null Pripravi svojega jeklenega konjička na pomlad
moški naslonjen na modri avtomobil
clock image

6

Pripravi svojega jeklenega konjička na pomlad

#wizavto

15 marec, 2020

Igor

Tudi karoserija je pozimi izpostavljena veliko hujšim dejavnikom kot v mesecih z bolj zmernimi temperaturami, zato jo je po vsaki zimi smiselno temeljito pregledati in očistiti.

Zima lahko predstavlja velik stres za naše avtomobile. Zaradi mrzlih noči se predvsem kovinski deli močno ohladijo in ob zagonu potrebujejo kar nekaj časa, da se segrejejo na “delavno” temperaturo. 
 

Pomembno: zamenjaj pnevmatike   

V Sloveniji zakon zahteva, da zamenjaš zimske gume, ko je profil plitkejši od 3 mm. Za letne gume pa, ko je profil plitkejši od 1,6 mm. Proizvajalci pnevmatik so zato v pnevmatike začeli tiskati TWI (tread wear indicator - označevalec obrabe gume) indikatorje, ki postanejo vidni, ko se pnevmatika izrabi. Več v naši blog objavi, kako izbrati pnevmatike. 

Zimska pnevmatika ima boljši oprijem in krajšo zavorno pot le do temperature okoli 15 stopinj. Za višje in predvsem ekstremne temperature je ustvarjena letna pnevmatika. Tudi, če si opremil svoje vozilo s celoletnimi pnevmatikami, je potrebno preveriti njihov profil in obrabo, še posebej ob straneh. Dober oprijem cestišča je predpogoj za varno vožnjo.
 

Privošči avtomobilu kvalitetno pranje

Cesto tudi ob milih zimah posujejo s soljo, ki povzroči veliko škode na karoseriji, podvozju in zavorah. Privošči svojemu avtu kvalitetno pranje in pri tem ne pozabi na podvozje. Ne čudi se, če boš na spodnjih delih pragov, koloteki in drugih izpostavljenih delih, našel rjo. Tudi najmanjše poškodbe je smiselno čim prej sanirati, saj se proces rjavenja ne ustavi brez ustrezne sanacije.
 

Temeljito očisti kabino in prtljažnik

Spomladansko čiščenje naj poteka tudi znotraj avtomobila, saj ga pozimi verjetno nikoli nisi temeljito prezračil. Gretje zrak še dodatno izsuši in omogoči prašnim delcem, da lažje potujejo po kabini. Dovolj bo že, če avtomobil temeljito posesaš in z vlažno krpo obrišeš vso površino, če pa imaš kompresor, lahko z njim izpihaš tudi vse njegove špranje. Za res optimalne rezultate pa avtomobil zapelji do strokovnjakov, kjer bo deležen pravega globinskega čiščenja. Ustrezna nega podaljša življenjsko dobo delov kabine in zagotavlja prijetnejšo vožnjo.
 

Preveri obrabo brisalcev

Si tudi ti eden izmed tistih, ki radi led na vetrobranski šipi “očistijo” kar z brisalci? Takovrstno zimsko početje brisalcem res ne dela nobene usluge, saj so zaradi nizkih temperatur že tako primrznjeni na steklo avtomobila. Brisalci postanejo gumijasti in tako potrebni menjave. Poskrbi za njih že pred prvim spomladanskim deževjem.

Pa veliko prijetnih kilometrov želimo!

 

Pomladni nasvet za voznike

Pomlad je pred vrati, večja možnost poškodb na avtomobilu tudi! Na parkiriščih se bodo zagotovo več igrali otroci, divje živali se bodo zbudile iz zimskega spanja, na cesti bo veliko motoristov, bližajo pa se prazniki in počitnice, ki povečajo število turistov na naših cestah. 

Zato ti priporočamo sklenitev kritja WIZ Delni kasko, ki krije stroške popravila avta za izbrane poškodbe (na steklih, svetilih, ogledalih, zaradi naleta živali in zaradi poškodbe na parkirišču) brez vpliva na povišanje cene zavarovanja zaradi škode. Franšiza ob škodi oz. tvoja soudeležba je fiksna in znaša 50 €.

Izbereš lahko osnovni paket WIZ Cesta ali širši paket WIZ Parkirišče:

  1. Paket WIZ Cesta krije neposredno škodo na avtu, ki nastane zaradi razbitja ali poškodovanja v vozilo vgrajenih stekel, zunanjih svetil in vzvratnih ogledal ter če je poškodovan v prometu z neposrednim naletom oziroma trkom v žival (trčenje v prometu z živaljo).
     
  2. Paket WIZ Parkirišče krije poleg kritij paketa WIZ Cesta tudi neposredno škodo na avtu, ko je parkiran, če je poškodovan na parkirišču s strani neznanega premikajočega motornega vozila.

NAREDI INFORMATIVNI IZRAČUN CENE ZAVAROVANJA ZA SVOJ AVTO >

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.