null Plačilo WIZ zavarovanja na spletu je 100% varno
Spletno plačevanje s kartico
clock image

3

Plačilo WIZ zavarovanja na spletu je 100% varno

#wizzavarovanje

28 junij, 2018

Ana

Naša spletna stran je v celoti zaščitena z varnostnim ključem, ki dostop do vaših podatkov omogoča samo pooblaščenim osebam. Naš posrednik pri plačilu pa je EON MegaPOS.

MegaPOS uporablja več kot 70 % slovenskih spletnih strani, med drugim banke, spletne trgovine in ponudniki spletnih storitev, saj zagotavlja najboljše standarde zaščite za spletno plačevanje pri nas.

Na bankomatih več zlorab kot pri spletnem plačevanju

Mnoge raziskave so kazale, da je spletno plačevanje veliko bolj varno kot dvig gotovine na bankomatu. Ker je zlorabe na spletu veliko lažje odkriti, te niso tako pogoste. Poleg tega pa je na spletu mogoče ukrepati, še preden gre denar z vašega računa.

Banke zagotavljajo "chargeback" v primerih zlorab

Če je pri vašem nakupu preko spleta prišlo do preplačila, lahko od banke zahtevate povračilo oz. t. i. chargeback.

Na področju Evropske unije sta v veljavi dve direktivi, ki predstavljata pravno podlago za povračilo denarja v primeru spletnih zlorab. Ti direktivi imata svoje mesto tudi v naši zakonodaji. Potrošniki smo v Sloveniji zaščiteni s kar dvema zakonoma - z Zakonom o plačilnih storitvah in sistemih ter z Zakonom o potrošniških kreditih. Če torej ugotovite, da je pri vašem nakupu preko spleta prišlo do preplačila ali neskladnosti s pogodbo, vam lahko banka povrne denar oz. t. i. chargeback. Naše banke največkrat nudijo povračila uporabnikom kartic MasterCard in VISA.

V primeru, da ste pri spletnem plačilu naleteli na zlorabo, vam svetujemo naslednje:
pisno pritožbo pošljite na spletno mesto, kjer ste opravili plačilo.

  •  Če se na spletni strani ne odzovejo, pošljite pisno pritožbo na vašo banko, kjer boste sprožili postopek za "chargeback".
  •  V kolikor se vam zgodi, da banka vašo zahtevo zavrne, pa se s pisno pritožbo obrnite na pristojni organ za izvensodno reševanje sporov (podatek najdete na spletni strani vaše banke).

 
Volumen transakcij dveh največjih kartičnih shem v porastu

Javno dostopni podatki o plačilnih transakcijah kažejo, da se iz dneva v dan vse več potrošnikov odloča za plačilno metodo preko mobilnih platform in spleta. Največjo porast transakcij so lani zabeležili pri dveh največjih kartičarjih v svetovnem merilu, to sta VISA in MasterCard. V tretji četrtini leta so samo pri VISI zabeležili 41.8 milijard transakcij, medtem ko so v enakem obdobju pri MasterCardu zaznali porast volumna transakcij za 14 %.

Predplačniške kartice za poplačniški mir

Če imate klasično kreditno kartico, potem veste, da morate zanjo plačevati letno članarino, mesečno pa lahko koristite določeno vsoto odobrenega limita. Že nekaj časa pa so na našem trgu prisotne tudi predplačniške kartice. Za predplačniško kartico, kot sta denimo predplačniška VISA ali MasterCard SmartPayCard, ne potrebujete bančnega računa in zanjo ne plačujete letne članarine. Stanje na vaši predplačniški kartici pa je tolikšno, kolikor položite nanjo.

Kako predplačniška kartica deluje? Enako kot vse druge kreditne kartice, le da nima odloženega plačila. Če imate v planu spletni nakup za 200 evrov, potem nanjo položite to vsoto denarja. Tako se izognete morebitni kasnejši zlorabi, saj bo vaša predplačniška kartica prazna.

Mobilne banke in druge napredne mobilne aplikacije za plačevanje

Danes je skoraj nemogoče naleteti na banko, ki nima tudi svoje mobilne različice. A v svetu že obstajajo banke, ki fizično ne obstajajo, ampak njihovi uporabniki vse urejajo preko aplikacije na telefonu ali računalniku. Ena takšnih je berlinska N26, ki svojim komitentom celo omogoča, da si preko aplikacije sami nastavijo želeni limit za porabo na kartici (ali karticah).

Izjemno priljubljena postaja tudi mobilna aplikacija Revolut, ki svojim uporabnikom omogoča, da lahko s svojo predplačniško kartico Revolut v tujini plačajo račun po najboljšem menjalnem tečaju v tistem trenutku. Poleg tega pa je s to aplikacijo možno zamenjati valuto popolnoma brez provizije in slediti življenjskim stroškom po kategorijah.

Načini plačila WIZ zavarovanja

WIZ zavarovanje lahko plačate v enkratnem znesku ali pa se odločite za mesečno plačilo premije. Prvi obrok ali letno premijo je možno poravnati s kreditno kartico (MasterCard, VISA, Diners), preko spletnih bank NLB Klik in Abanet (ni omogočeno pri vseh zavarovanjih) ter s plačilom UPN položnice (ki jo prejmete v PDF obliki na mail). V primeru mesečnega plačila bomo na vaš TRR naredili trajnik. Seveda pa za vse, ki bi želeli svoje plačilo urediti preko s plačilom po prevzemu (z odkupnino), uredimo tudi to, le prej nas morate poklicati na 080 11 24.

Plačevanje preko spleta je udobno in prikladno, zato bi bilo škoda, če ga ne bi izkoristili. Ne spreglejte velike izbire ugodnosti, ki vas čakajo ob sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja WIZ Zdravje.
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.