null Nasveti in triki za mesečni prihranek mladih
Nasveti in triki za mesečni prihranek mladih
clock image

7

Nasveti in triki za mesečni prihranek mladih

#wizstudent

05 oktober, 2022

Ana

Vemo. Spontanost je nekaj najlepšega, kar te v študentskem obdobju doleti. Žur enega večera se brezskrbno zavleče v tri dni, v tvoje življenje so vstopile in še prihajajo osebe, s katerimi preživljaš zares zabavne ure.

Hitro se zgodi, da zapraviš veliko. Večerne pijače, druženja ob neskončnih kavicah, želja po urejenosti in atraktivnem izstopanju s tehnologijo, modo, kozmetiko, ličenjem ... Vse to je popolnoma normalno.


Kako pa kaj tvoje finance – ali veš, koliko zapraviš mesečno?

Na enem mestu smo zbrali nekaj nasvetov, ki ti pomagajo k organizaciji tvoje denarnice v študentskem obdobju. Še posebej je ta zapis pomemben, če si #brezstatusa študenta – WIZov nasvet je, da za ta čas urediš dopolnilno zdravstveno zavarovanje in s se s tem izogneš doplačilu zdravstvenih storitev. Več spodaj.


Prvi korak: na mizo vrzi vse svoje stroške

Vse se začne z dobrim načrtovanjem. Najem sobe, stroški telefona, obleke, žuri, hrana, aplikacije, superge, očala, potovanja, knjige, prevozi s kolesom, busom ali vlakom, »benz«, zavarovanja, fotokopije zapiskov ... Kaj še? Popiši vse, kar kupuješ oz. plačuješ. Pobrskaj po svojem spominu, naredi popis vsaj za en letni čas nazaj in za pomoč odpri svojo mobilno bančno aplikacijo – preglej, kam vse ti letijo evri z bančnega računa.


Drugi korak: primerjaj odlive s prilivi

Zdaj pa stroške iz prvega koraka primerjaj s svojimi prilivi. A se vse izide? Potem skoči na zadnji korak tega bloga, ker ti gre o d l i č n o. Če pa si blizu nule in ti ne uspe nič prihraniti, beri dalje. Zate imamo res uporabne trike in nasvete.
 

Tretji korak: preberi naše trike in nasvete za prihranek mladih

Nekatere stvari so nujne, druge so tu za zabavo. Zelo pomembno se nam zdi, da stroške najprej ločiš na nujne in sekundarne. Nujne plačaj najprej, nato poskrbi za sekundarne v okviru tvojih zmožnosti.

Razišči tudi, kakšne prednosti ti prinaša tvoj trenutni status – kje in kako ugodnejše ješ, kje so brezplačne vstopnine in kaj ponujajo npr. telefonski operaterji ali ponudniki zavarovanj za študente.

Najdražja je hrana - Prihrani s pravim načrtovanjem svojih obrokov.

Kupi toliko, kot porabiš, ne meči hrane stran. V restavracijah jej na študentske bone, s prijatelji kuhajte in se več družite doma. Ker je pijača v barih draga, imej v mislih, da ne rabiš it ven vsak dan/ teden.

Knjige si izposojaj v knjižnici, vsaj en del zapiskov prepiši in jih ne kopiraj – tako v enem »šusu« prihraniš na papirju, s prepisovanjem pa se tudi učiš za izpite.

LEPE STVARI:

 • Ne kupuj novih rož, raje iz potaknjencev vzgajaj svoje.
   
 • Glede kozmetike in ličil uvedi pravilo: Šele ko nekaj starega porabiš, kupi novo!
   
 • Obleke kupuj na razprodajah ali »second hand«, zamenjaj si jih s kolegi ali pa redno spremljaj kode za popuste in jih izkoristi. Veliko prihraniš na dolgi rok, če svoje obleke organiziraš po načinu kapsulne kolekcije, kjer osnovo garderobne kapsule predstavlja 6 do 12 najnujnejših kosov za posamezno sezono. To so brezčasni, klasični kosi, ki jih na vsake 3 mesece dopolnite s sezonskimi trendi, barvami, materiali in vzorci. Na ta način dobiš pomladno, poletno, jesensko in zimsko kolekcijo, ki so pisane na tvojo kožo in združljive tudi med seboj.
   
 • Skrbno pazi na svoje stvari. Če lepo skrbiš za kolo in telefon, jima zagotovo podaljšaš življenjsko dobo. Enako velja za vse stvari – čevlje, plašče, puloverje, torbice ... Ko pa se ena stvar pokvari ali strga, ni nujno, da je za na odpad. Nesi k šivilji ali popravljalcu – popravilo je cenejše od nakupa nove stvari.
   
 • Varčuj z energijo: na splošno: ugašaj luči, skrajšaj svoja tuširanja, perilo in posodo peri ob urah in dnevih, ko velja nizka tarifa električne energije.

Pri zavarovanju WIZ kar nekaj svojega časa namenjamo mladim, na voljo imaš prilagojene zavarovalne produkte, ki jih lahko urediš online, ko to najbolj in nujno potrebuješ: 


Četrti korak: ko ostaneš #brezstatusa, poskrbi za dopolnilno zavarovanje


Z zavarovanjem WIZ Zdravje se izogneš doplačilu zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije. WIZ Zdravje je dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga potrebujejo vsi, ki dopolnijo 26 let ali pred tem izgubijo status, dokončajo šolanje, se zaposlijo.

Po domače povedano:
WIZ Zdravje potrebuješ pri dopolnjenem 26. letu ali pa če pred tem izgubiš status študenta. Namreč:
Brez urejenega zdravstvenega dopolnilnega zavarovanja te čaka doplačilo pri zdravniku ali zobozdravniku.


IZBERI DOPOLNILNO ZAVAROVANJE WIZ ZDRAVJE >

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.