null Smo res že (skoraj) vsi zasvojeni z družbenimi omrežji?
pametni telefon
clock image

4

Smo res že (skoraj) vsi zasvojeni z družbenimi omrežji?

#prosti čas

23 januar, 2020

Ana Vita

Družbena omrežja so postala del našega vsakdana. Njihov primarni namen je povezovati, izboljšati kvaliteto naših življenj in prostega časa. Pa je temu res tako? Smo zaradi njih zares bolj povezani? Nam omogočajo več prostega časa ali nam ga celo »kradejo«?

Že kratek razmislek lahko, žal, potrdi slednje. Še več, danes velja za povsem »legitimno« bolezen tudi odvisnost od interneta, ki je največkrat povezana prav z družbenimi omrežji. »On line« testi zasvojenosti tipa »Zasvojeni z Instagramom?« ti žal ne bodo ponudili realnega odgovora. Tega moraš poiskati v sebi. 

 

Kako pa kaj ti in tvoj mobilnik?

Zazri se vase in se vprašaj: »Še znam živeti brez mobilnika?«, nato pa si preberi ugotovitve psihologov in terapevtov, ki trdijo, da je odvisnost od mobilnika največkrat povezana z zasvojenostjo z družbenimi omrežji. Tovrstna zasvojenost je zelo zahrbtna, saj od nje nihče ni umrl. Vsaj ne direktno. Pa vendar je škodljiva! Tudi pomanjkanje časa je največkrat povezano prav s prekomerno uporabo družbenih omrežij. Nekaj fascinantnih številk, ki jih navaja vir mediakix.com:

  • Povprečno, oseba preživi na družbenih omrežjih 2 uri na dan, to znese v celem življenju 5 let!
  • mladi pa naj bi na družbenih omrežjih preživeli tudi do 9 ur na dan.
Preveri zloženko nasvetov za mlade, ki je nastala v sodelovanju z zavodom Logout. Čakajo te uporabni nasveti za pravilno rabo telefona

BREZPLAČNA ZLOŽENKA (.PDF) >

 

Družbena omrežja ...
 

  1. Lahko predstavljajo izkrivljeno podobo sveta, saj uporabniki na njih prikazujejo le kar želijo. Splošno znano dejstvo, ki pa ga v trenutkih občudovanja (in včasih celo nevoščljivosti) vse prepogosto pozabljamo, kar te lahko hitro privede do depresije!
  2. Mnogokrat vzpodbujajo samovšečnost oz. narcisizem! Verjetno ti ni tuj tisti občutek zadovoljstva in veselja, ko gledaš kako se povečuje število »like-ov« in »re-tweet-ov«. S tem ni nič narobe, gre za normalen odziv. Težava pa je v tem, da se občutka hvaležnosti, samopotrditve in zadovoljstva, ki nam ga »like-i« prinašajo, nikakor ne moremo naveličati.
  3. Nevarno vzpodbujajo »echo chamber«. To je izraz, ki ga uporabljajo predvsem v povezavi s pridobivanjem informacij iz zgolj enega medija. Vsi vemo, kako nevarno je lahko takšno početje, ki je v zgodovini privedlo tudi do vojn in spopadov. Podobno je z družbenimi omrežji, saj selektivno izbereš komu boš sledil. Če se ne strinjaš z nazori svojih sledilcev jih enostavno odstraniš, s tem pa si zelo omejiš (drugačen) pogled na določeno situacijo ali problem.

 

Čas na spremembo?

Če ti je tehten razmislek o lastnih navadah z družbenimi omrežji povzročil dvome glede tvoje »zmernosti« njihove uporabe, lahko na dokaj preprost in brezplačen način ugotoviš kakšen vpliv imajo na tvoje življenje! Kot pri vsaki spremembi je tudi tukaj začetek še najlažji. Težje pa se je odločitve držati na dolgi rok. Zato prični z »mehkejšo« varianto testa in si odmeri čas, namenjen družbenim omrežjem. Ta čas ne sme presegati 15 minut na teden! Dovolj, da lahko ostaneš na tekočem z vsemi »pomembnejšimi informacijami« in v stiku s svojo »on line« družbo.

Mladi pa naj bi na družbenih omrežjih preživeli tudi do 9 ur na dan.

Če se ti 15 minut na teden že v osnovi zdi premalo in se bojiš, da se načrta ne moreš držati, ker že ob jutranjem čaju na »instiču« prebiješ več kot pol ure, si naredi uslugo in sledi spodnjim korakom.

 

OK, čas za »intervencijo«

Za pravi detoks bo potrebno nekaj časa in močna volja! Zaradi zmanjšane aktivnosti dopamina se bo težko odreči dejavnosti, ki te je osrečevala toliko časa, zato bo najlažje (in zagotovo najbolj učinkovito) začeti pri naslednjih korakih.

 

1.    Deaktivacija računov na družbenih omrežjih. 

Saj poznaš skušnjave ... Deaktiviraj jih! In s tem pošlji subtilni signal tudi svoji internetni druščini. Morda pa se ti kakšen od njih celo pridruži na »detoxu«!

2.    Izbriši aplikacije. 

Ja! Čisto preprosto. Izbrišeš in napraviš prostor za še več fotk, ki ti bodo čez nekaj let pomenile veliko več kot 100 »like-ov«. 

3.    Najdi nov hobi! 

Vsako »krizo« lažje premagamo, če se zamotimo. »Detoks« je najboljša priložnost, da si najdeš nov hobi. Zajahaj kolo, odidi v fitnes, teci na bližnji hrib, zmontiraj filmček, preuredi sobo, vpiši se na plesni tečaj, beri, riši, piši in se druži – tega ti je v zadnjih letih zagotovo manjkalo. 


Kmalu ti bo postalo jasno, kako škodljivo je pretirano »visenje« na družbenih omrežjih in kako močan vpliv imajo ali pa so imela na tvoj vsakdan. Strokovnjaki so ugotovili, da se po približno treh mesecih raven dopamina vrne v ustaljene tirnice. Večina tistih, ki z detoksom prične in ga uspešno opravi, se na družbena omrežja ne vrne več. Tisti, ki pa se, jih uporabljajo veliko bolj previdno in odgovorno. Misliš, da bi šlo?

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.