, da je kibernetska varnost le redno posodabljanje gesla, to ne drži.

Kibernetska varnost: preveri kontrolni WIZ seznam

Kibernetska varnost je veliko več in vse koristne nasvete lahko spoznaš na tem mestu, preveri WIZov kontrolni varnsotni seznam. Obkljukaj ga enkrat na mesec – tako zagotoviš, da so vsi tvoji podatki zaščiteni.

Gesla, varna spletna mesta, posodobitve programske opreme

Mesec oktober je evropski mesec kibernetske varnosti.


Tokrat se v okviru aktivnosti v ospredje postavlja socialni inženiring. Socialni inženiring (angleško tudi "social engineering") je med prevaranti najpogosteje uporabljena tehnika v primerih zlorabe osebnih podatkov, gre za umetnost prevare. To je tehnika prevare, s katero napadalec od žrtve pridobi zaupne podatke in informacije s pomočjo zlorabe zaupanja. 

Narašča tudi število zlorab gesel in osebnih podatkov, zato je skrbno upravljanje lastne digitalne sledi zelo pomembno. Digitalna sled je sled, ki jih spletni uporabniki aktivno in pasivno, v obliki podatkov in informacij, puščamo med svojimi aktivnostmi na spletu. 

Protivirusni program, kopiranje podatkov in kreditne kartice


Prepoznaj »phishing« sporočila 

Osebne podatke nujno vpisuj le na spletni strani, ki ji popolnoma zaupaš. Ne obiskuj spletnih strani z dvomljivo vsebino in slabo varnostjo. Elektronska pošta je izjemno priljubljeno okolje, kjer spletni napadalci prežijo na potencialne žrtve s t. i. phishing sporočili.

Zato je ključno, da si izjemno previden/a pri preverjanju pošiljatelja e-poštnih sporočil in ne klikaš na povezave v sumljivih sporočilih, ki so polna pravopisnih napak in od tebe zahtevajo vpis osebnih podatkov. Če nisi sodeloval/a v nagradni igri za nov avto ali milijon evrov in nimaš oddaljenih sorodnikov iz afriških držav, je skoraj zagotovo elektronska pošta »phishing« napad nate. 

Na podobne neverjetne dobitke in nove avtomobile lahko naletiš tudi med objavami na socialnih omrežjih. Ko všečkaš ali komentiraš objavo, lahko napadalec stopi v kontakt s tabo in od tebe zahteva podatke za prevzem nagrade. Če ni jasno, kdo je organizator igre, niso objavljeni pogoji sodelovanja, so nagrade predobre, da bi bile resnične, potem je nagradna igra verjetno nateg in je bolje, da se ji izogneš. Še boljše pa je, da take objave prijaviš (vsako socialno omrežje si želi čim manj takšnih »fejk« objav, zato lahko s prijavo sprožiš postopek blokade osebe, ki je igro objavila).
 

Podatki na družbenih omrežjih, domači in javni WIFI 

Za svojo kibernetsko varnost je potrebno skrbeti povsod: v službi, na faksu ali doma. Preverjaj kontrolni WIZ seznam vsak mesec in poskrbi za svojo varnost na spletu. 
 

Varno nakupovanje na wiz.si


Naša spletna stran je v celoti zaščitena z varnostnim ključem, ki dostop do vaših podatkov omogoča samo pooblaščenim osebam. Za spletna plačila je pri nas izvedena preusmeritev na stran ponudnika spletnih plačil Bankart, ki je vodilno slovensko podjetje na področju procesiranja sodobnih plačilnih instrumentov in zagotavlja zanesljivo ter varno obdelavo transakcij z različnimi bančnimi plačilnimi instrumenti. Uporabljena je varna povezava (enkripcija SSL).

Pri nas lahko plačate na več načinov – na voljo so: 

  • Plačilna kartica (s kreditno kartico VISA, MASTERCARD, DINERS ali z debetno z oznako VISA ali MASTERCARD)
  • FLIK (flik omogoča nakazilo denarja brez provizije med vsemi slovenskimi računi in ga po zakonu morajo omogočati vse banke.) 
  • PayPal (PayPal je plačilni sitem, ki omogoča varno plačevanje preko spleta, brez da bi pri tem razkrili številko svoje kartice.) Plačilo prek PayPal-a je možno za zneseke nad 60 €. 
  • Spletna banka Bank@net (Nova KBM banka)
  • UPN plačilo (prejmeš na mail UPN s QR kodo in hitro plačaš v svoji spletni banki)


Plačevanje je možno tudi z debetno kartico in s kreditno kartico


Če je tvoja debetna kartica opremljena z oznako VISA ali MASTERCARD (in ne le oznako MAESTRO) in ima na zadnji strani 3-mestno CVV kodo, pomeni, da je namenjena tudi za spletno plačevanje. A včasih to ni dovolj in je potrebno na banki omogočiti opcijo uporabe za spletno plačevanje. Poleg oznake plačilnega servisa pa ima takšna debetna kartica na sprednji strani tudi številko kartice, ki ni enaka številki TRR-ja (ta se začne z oznako SI56).

Pri plačilu z debetno kartico se odliv iz tvojega računa zgodi hitreje, najkasneje naslednji dan. 


Pri kreditnih karticah pa obstajajo 2 obliki plačevanja:  
 

  • plačilo z zamikom ali plačilo na obroke (običajno se 18. v mesecu sproži odliv iz povezanega TRRja, zanjo plačaš letno članarino, ponekod tudi obresti za obročno plačvanje) ali 
  • predplačniška (nanjo naložiš toliko denarja kot ga rabiš za plačilo spletnega nakupa, denar je takoj po plačilu odtegnjen iz kartice, ni plačila letne članarine). 


Možno plačilo s Paypal-om

PayPal obstaja že od leta 1998 in prevladuje med ponudniki digitalnih plačil. PayPal račun si lahko predstavljaš kot nekakšen posrednik med tvojim bančnim računom in spletnim prodajalcem. Ko odpreš paypal račun, vanj vneseš želene plačilne kartice, nato pa pri spletnih nakupih vpišeš le svoj e-naslov in geslo paypal računa ter potrdiš plačilo.

Največja prednost spletnega plačevanja za nakupe prek PayPal računa je, da ne razkriješ podatkov kot so številka kartice, številka bančnega računa in CVV koda. S plačilom bo prodajalec dobil informacije le o tvojem imenu, e-mail naslovu in poštnem naslovu. 

Pri WIZu ponujamo tudi možnost plačila prek ponudnika PayPal, omejitev je le minimalni znesek, ki za posamezno zavarovalno premijo znaša 60 €. Če je le ta nižnja, se opcija za plačilo prek PayPala ne bo prikazala v koraku spletnega nakupa, kjer lahko izbiraš različne načine plačila.


FLIK je super način za nakazovanje denarja brez provizije


FLIK je sodoben in brezplačen način nakazil med uporabniki različnih slovenskih bank ter plačilno sredstvo pri različnih trgovcih. 

Na WIZu je plačevanje prek Flika možno za vse banke, razen Sparkasse in Intesa Sanpaolo Bank.


Če FLIKa še ne poznaš, si preberi več o njem in kako lahko FLIK uporabljaš pri svoji banki). Vse kar potrebuješ za spletni nakup s FLIKom, je pametni telefon. Pri plačilu se ti odpre:

  • okence za vpis telefonske številke ali e-naslova,
  • nato pa potrdiš plačilo na svojem pametnem telefonu.
  • Denar pa v trenutku nakažeš prodajalcu. 7

Poleg spletnih plačil lahko s FLIKom plačaš tudi pri izbranih trgovcih, kjer imajo to opcijo označeno na svojih blagajnah. Vse več pa se koristi tudi za nakazila med družinskimi člani ali prijatelji. Ko greš na kosilo s sodelavci en poravna račun, ostalih 5 pa mu FLIKne svoj delež – denar je v trenutku na računu plačnika. 
Pri spletnem nakupovanju pozornost ni nikoli odveč.

Če na spletni strani oz. v spletni trgovini ne najdeš podatka o podjetju, ki izdelke ali storitve prodaja, opaziš slovnične napake, ki kar bodejo v oči, ni nikjer napisanega enega samega kontakta (e-naslov, telefonska številka,…), potem tam raje ne nakupuj!

Tvoje plačilo za WIZova spletna zavarovanja je povsem varno, za vsa dodatna pojasnila pa ti z veseljem pomaga ekipa WIZ.

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.