null Modre utripajoče luči in sirena
Modra luč vozila s prednostjo
clock image

3

Modre utripajoče luči in sirena

#wizavto

26 maj, 2017

Tina

Vozila z modrimi, kombinacijo rdečih in modrih ali z rumenimi lučmi zahtevajo posebno pozornost in ravnanje voznikov. Gre za vozila na nujnih vožnjah, vozila za spremstvo in druga vozila, s katerimi se opravljajo razna dela ali aktivnosti.

Po modrih lučeh seveda najbolje poznamo policiste, gasilce in reševalce, utripajoče modre luči pa na cesti le redko pomenijo kaj dobrega.

Vozila na nujni vožnji imajo posebne svetlobne in zvočne označevalce

Sirena in utripajoče modre luči so posebni svetlobni in zvočni znaki, ki pomenijo, da je vozilo na nujni vožnji. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) določa, katera vozila imajo prednost in katera so namenjena spremstvu ter vse ostale pogoje in okoliščine, ki morajo biti izpolnjene za uporabo posebnih svetlobnih in zvočnih znakov. Zakon določa tudi, kako morajo pri srečanju s takšnim vozilom ravnati drugi udeleženci v prometu. Poglejmo si nekaj različnih posebnih svetlobnih in zvočnih znakov ter kaj moraš pri takem srečanju storiti.

Modra luč in sirena pomenita, da ima to vozilo prednost v prometu

Zakon govori o najmanj dveh posebnih opozorilnih svetilkah modre barve, vozila policije brez policijskih oznak pa lahko uporabljajo tudi samo eno modro luč. Poleg policijskih so z modrimi lučmi opremljena še gasilska, reševalna ter specialna vozila za izvajanje nujne medicinske pomoči. Modre luči lahko uporablja še nekaj drugih vozil, ki so navedena v Pravilniku o vozilih s prednostjo in vozilih za spremstvo. Vozilo s prednostjo je lahko tudi motorno kolo (policisti, reševalci), ki mora imeti spredaj dve modri luči, zadaj pa eno, vidno z vseh strani. Vozila s prednostjo lahko podnevi dodatno uporabljajo tudi signale z izmenično utripajočima dolgima žarometoma.

Kako se obnašati, ko na cesti srečaš vozilo s prednostjo?

  • Ob srečanju moraš takemu vozilu dati prosto pot, se pomakniti k robu vozišča ali, če je treba, ustaviti ob robu ali izven vozišča.
  • Če je tako vozilo opremljeno tudi s svetlobno tablo, moraš zmanjšati hitrost in upoštevati navodila, izpisana na tabli.
  • Kadar policijsko vozilo za teboj vključi modre luči in da kratek znak s sireno, moraš počasi zmanjšati hitrost in ustaviti ob robu ali izven vozišča ter počakati v vozilu, dokler policist ne da drugačnih navodil.
  • Vozilom s prednostjo ni treba upoštevati prometnih pravil in signalizacije, morajo pa voziti na način, da ne ogrožajo drugih udeležencev v prometu in obvladujejo svoje vozilo. Vozilom s prednostjo na nujni vožnji se ne smeš priključiti niti jih prehiteti.


Modra in rdeča luč s sireno označujejo vozilo za spremstvo

Vozila za spremstvo zahtevajo drugačno ravnanje udeležencev v prometu, saj morajo zagotavljati nemoteno in hitro vožnjo vozil v koloni. Vozili na začetku in na koncu kolone sta opremljeni z rdečo in modro lučjo ter sireno, za spremstvo se lahko uporabljajo tudi motorna kolesa. Pri srečanju s takšno kolono moraš ravnati drugače, kot pri srečanju z vozilom s prednostjo:

  • Takoj moraš ustaviti ob robu ali izven vozišča in dati takemu vozilu in koloni za njim prosto pot.
  • Z vožnjo lahko nadaljuješ šele takrat, ko odpelje mimo vsa kolona, vključno z zaključnim vozilom, ki daje znake z rdečo in modro lučjo.
  • Tudi taki koloni se seveda ne smeš priključiti ali je prehiteti.


Rumene luči opozarjajo na dela in naloge na cesti

Vozila, opremljena z rumenimi lučmi, so namenjena za opravljanje različnih del in nalog v prometu oziroma na cesti. Z njimi so opremljena vozila za pomoč in odvoz poškodovanih in pokvarjenih vozil, odvoz napačno parkiranih vozil, odvoz odpadkov ter vozila občinskega redarstva in izvajalcev zasebnega varovanja, ki so na intervencijski vožnji. Rumene luči spremljajo izredne prevoze, posebno počasna vozila, delovne stroje in vozila, ki presegajo dovoljeno širino. Z rumenimi lučmi se označi kraj prometne nesreče, prireditev ali katerokoli oviro na cesti ter vozilo, ki prevaža nevarno blago.

Takšnim vozilom je treba omogočiti nemoteno delo in po potrebi odstraniti svoje vozilo, ne smejo pa kršiti cestnoprometnih predpisov in nimajo prednosti, kakršno imajo vozila z modrimi lučmi.

Čeprav so opremljena z utripajočimi lučmi in glasno sireno, vozniki vozila na nujnih vožnjah pogosto opazimo prepozno, se jim ne znamo pravilno in učinkovito umakniti ali s svojim ravnanjem celo povzročimo nesrečo. O tem, kako omogočiti čim hitrejšo in čim varnejšo vožnjo vozilom s prednostjo, pa več v naslednjem zapisu.

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.