null Poznaš pobudo »suhi januar«?
kozarec vode, slamica, wiz blog, pobuda suhi januar
clock image

4

Poznaš pobudo »suhi januar«?

#wizzdravje

05 januar, 2024

Ana

»Dry januar« ali »suhi januar« je postal globalni trend kot mesec dni #brezalkohola. Enostavno sprejmeš izziv, da cel mesec januar ne piješ nikakršnih alkoholnih pijač. Odločitev pridobiva na priljubljenosti zaradi svojih številnih koristi za zdravje in dobro počutje.

Ta odločitev pa v resnici ni le trend, temveč priložnost, da ocenimo naš odnos do alkohola. V nadaljevanju preveri številne prednosti, ki jih prinaša ... 

Kako vpliva pitje alkohola na telo 


V le 14 dneh brez alkohola se lahko opazijo prve spremembe – od izboljšane hidracije do boljšega spanca. Telo se že začne regenerirati in jetra, ki so odgovorna za razstrupljanje telesa, začnejo okrevati. Ko opustimo pitje alkohola, se zmanjša tudi vnetje v telesu, kar lahko privede do boljše odpornosti in zmanjšanja tveganja za različne bolezni. 

V 30 dneh torej zagotovo lahko računamo na:

  • boljši spanec in spomin, 
  • okrepil pa se nam bo tudi imunski sistem. 

Daljše obdobje brez pitja alkoholnih pijač pa prinaša neverjetne spremembe:

  • poveča se energija, 
  • koža postane bolj zdrava, 
  • izboljša se splošno dobro počutje,
  • zmanjša se tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, ter 
  • izboljšajo se ravni holesterola.

Novo leto, nova priložnost za zdravje

»Dry januar« je odlična priložnost za razmislek o svojih navadah in začetek novega leta z zavezo k zdravemu življenjskemu slogu. Če se odločimo za mesec brez alkohola, dajemo svojemu telesu priložnost za regeneracijo in izboljšanje splošnega zdravja. Tako postane »dry januar« tudi priložnost za trajne pozitivne spremembe v našem življenju, na vseh področjih.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je ravno Evropa regija, kjer se popije največ alkoholnih pijač na svetu. 

V Sloveniji pa je zaskrbljujoča statistika, da je alkohol v prometu eden izmed najpogostejših dejavnikov prometnih nesreč. Kot opozarja Zavod Vozim, se približno tretjina prometnih nesreč, ki se končajo s smrtjo ali hujšimi poškodbami, zgodi zaradi alkohola.


40 dni brez alkohola: slovenska preventivna akcija

V znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, se v Sloveniji  tradicionalno odvija pobuda, ki se ji lahko prostovoljno pridružimo prav vsi. Organizatorji so Slovenska karitas, Agencija za varnost prometa, NIJZ in Med.Over.Net.

WIZov nasvet: Vozi brez alkohola in tudi brez telefona

Ker so strokovnjaki prepričani, da je multitaskanje nemogoče, naj tvoj telefon v avtu počiva. Se zavedaš, da z uporabo mobilnega telefona med vožnjo povečaš tveganje za povzročitev prometne nesreče kar za 4-krat?

 Oddaj zaobljubo, pridobi 5% popust!

Tudi znane osebe po svetu in doma, odprto ter odkrito opozarjajo na težave z odvisnostjo z alkoholom. Kdo je naredil ta konkreten in pogumen korak? Pri nas odmeva zgodba priljubljenega radijca, ki je izdal tudi svojo knjigo Notranji pir ali kako se prepiti do konca. To razvado pa so opustili tudi priljubljeni Cristiano Ronaldo, Jennifer Lopez ... 

Vse dobro v novem letu, za volan pa vedno z 0,00° promili.

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.