null Osupljive fotografije le v nekaj korakih
Slika fotografa reseno v hipu
clock image

5

Osupljive fotografije le v nekaj korakih

#trikiprostičas

14 avgust, 2018

Ana

Se ti velikokrat zgodi, da na internetu ali v priljubljeni reviji vidiš čudovite fotografije, za katere si želiš, da bi nosile tvoj podpis?

Zate smo pripravili nekaj preprostih trikov, s katerimi boš lahko odslej naprej občudovanja vredne fotografije posnel tudi ti. Ne verjameš? Preveri spodnje nasvete in postani ponosni avtor osupljivih fotografij.

Spoznaj 10 trikov za super fotke

 

1. Poustvari svetlobo sončnega zahoda

Verjetno že veš, da je na velikem številu profesionalnih fotografij svetloba ustvarjena umetno. Profesionalni fotografi lahko z izbrano opremo spremenijo celo noč v dan in obratno. No, mi te tega ne bomo učili, razkrili pa ti bomo, kako lahko enostavno ustvariš portretne fotografije v zlati svetlobi, ki je značilna za sončni zahod. Vse, kar potrebuješ sta rumena plastična vrečka za smeti in lepilni trak. Vrečko z lepilnim trakom nalepi direktno čez bliskavico in nato fotografiraj. Mi smo navdušeni nad rezultatom, pa ti?

2. Bokeh učinek za začetnike

Najprej smo ti dolžni razložiti, kaj sploh "bokeh" pomeni. Gre za mehak učinek neizostrenega ozadja, ki nastane pri fotografiranju motiva s svetlobno močnim objektivom pri najbolj odprti zaslonki. Za tak učinek ne potrebuješ nič drugega kot list papirja, škarje in lepilni trak. Iz lista papirja najprej izreži krog, znotraj katerega nato izreži še priljubljeni motiv (srce, zvezda, oblak …). Iz preostanka papirja oblikuj valj in ga nalepi na krog, tako da dobiš neke vrste pokrov. Slednjega namesti direktno na lečo in fotografiraj v ročnem načinu proti želenemu viru svetlobe. Če razdaljo med ozadjem in motivom povečaš, bo učinek bokeh na fotografijah še bolj viden.

3. Osvetlitev - ključ do dobre fotografije

Pravi fotografi se vedno dobro zavedajo, od kod prihaja svetloba in kakšen bo njen vpliv na fotografijo. Samo pomisli, kolikokrat si že fotografiral koga proti soncu in kako je bil videti na fotografiji. Ko si to isto osebo fotografiral v nasprotni smeri, pa je fotografija uspela. V fotografskem svetu velja, da je lahko kakovost fotografije tudi do 4-krat boljša, če znaš prepoznati lokacijo svetlobnega vira in kakovost svetlobe. In kako veš, od kod prihaja in kakšna je svetloba? Po sencah! Poglej kam padajo, od kod izvirajo in kako ostre so, tak vpliv bo imela svetloba tudi na tvoj motiv fotografiranja.

4. Bliskavica ni vedno dobrodošla

Pri določenih fotoaparatih se samodejna bliskavica vključi že takoj, ko postane dnevna svetloba za odtenek bolj zamolkla. Vendar fotografiranje z bliskavico še ne pomeni, da bo fotografija boljša. Na dnevni svetlobi je zagotovo boljše, da ostane bliskavica izklopljena in da povečaš zgolj ISO. Na ta način ohraniš naravne barve in dobro osvetlitev.

5. Zamegljenost brez megle

To je zagotovo eden najbolj preprostih trikov na svetu! Učinek megle na fotografiji lahko ustvariš tako, da okoli objektiva nalepiš kos celofana ali plastične vrečke. Bolj enostavno res ne bi moglo biti!

6. Kaj imata skupnega cedilo in fotoaparat?

Pravzaprav nič, razen tega, da lahko z njima ustvariš izjemne fotografije. Če na vir svetlobe namestiš cedilo, se bo na osvetljenem objektu ustvarila čudovita senčna mreža. Če cedilo približaš leči fotoaparata, pa boš ustvaril retro analogni videz fotografije.

7. Makro fotografija s pametnim telefonom

S svojim pametnim telefonom lahko ujameš čisto prave makro posnetke. Upoštevaj naslednjih 6 korakov in uspeh je zagotovljen!

  • Doma poišči star laserski kazalnik, ki ga ne potrebuješ več.
  • Iz laserskega kazalnika odstrani fokusno lečo.
  • Poišči lasno sponko.
  • V spodnji del lasne sponke zatakni fokusno lečo iz laserskega kazalnika. 
  • Lasno sponko nato zalepi na fotoaparat, tako da leča prekriva lečo kamere.
  • Fotografiraj!

​8. Ozadje na računalniku za ozadje na fotografiji

Si želiš fotografirati samo en predmet in ga izpostaviti na zanimivem ozadju? Za posebno barvno, pisano, narisano in še kakšno ozadje ti ni treba iti v trgovino. Ozadje poišči na računalniku, predmet položi predenj in pritisni na sprožilec.

9. Izdelaj svoj stativ

Če se s fotografijo ne ukvarjaš ravno pogosto, najbrž nimaš v lasti svojega stativa. Zato je tukaj nasvet, kako si lahko za nekaj evrov izdelaš svojega. Potrebuješ: škarje, bucike, šivanko, sukanec, riž in blago (lahko je tudi stara posteljnina). Iz blaga izreži 2 kroga s premerom 20 cm in pravokotnik v velikosti 20 x 60 cm. Pravokotnik najprej zašij v obliko valja. Na eno stran prišij krog, na drugo stran pa krog pripni z bucikami in pusti manjšo odprtino. Vse okoli odprtine zašij, skozi odprtino pa nasuj riž. Ko je vreča polna, dokončno zašij še to odprtino. Bravo, tu je tvoj poceni stativ, ki bo poskrbel, da tvoje fotografije ne bodo zamegljene niti neostre.

10. Fotografski lightbox ali kako narediti belo ozadje?

Svoj lightbox lahko ustvariš doma! Na okno prilepi kos belega papirja in pred papir postavi stvar, ki jo želiš fotografirati. Kamero nastavi na AV način (vrednost zaslonke f8, ISO 100), expousure compensation naj bo +1 ali +2, nato preveri fokus in fotografiraj!

Namig: Že šparaš za nov fotoaparat? Skleni WIZ Zdravje in izberi ugodnost vračila denarja na TRR, tako se bodo tvoji prihranki povečali :) 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.