null Najboljše televizijske serije o zdravnikih (izbor ekipe WIZ)
daljinec, televizija, WIZ Blog, naj TV serije o zdravnikih
clock image

6

Najboljše televizijske serije o zdravnikih (izbor ekipe WIZ)

#wizblog

26 april, 2022

Veronika

Roke gor, če tudi ti obožuješ zdravnike v serijah. Priljubljeni liki mnoge navdušijo nad delom v zdravstvu, zdravniške serije pa so za gledalce zabavne, ganljive in zanimive.

Zate smo pripravili tiste, ki jih najraje spremljamo mi. Razišči jih, izberi pravo zase in uživaj v gledanju!

Mladi zdravniki (Scrubs, 2001 – 2010)

Serija, ki je prišla na svet v začetku tega tisočletja je požela slavo po vsem svetu. Mešanica med dramo in komedijo prikazuje skupino mladih zdravniških pripravnikov v bolnišnici Sacred Heart Hospital, ki iz sodelavcev hitro prerastejo v prave prijatelje. V glavni vlogi igrata Zach Braff in Donald Faison, ki imata danes tudi podcast z naslovom “Fake Doctors, Real Friends.”

Zdravnikova vest (House, 2004 – 2012)

Dr. House nedvomno sodi v skupino najbolj znanih televizijskih zdravnikov na svetu. Nadarjen genialec, ki s pomočjo svojih pripravnikov rešuje zahtevne primere, po drugi strani pa ima velike težave v odnosih z ljudmi. Je poln samega sebe, nadut, na trenutke celo nesramen, a so njegove lastnosti prikazane tako humoristično, da je še vedno osvojil gledalce.
P.S. Kje imaš zavarovano zdravje? Zavaruj se dopolnilno na WIZ.si

Talenti v belem (Grey’s anatomy, 2005 – ) 

Ti gre na živce, ko začneš gledati dobro serijo, v nekaj dneh pogledaš celo sezono, potem pa moraš čakati več mesecev na nove epizode? To se ti ne bo zgodilo pri Talentih v belem. Do danes je izšlo že preko 380 epizod, v katerih je prikazano tako profesionalno, kakor tudi zasebno življenje osebja v bolnišnici Seattle Grace. Sodelavci skozi leta postanejo dobri prijatelji in zavezniki, med nekaterimi pa se razvije celo ljubezen.

Zasebna klinika (Private Practice, 2007 – 2013) 

Še ena serija, povezana s Talenti v belem. V njej spremljamo nadaljevanje poti zdravnice Addison Montgomery, po tem, ko je zapustila bolnišnico Seattle Grace in odprla zasebno kliniko v Los Angelesu. Kljub temu, da ima nanizanka manj epizod, kakor Talenti v belem, je dosegla veliko ogledov in dobre dzive publike.

Sestra Jackie (Nurse Jackie, 2009 – 2015)

Na televizijskih zaslonih najpogosteje v glavnih vlogah spremljamo zdravnike, tokrat pa je zgodba drugačna! Medicinska sestra Jackie s svojim delom na urgenci dokazuje, kako zelo je zdravstveni sistem v resnici odvisen tudi od medicinskih sester. Serija je polna komičnih vložkov, obenem pa te čakajo ganljivi prizori, ki pogrejejo srce.

Dobri zdravnik (The Good Doctor, 2017 – )

V glavni vlogi spoznaš mladega kirurga z avtizmom po imenu Shaun Murphy, ki se kot pripravnik zaposli v prestižni bolnišnici. Zaradi njegove bolezni številni kolegi dvomijo vanj, a Shaun že od prvega dne dokaže izjemne sposobnosti in razrešuje tudi najzahtevnejše medicinske primere. Obenem pa se v zasebnem življenju s trudi navezati stike, se povezati z ljudmi in se soočiti s travmami iz otroštva.

Novi Amsterdam (New Amsterdam, 2018 – )

Odlična izbira za vsakega, ki si želi bolje spoznati zdravstveni sistem in samo delovanje bolnišnice. Dr. Max Goodwin je briljanten zdravnik, ki postane novi zdravstveni direktor v najstarejši ameriški javni bolnišnici. Medtem, ko se trudi reševati življenja, se bori z birokracijo in sistemom ter počne vse, kar je v njegovi moči, da vsem pacientom zagotovi čim bolj kvalitetno oskrbo.

Specializant (The Resident, 2018 – )

Še ena serija, ki se prikazuje tako življenja uslužbencev, kot tudi zdravstveno birokracijo. Narejena po knjigi z naslovom “Unaccountable” se nanizanka osredotoča na idealističnega mladega zdravnika, ki se bori s pomanjkljivostmi v zdravstvenem sistemu ter njegove sodelavce – nekateri ga pri delu podpirajo, spet drugi pa mu mečejo polena pod noge.

Doc – v tvojih rokah (Doc – nelle tue mani, 2020 – )

Najnovejša zdravniška mojstrovina je nastala izpod rok naših sosedov. V italijanski seriji glavno vlogo zavzame brilijanten zdravnik Andrea Fanti, ki je zaposlen kot vodilni internist. Njegovo življenje se obrne na glavo, ko zaradi nesreče izgubi spomin zadnjih 12 let. Naenkrat iz genialca postane človek, ki ne prepozna niti svojih bližnjih. Nanizanka prikazuje kombinacijo njegovih osebnih bojev ter vsakdanjih izzivov v bolnišnici.

Mimogrede: ali veš, da so v Sloveniji nekatere zdravstvene storitve v celoti krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, za večino pa moraš doplačati, če nimaš urejenega dopolnilnega zdravstvenega?

S sklenitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja WIZ Zdravje ti tako ne bo treba doplačevati razlik za:

  • 1.    zdravstvene storitve, ki niso v celoti krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja;
  • 2.    storitev nastanitve in prehrane v bolnišnici ali zdravilišču;
  • 3.    vsa zdravila s pozitivne in vmesne liste, predpisana na recept, do priznane vrednosti; vse ne-nujne reševalne prevoze; zdravstvene pripomočke;
  • 4.    ortopedske, ortotične, slušne, očesne, ortodontske in druge tehnične pripomočke do priznane vrednosti;
  • 5.    zobno-protetične nadomestke do priznane vrednosti.

Za polno zdravstveno zaščito ti svetujemo, da urediš dopolnilno zdravstveno zavarovanje WIZ Zdravje.

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.