null Mladost za volanom
mladi voznik za volanom
clock image

5

Mladost za volanom

#wizavto

16 januar, 2019

Rene

So vsi mladi vozniki res neizkušeni, premalo zreli, vihravi in zaletavi? Je to morda zgolj rezultat merjenja statistike, ali pa res velja tisti znameniti stari rek: »Mladost je norost, čez vodo skače, kjer je most«?

V prometu je mladost prednost in obenem tudi slabost, zato so mladi vozniki posebna kategorija s posebno zavarovalno premijo. 

18. rojstni dan je pomembna prelomnica v življenju mnogih ljudi. Polnoletnost, volilna pravica, samostojnost in – možnost opravljanja vozniškega izpita. Vozniški izpit je danes skoraj nepogrešljiv, zato se šolanja v avto šoli in opravljanja vozniškega izpita veliko mladih loti takoj, ko je to mogoče. Vozniški izpit z nekaj urami predavanja teorije in 30 urami vožnje je le majhen del v mozaiku nastajanja voznika, kajti bistven del se začne šele, ko postaneš za volanom samostojen. Prave avtomobilske vozniške izkušnje začneš nabirati s prvimi kilometri v avtošoli, a videno in v avtošoli doživeto še zdaleč ni dovolj, da bi bil ob prejemu vozniškega izpita povsem enakovreden drugim voznikom. Razlika je namreč v kilometrih, urah za volanom in – izkušnjah.

 

Izkušnje, izkušnje, izkušnje …


Kaj pa so to, izkušnje? Nabirati jih začneš že zelo zgodaj, s prvimi koraki v prometu, ko si še majhen pešec. Sledijo izkušnje s kolesom in mopedom, ves čas pa se ti v podzavest shranjujejo tudi dogodki, ki jih doživiš kot sopotnik v otroškem sedežu in med opazovanjem staršev za volanom.

Prave avtomobilske vozniške izkušnje začneš nabirati s prvimi kilometri v avtošoli

Prave avtomobilske vozniške izkušnje začneš nabirati s prvimi kilometri v avtošoli, a videno in v avtošoli doživeto še zdaleč ni dovolj, da bi bil ob prejemu vozniškega izpita povsem enakovreden drugim voznikom. Razlika je namreč v kilometrih, urah za volanom in – izkušnjah. V teoriji in praksi so namreč enaki le prometni znaki in talne označbe, vse ostalo pa je treba doživeti in narediti.

Nabiranje izkušenj je dolgotrajen proces, povezan z razmerami na cesti, letnimi časi, številom prevoženih kilometrov, lastnim avtom in okolji, kjer jih nabiraš. Ta del vozniške kariere je najbolj nevaren in negotov, saj te lahko predvsem v prvem letu kljub svežemu znanju in napotkom iz avtošole vsak dan preseneti kaj novega. Če si se učil voziti avgusta v sončnem vremenu, se boš januarja prvič samostojno srečal s poledico, snegom, kolesnicami, zdrsavanjem pogonskih koles in drugimi zimskimi razmerami na cesti, ki jim kljub samozavesti morda ne boš kos. Izkušnje pa so pomembne tudi zato, ker oblikujejo voznikovo miselnost. Starejši na podlagi izkušenj nekoliko lažje ukrotijo svoj ego, opustijo željo po dirkanju in se »umirijo«.

 

Povečana nevarnost


Prva leta za volanom so najbolj kritična, zato smo to obdobje pri WIZu poimenovali »povečana nevarnost«, kritje za mlade voznike pa "Voznik, mlajši od 23 let". V to kategorijo spadajo vsi, ki so mlajši od 23 let, ne glede na to, ali dejansko so mladi vozniki, ali ne. Pri sklepanju zavarovanja moraš to možnost izbrati tudi v primeru, če si starejši od 23 let, a bo tvoj avto včasih vozil tudi kdo, ki še ni. Če pa si že dopolnil 23 let, a si vozniški izpit opravil šele pred kratkim, pa ti te možnosti ni treba izbrati.

 

Karambol. Kaj pa zdaj?


V prometu se nesreče dogajajo, zato je pomembno, da nas v primeru izpolnjenih pogojev za kritje » Voznik, mlajši od 23 let«, o tem pravočasno obvestiš, sicer lahko nastanejo določene neprijetne posledice. Če tvoj avto vozi oseba, mlajša od 23 let, in v prometni nesreči povzroči škodo, mi pa o tem nismo bili obveščeni ob sklepanju (ni bilo izbrano kritje Voznik, mlajši od 23 let), bomo od tebe pri WIZ Obvezno uveljavljali povračilo v višini 20 % plačane škode, pri WIZ Kasko pa izplačilo škode pred upoštevanjem soudeležbe zmanjšali še za navedeni odstotek. Pri WIZ Voznik bo v tem primeru zavarovalnina zmanjšana za 20 %, kar navajamo tudi pri opisu zavarovanja.

Če se zgodi, da povzročiš nesrečo ali si v njej udeležen, sledi navodilom, kaj moraš storiti v primeru škode, za vse ostalo pa bomo poskrbeli mi.

Mladi vozniki imajo povsod višjo ceno za avto zavarovanje, zato je prav, da preveriš svojo ceno pri več zavarovalnicah, da najdeš najboljšo zase. 

 

NOVO: Prva avto polica – WIZ Mladi voznik

Če pa mladi voznik vozi ali si izposoja avte različnih lastnikov avtomobilov, priporočamo sklenitev prve avto police za mladega voznika WIZ Mladi voznik, ki vsebuje kritje za povečano nevarnost in velja za vsa vozila na enkrat! Polica s tem kritjem namreč nadomešča posamezna doplačila za mladega voznika, ki bi jih sicer morali plačevati najbližji, ki svoje avte posojajo mlademu vozniku. Tako boste starši, prijatelji, dedki in babice enostavneje posojali svoj avto.

Preveri svojo ceno

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.