null Najbolj neverjetni trendi v zdravstvu
zdravnica, tablica, zdravstvena slika, WIZ Blog, Najbolj neverjetni trendi v zdravstvu
clock image

7

Najbolj neverjetni trendi v zdravstvu

#wizzdravje

18 april, 2022

Ana

Tehnologija poenostavi učenje, spoznavanje novih ljudi in odkrivanje skritih kotičkov sveta. V ogromno pomoč je tudi v znanosti: posameznik s tehnologijo lažje spremlja svoje zdravstveno stanje in da natančnejše informacije zdravniku.

Za monitoring zdravja se uporabljajo predvsem naprave, ki jih nosiš na sebi. Spoznaj, pametne obliže, oblačila, prstane in druge izume, ki prispevajo k tvojemu zdravju.

Novost na trgu je pametni obliž


Pisali smo že o digitalni tabletki, letos pa je tu nov trend: pametni obliž. Slednjega si preprosto nalepiš na kožo in s tem izmeriš številne parametre, od srčnega utripa, do intenzivnosti kašlja in telesne temperature. Prvotno so se uporabljali za prepoznavanje bolezni Covid-19, a jih bo stroka koristila še za odkrivanje težav s srcem in dihali. Kozmetična podjetja so izdelala obliže, ki te v sodelovanju s tvojim pametnim telefonom opozorijo, kdaj moraš zaradi izpostavljenosti soncu na kožo nanesti kremo z UV zaščito.

Poleg obližev raziskovalci preizkušajo pametne obloge za rane, ki odkrivajo težave pri celjenju in skladno s tem delujejo. Eden od primerov je pametni povoj z vgrajenimi senzorji za pH in temperaturo, ki na rano po potrebi dodaja protibakterijska sredstva.
 

Zdravje spremljajo tudi pametna oblačila in modni dodatki

Pred leti so postale trend pametne ure, ki imajo vse več funkcij za spremljanje zdravja. Danes merijo srčni utrip, kvaliteto spanja, krvni tlak, intenzivnost gibanja ter celo zaznajo, če med aktivnostjo padeš in ponudijo možnost klica na pomoč.

Tudi druga oblačila in modni dodatki merijo razne parametre in poročajo o spremembah. V NBA ligi je v času pandemije bilo obvezno, da so vsi igralci imeli pametne prstane. Ti poleg številnih meritev zaznajo zgodnje znake okužbe s Covid-19, zaradi česar so igralci bili pravočasno umaknjeni v karanteno brez, da bi okužili soigralce.

Obstajajo oblačila z nanosenzorji, ki merijo srčni utrip, krvni tlak, telesno temperaturo... Iz pametne tkanine je narejeno predvsem spodnje perilo. Znanstveniki delajo tudi na pametnih barvilih, ki bodo obarvala oblačila in analizirala znoj osebe, ki jih bo nosila.
 

Naprave, ki so nekoč bile na voljo samo pri zdravniku, imaš danes lahko doma

Merilci srčnega utripa, krvnega tlaka, sladkorja v krvi... Dostopnih je že veliko naprav, ki olajšajo življenje sploh kroničnim bolnikom in starejšim. Slednji osnovne meritve opravijo kar v udobju svojega doma in jim ni treba na prepogoste preglede. 

Tudi za nosečnice je tehnološko poskrbljeno. Obstaja poseben pas, ki se ga preprosto nadenejo okoli trebuha, ta pa opravi več meritev, kot so srčni utrip ploda in nosečke, velikost ploda ter premikanje. Na tržišče prihajajo naprave, s katerimi nosečnice kar doma naredijo ultrazvočne posnetke svojega zarodka in jih pošljejo zdravniku.

Roboti priskočijo na pomoč tudi v zdravstvu

Pred leti smo robote videli samo v znanstvenofantastičnih filmih, danes pa so v pomoč človeku že na različnih področjih - tudi v zdravstvu. Sploh v času pandemije je prišlo do velikega pomanjkanja zdravstvenih delavcev in roboti so bili odlična okrepitev. V Italiji so v najhujšem izbruhu uporabljali robote, ki so opravljali osnovne meritve ter omogočali komunikacijo med pacienti in zdravniki brez rizičnega stika.

Roboti med operacijami kirurgu podajajo instrumente in jih razkužijo. Pri preiskavah priskočijo na pomoč pri obdelavi podatkov in birokraciji. V bolnicah nosijo hrano pacientom in skrbijo za čiščenje ter dezinfekcijo prostorov. Ali to pomeni, da bodo roboti nadomestili zdravnika? Nikakor ne. Le olajšali mu bodo delo in omogočili, da se ta dlje časa posveti pacientu.

Prihodnost prinaša številne izume, ki bodo olajšali spremljanje svojega stanja, zdravljenje in tudi delo medicinskega osebja. Kaj misliš ti? Zaupaš novim iznajdbam ali se raje poslužuješ klasičnih preiskav? 

Preveri zdravstveno zavarovanje WIZ Specialisti

Zagotavlja ti video posvet z zdravnikom, izdelavo drugega mnenja zate in družinske člane, obenem pa omogoča, da do izbranega zdravnika specialista prideš najpogosteje v 7 dneh. Vse to nemoteno tudi v času epidemije! Dobro je imeti urejeno zavarovanje, ki te reši takrat, ko potrebuješ hitro odzivno zdravniško pomoč. 

Več o zavarovanju WIZ SPECIALISTI >

Viri:
theworld.org 
dolbeyspeech.com
israel21c.org
allnurses.com

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.