null Koliko nas stane vozniško dovoljenje? 
clock image

7

Koliko nas stane vozniško dovoljenje? 

#wizblog

18 september, 2023

Igor

Dejstvo je, da vozniški izpit pomeni svobodo. Z njim postaneš mobilen, lahko se usedeš v avtomobil staršev ali starih staršev in se zapelješ na obisk do prijatelja ... Sledi prva daljša vožnja z avtomobilom – za vikend do morja. 

Marsikomu pa vozniški izpit lajša tudi pot do treningov in šole. Vsekakor pa pot do vozniškega izpita ni poceni in ni lahka, je preizkus potrpežljivosti in zbranosti. Vozniško dovoljenje je uradni dokument, ki ga izda država posamezniku, da mu dovoljuje vožnjo motornih vozil na cestah, pravzaprav ga veliko dijakov opravi že pred maturo in je zato prvi zrelostni izpit na poti k odraslosti. Vozniško dovoljenje se pridobi po opravljenem usposabljanju in opravljenih vozniških preizkusih, ki jih določa zakonodaja. 

Za vozniško dovoljenje za avto je pri nas potrebno opraviti 8 korakov


Najprej prve tri, ki se lahko opravijo v poljubnem zaporedju: 

 • 1.    Tečaj in izpit iz prve pomoči.
 • 2.    Zdravstveni oz. zdravniški pregled.
 • 3.    Opraviti tečaj iz cestno prometnih predpisov (CPP). 

Sledijo: 

 • 4.    Teoretični del vozniškega izpita. 
 • 5.    Zaključen program praktičnega usposabljanja ali ure vožnje.
 • 6.    Izpitna vožnja. 
 • 7.    Status voznika začetnika: vozniku začetniku se vozniško dovoljenje izda z veljavnostjo do dopolnjenega 21. leta oziroma za dve leti po prvi pridobitvi vozniškega dovoljenja.
 • Po 6 mesecih in najkasneje do izteka prvega vozniškega dovoljenja oz. izteka statusa voznika začetnika je potrebno opraviti še :
 • 8.    Dodatno usposabljanje voznikov začetnikov oz. varno vožnjo: gre za program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov. 

Gremo lepo po vrsti. 

→ Tečaj in izpit: Prva pomoč za vozniški izpit

10-urni tečaj za bodoče voznike motornih vozil lahko opraviš na eni izmed enot Rdečega križa Slovenije, tečaj pa ima trajno veljavo. Na istem mestu se prijaviš tudi na izpit, ki traja eno šolsko uro. 

Strošek v letu 2023: 10-urni tečaj za bodoče voznike motornih vozil stane 33,63 €, izpit pa traja 1 šolsko uro in za voznike motornih vozil znaša 65,83 €, skupaj strošek za prvo pomoč bo v letu 2023 cca. 99,46 €.
 

→ Zdravniški oz. zdravstveni pregled za vozniški izpit

Zdravniški pregled za vozniški izpit je obvezen za voznike začetnike. Seznam izvajalcev, ki opravljajo zdravniške preglede, določa vlada, navadno pa zadostuje, če kontaktiraš kar svoj zdravstveni dom, ki te bo usmeril do željene storitve, ali pa pooblaščenega zasebnega zdravnika. Cene zdravniških pregledov se med 50 in 80 €. Strošek za zdravniški izpit v letu 2023 bo cca. 60,00 €.
 

→ Tečaj CPP: cestno prometni predpisi ali pravila cestnega prometa 

Gre za vsebino, katere poznavanje je nujno potrebno, da opraviš vozniški izpit. Splošni del traja 16 pedagoških ur, po veljavni zakonodaji pa ima tečaj CPP trajno veljavo. 

Nekoč smo po končanem tečaju za pridobitev vozniškega dovoljenja (CPP) pisali CPP teste kot zaključni del usposabljanja. Vendar pa se je sistem sedaj nekoliko spremenil. Šole vožnje zdaj izvajajo CPP tečaje v skladu s programom usposabljanja za voznike motornih vozil. Preden začneš s praktično vožnjo, moraš najprej opraviti obvezni splošni in dodatni teoretični del usposabljanja. Ta del usposabljanja poteka v obliki predavanj o cestno prometnih predpisih. Po zaključenem teoretičnem usposabljanju se preizkusi vaše znanje pred izpitno komisijo na izpitnem centru.
 

→ Teoretični del vozniškega izpita

Po zaključenem tečaju za pridobitev vozniškega dovoljenja (CPP) moraš kot kandidat opraviti še teoretični del vozniškega izpita. Za ta korak se prijavi na izbrani upravni enoti, pri čemer izpit izvaja Javna agencija RS za varnost prometa. 

Preverjanje znanja poteka preko računalnika pred pristojno republiško izpitno komisijo za voznike motornih vozil. Za uspešno opravljeno teoretično znanje moraš doseči vsaj 90% pravilnih odgovorov. CPP testi vključujejo 40 testnih nalog. Čas, ki ga imaš na voljo za reševanje - od vstopa v testno polje (CPP testa) do oddaje - je omejen na 40 minut, vendar ni časovnih omejitev za odgovore na posamezna vprašanja znotraj tega časovnega okvira.

Strošek: Javna agencija RS za varnost prometa določa tudi ceno teoretičnega izpita, ki ostaja nespremenjena od leta 2018. Za vse kategorije vozniških dovoljenj znaša ta tarifa 24 evrov. Ob tem pa boste za prvo prijavo na izpit CPP morali plačati dodatno upravno takso v višini 42,10 evra, medtem ko bo vsaka naslednja prijava znašala 28,50 evra.
 

→ Ure vožnje v šoli vožnje: gremo v praktični del 

V šoli vožnje, ki smo ji nekoč rekli avto šola, se boš kot kandidat usposabljal v skladu s programom usposabljanja kandidatov za voznike motornih vozil. Največje finančno breme za kandidate so prav ure vožnje, opraviti jih je potrebno vsaj 20, cene pa se razlikujejo v posameznih krajih in regijah. 

Na uri vožnje moraš imeti vedno s sabo:

 • 1.    evidenčni karton vožnje,
 • 2.    zdravniško spričevalo,
 • 3.    osebni dokument.

Če katerega od naštetih dokumentov nimaš pri sebi, učitelj vožnje s tabo ne sme voziti, saj bi storil prekršek. 

Strošek za ure vožnje v letu 2023 bo cca. 920 €. Cene se gibljejo med 40 in 50 €, vendar vsaka začetna cena ne vključuje nujno izdaje evidenčnega kartona vožnje, ki navadno stane 30 €.
 

→ Izpitna vožnja, ki traja 50 minut

Izpitna vožnja je preskus tvoje sposobnosti za samostojno vožnjo in predstavlja najbolj zahteven del vozniškega izpita. Tudi za ta korak se prijaviš na izbrani upravni enoti.
 

→ Varna vožnja

Program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov je razdeljen na dva dela:

 • teoretični del: 1 pedagoška ura,
 • praktični del, ki poteka na poligonu, udeležiš se ga navadno z lastnim avtomobilom. Traja 6 pedagoških ur,
 • skupinska delavnica. 

Strošek za varno vožnjo v letu 2023 bo cca. 150€ 

 

Koliko torej stane vozniški izpit? 


Skupni strošek za vozniški izpit bo torej več kot 1.000 €, odvisno od tega, koliko ur vožnje boš potreboval za osvajanje znanja za volanom in koliko bodo stale tvoje ure vožnje. 

Vožnja s spremljevalcem je posebnost slovenske zakonodaje 

Že nekaj časa je veljavno pravilo, da se lahko začneš usposabljati za vozniški izpit za osebni avto že od dopolnjenega 16. leta starosti. Strokovnjaki za varno vožnjo opažajo, da so mladi, ki po zaključenem usposabljanju lahko dve leti vozijo avto s spremljevalcem in nato opravijo še praktični del izpita, v prometu veliko bolj varni in izkušeni vozniki. To je v nasprotju s tistimi, ki opravijo vozniški izpit po obveznih 20–30 šolskih urah in nato samostojno vozijo z zelo malo praktičnimi izkušnjami.

Kakšni so pogoji? Voznik oz. kandidat za voznika mora imeti: 

 • najmanj 16 let, 
 • veljaven osebni dokument,
 • tečaj in izpit iz prve pomoči, 
 • zdravstveni oz. zdravniški pregled, 
 • vpisan mora biti v šolo vožnje, 
 • opraviti tečaj iz cestno prometnih predpisov (CPP), 
 • zaključen program praktično usposabljanje.

Spremljevalec mora biti star najmanj 27 let, vpisan mora biti v evidenčni karton vožnje in seveda imeti veljavno vozniško dovoljenje vsaj 5 let. Spremljevalec je odgovoren za varnost vožnje in za prekršek, ki ga je storil voznik, sam pa ne sme imeti več kot pet kazenskih točk.
Kako vložiti vlogo za vpis spremljevalca preveri na strani vozniski.izpit.com


Zakaj se uporablja magnetna L tablica?

Kandidat za voznika, ki vozi in pa njegov spremljevalec, morata imeti na vozilu, na levi polovici zadnje strani, v času vožnje nameščeno L tablico.

Koliko časa je oseba kandidat za voznika?

Kandidat za voznika si lahko največ dve leti od začetka usposabljanja. 


Zavarovanje za mladega voznika


Zakaj potrebuješ kritje za mladega voznika? Za pokritje morebitne škode iz AO zavarovanja (tudi AO Plus zavarovanja za telesne poškodbe voznika) in AK zavarovanja, ki bi jih kot mladi voznik povzročil s svojim ali izposojenim avtom oz. na tem avtu.
Pomemben prihranek: tebi oziroma drugemu lastniku avta (staršem, prijatelju, babici in dedku …) ni potrebno plačati dodatnega kritja za povečano nevarnost mladega voznika na polici avto zavarovanja, ki si ga izposodiš oz. ga voziš. Zadostuje kritje WIZ Mladi voznik!


Zanima me WIZ Mladi voznik >

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe?