null Miti in resnica - kako prihraniti pri gorivu
števec hitrosti rdeča
clock image

6

Miti in resnica - kako prihraniti pri gorivu

#trikiprosticas

04 junij, 2020

Kim

Moderni avtomobili so energetsko veliko bolj učinkoviti od svojih predhodnikov. To je neizpodbitno dejstvo, ko je govora o motorju in porabi zaradi same vožnje. Po drugi strani pa  so novi avtomobili polni različnih naprav in dodatkov, ki za svoje delovanje potrebujejo gorivo. 

Zakaj večja potrošnja goriva?

Radijsko-navigacijske naprave z velikimi zasloni, močne klimatske naprave, ogrevalni sistemi, elektronika ter različni senzorji in računalniki … Vse to so naprave, ki jih pred nekaj desetletji v avtomobilih še nismo poznali, vse pa pripomorejo k večji potrošnji goriva. Poraba je nekaj, kar si želimo znižati vsi, tako proizvajalci avtomobilov kot tudi kupci. Okoli optimalnega izkoriščanja goriva se vrti kar nekaj nasvetov in “urbanih mitov”.

Z upoštevanjem nasvetov so učinki na porabo takojšnji.

Nekateri morda držijo za avtomobile naših dedkov in očetov, vendar pa zadnji dokazi kažejo, da se pri modernih avtomobil ne obnesejo ali pa dosežejo celo nasprotni učinek. Zato smo pod drobnogled vzeli nekaj preverjenih receptov za prihranek goriva v sodobnem avtomobilu in ob moderni cestni infrastrukturi, ki tudi predstavlja pomemben dejavnik. Ne spreglej: preveri še 5 načinov, kako prihraniti pri sklepanju ali podaljšanju avto zavarovanja.

 


Poskrbi za redne preglede avtomobila

To je predpogoj za udobno, varno, brezskrbno in ekonomično vožnjo. Malenkostne okvare lahko vplivajo na hitrejšo obrabo posameznih delov avtomobila, pa tudi na večjo porabo goriva. Zato avtomobilu na vsakih 15.000 km privošči osnovni pregled in servis.


Pomembna je aerodinamika

Eden glavnih dejavnikov, ki narekuje oblikovne trende avtomobilov, je aerodinamika. Zanjo tovarne potrošijo veliko denarja in časa, uporabniki pa jo z različnimi dodatki poslabšamo. Strešni kovčki, kolesa, čolni, sončna streha pa tudi odprta okna pri velikih hitrostih močno vplivajo na porabo goriva.


V klet ali garažo z vsem, kar ne spada v avto 

Moderni veliki avtomobili omogočajo prevažanje ogromnih količin povsem nepotrebne krame. Zato odstrani vse, kar ne spada v avto. V toplejših mesecih ven s težkimi verigami, metlicami, lopatkami in drugo zimsko opremo. 
 

Ne rabiš vedno polnega tanka

Veliki avtomobili se ponašajo tudi z velikimi rezervoarji za gorivo, kar zna biti zelo priročno, ko se odpravimo na daljšo pot. Vendar pa Slovenci takšne poti opravljamo redko, poleg tega pa imamo bencinske servise na skoraj vsakem vogalu. Poln rezervoar goriva lahko predstavlja tudi več kot 60 kg dodatne teže, to je povprečna teža predstavnice nežnega spola. Pomisli, ali moraš res vedno natočiti polno?
 

Optimalno in poceni hlajenje 

Če smo pri aerodinamiki ugotovili, da odprta okna povečajo porabo goriva, pa to za klimatsko napravo že vemo. Kaj torej izbrati?  Različni testi so večkrat potrdili, da je pri nižjih hitrostih bolj ekonomično voziti z odprtimi okni. Pri hitrostih nad približno 80 km/h pa odprta okna predstavljajo velik upor in močno rušijo aerodinamiko, zato je v tem primeru bolj ekonomično vključiti klimatsko napravo. 


Zaviraj z motorjem

Vsi vemo, da način vožnje močno vpliva na porabo goriva. Zato si zapomni, pospešuj počasi
in predvidevaj, saj ti to omogoča zaviranje z motorjem, kjer je poraba goriva nična, močno
pa se bo zmanjšala tudi obraba zavor. Prav tako se izogibaj vožnji v prostem teku oz. v leru,
saj takrat motor vseeno troši konkretno količino goriva.

 

Za konec pa še o pnevmatikah

Redno preverjaj tlak, saj je le optimalno napolnjena pnevmatika tudi ekonomična. Letna guma je v primerjavi z zimsko tudi veliko bolj učinkovita, ko pridemo do porabe goriva, zato gume zamenjaj takoj, ko bodo to dopuščale razmere


Z upoštevanjem vseh zgornjih nasvetov so učinki na porabo takojšnji, z njimi pa lahko začneš danes. Nadvse hvaležno ti bo okolje in ostali udeleženci v prometu, saj veliko zgornjih nasvetov pripomore tudi k večji varnosti na cesti.  


Da te pri podaljševanju ali sklepanju novega zavarovanja za avto ne bi preveč »udarilo po žepu«, smo WIZovci zate pripravili in razkrili več načinov, kako pri tem prihraniti. Vsak evro se pozna, zato nikar ne spreglej, kako do prihranka pri spletnem izračunu WIZ Avto
 

5 Načinov kako prihraniti pri zavarovanju avta

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.