null Kdor ne smuča, ni Sloven’c
simpatična smučarka
clock image

5

Kdor ne smuča, ni Sloven’c

#wizblog

19 februar, 2021

Ana

Smučanje je eden najbolj priljubljenih zimskih športov od Japonske prek Stare celine do Združenih držav. Prav posebno mesto pa ima v naši domovini, saj smo ga Slovenci okronali za svoj nacionalni šport. Potrebuješ dokaz?

Po podatkih Inštituta za raziskovanje trga in medijev, Mediana, je smučarsko aktivna petina Slovencev, medtem ko jih več kot polovica spremlja smučarske tekme po televiziji. 

Smučanje poznal že Valvasor

Resda smučanje ni najstarejši šport na svetu in nima tisočletne starogrške tradicije kot atletika, pa se vseeno lahko pohvali z zavidljivim številom disciplin in privržencev. Verjetno še ne veš, da začetki tekmovanj te priljubljene svetovne oblike športa segajo nekje v sredino 19. stoletja. Zagotovo pa si že slišal/a, da se smučanje na Blokah uvršča med začetke smučanja v Evropi, o čemer je pisal že sam Valvasor.
 

300.000 parov “slovenskih” smuči po domačih in tujih strminah

Danes ima svoj par smuči približno 300.000 Slovencev, ki se pozimi radi podajo na naše ali tuje zasnežene strmine. Če si med njimi tudi ti, potem si zagotovo že užival/a na enem izmed slovenskih smučišč, verjetno pa si svoje zmogljivosti preverjal/a tudi na tujem. Bližina smučišč čez mejo je odlična ideja tudi za vikend pobeg, kjer lahko združiš spoznavanje kulture sosedov in prijetno rekreacijo.
 

Smučke so pomembne, niso pa vse

Ja, brez smuči seveda ne moreš smučati, težko pa boš smučal tudi brez ostale obvezne opreme, ki pride v spremstvu. Da te na smučišču ne bo doletela neprijetna zadrega, doma preveri, ali imaš vse in ali je tvoja oprema “izpravna”. 
 

Kaj moraš nujno storiti pred odhodom na smučišče?


1.    Poskrbi za zavarovanje za primer nezgode in odgovornosti.
2.    Poglej, ali tvoje smučke potrebujejo brušenje in mazanje.
3.    Preveri stanje vezi na smučeh.
4.    Stestiraj palice.
5.    Preveri vidljivost in stanje leč na smučarskih očalih.
6.    Ne pozabi za čelado! Čelada je sicer pri nas po zakonu obvezna le za otroke do 14. leta starosti, a v večini tujih držav je obvezna za vse.
7.    Spakiraj rokavice, smučarske hlače in jakno, smučarsko spodnje perilo ter nogavice.


Previdnost je mati modrosti

Včasih tvoja previdnost na snegu žal ni dovolj, da bi se lahko izognil morebitnim poškodbam. Prav zato ti svetujemo, da skleneš zavarovanje WIZ Smučar, ki poskrbi, da si zavarovan za primer nezgode in odgovornosti na smučišču.

WIZ SMUČAR: LE 24,99 € / LETO 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.