null Pravilna in redna nega zob
Zobna ščetka z zobno pasto
clock image

4

Pravilna in redna nega zob

#wizzdravje

26 marec, 2017

Aleksandra

Zobje že dolgo niso več le orodje za grizenje in žvečenje. V sodobnem času so postali pomembni tudi z drugih vidikov, saj poganjajo kar nekaj panog industrije, obenem pa so zelo pomembni tudi dogodki, povezani z njimi.

Prvi zobek pri dojenčkih, prva škrbina in obisk zobne miške ob koncu vrtca ali v prvem razredu, prvi stalni zob in podobno. Umivanje zob je obvezen ritual, s katerim se že od malih nog srečujemo vsako jutro in vsak večer. Otrokom redno nego pogosto razložimo z zobno miško, ki ima rada lepe zobke in za črvive nič ne prinese, odrasli pa bi se morali zavedati posledic neredne ali napačne skrbi za svoje zobe. Te namreč niso niti najmanj nedolžne.
 

Karies, krvavitve dlesni, obloge in druge nadloge

Med ljudmi je najbolj znana »zobna gniloba«, izraz, ki ga uporabljamo za karies in je že ponarodel. Poleg kariesa so najpogostejše težave v zvezi z zobmi, dlesnimi in ustno votlino še granulom, vnetje dlesni (gingivitis), zobni kamen, zobne obloge, paradontalna bolezen, aftozni stomatitis (afte) in neprijeten zadah iz ust. Večina težav nastane zaradi neredne in napačne nege ter načina življenja (in prehranjevanja), ki zobem niso prijazni. Začne se s kariesom, ki se lahko nadaljuje do granuloma, pojavijo se različna vnetja in krvavitev iz dlesni, razvije se paradontalna bolezen (bolezen obzobnih tkiv) in še nekaj drugih tegob. Skupna imenovalca vseh sta dva: (predvsem) pomanjkljiva nega kot vzrok ter bolečine in veliko dela za zobozdravnike kot posledica.
 

Je res vse odvisno od redne in pravilne nege?

Strokovnjaki zatrjujejo, da so za začetek težav z zobmi v veliki meri krive naše (slabe) navade, vseeno pa imajo nekateri ljudje slabše zobe »v družini«. Enako je z obarvanostjo, saj nekaterim niti kajenje in kava ne moreta obarvati snežno belih zob, drugi pa se kljub večkratnemu ščetkanju dnevno ne morejo znebiti rumenkastega odtenka. Na poškodbe zob vplivajo tudi mehanski vplivi nanje (udarci in druge poškodbe), vseeno pa se pri veliki večini ljudi težave pojavijo po daljšem obdobju zanemarjanja ustne votline.
 

Pravilna tehnika čiščenja zob

Pravilno čiščenje zob sestavljajo pogostost, čas, tehnika in pripomočki.

  • Pogostost: zobe očistite vsak dan vsaj zjutraj in zvečer. Po trditvah strokovnjakov v 12 urah nastane kritična količina zobnih oblog, ki jih je treba mehansko odstraniti (ščetkanje, zobna nitka). Če je treba, zobe očistimo tudi po jedi oziroma vsaj splaknemo usta z vodo.
  • Čas: mit o treh minutah naj bi bil le splošno priporočilo, ki je nekdaj veljalo za ščetkanje zob. Ker vsi nimamo enakih zob, mora čas ščetkanja vsak prilagoditi svojim zobem, še bolj pomembno pa je, da je čiščenje res temeljito.
  • Tehnika: očistiti je treba vseh pet ploskev, ščetkamo pa jih od dlesni proti vrhu zoba. Ščetkanje še zdaleč ni dovolj, saj ščetka ne doseže vseh ploskev in skritih kotičkov. Dodatno pozornost zahtevajo postrani raščeni zobje, implantati, fiksni ortodontski aparat (ali žica), nikakor pa ne smete pozabiti na jezik in ga na koncu umivanja dobro ostrgati.
  • Pripomočki: zobni ščetki in kremi (z dovolj veliko vsebnostjo fluora) sta se pridružili še zobna nitka in interdentalna ščetka, ki skupaj omogočajo temeljito čiščenje prav vseh ploskev zoba. Ustna voda ne more mehansko očistiti zob, vsem oglasom na televiziji navkljub.  
     

Na nastanek bolezni zob vpliva tudi hrana

Spet smo pri hrani, ki ima velik vpliv na naše zdravje in s tem seveda tudi na zobe. Sladkor v hrani, mehka in lepljiva hrana, izdelki iz »belih sestavin« (bela moka, beli riž, navadne (bele) testenine, beli kruh in sladkor), žvečilni gumiji s sladkorjem, sladkane pijače in podobno so veliki sovražniki sklenine in dlesni, zato je treba otroke že od malih ust navajati na zdravo hrano, ki tudi s svojo sestavo pomaga pri čiščenju in krepitvi sklenine in dlesni. Prav tako je priporočljivo po vsaki jedi usta sprati z vodo, sicer se začnejo na težje dostopnih mestih nabirati bele in mehke zobne obloge, ki počasi in vztrajno uničujejo zobe in dlesni.
 

K zobozdravniku, še preden je prepozno

Z rednimi obiski pri zobozdravniku zagotovimo, da so vsi napadi kariesa in druge poškodbe pravočasno in uspešno odpravljene. Taki obiski so hitri in neboleči, tega pa ne moremo reči za obiske, ki so posledica bolečin in drugih težav. Ti so tudi mnogo dražji, saj osnovno zavarovanje ne krije vseh posegov v celoti.

Še preden se začnejo težave z zobmi imejte urejeno tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, saj v primeru, da ga nimate, boste morali ob obisku zobozdravnika doplačati opravljene storitve. 
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.