null Kakšne tehnološke novosti prinaša avtomobilski trg?
električno polnjenje vozlila
clock image

5

Kakšne tehnološke novosti prinaša avtomobilski trg?

#wizavto

21 avgust, 2020

Igor

Napredek tehnologije je verjetno najbolj očiten pri računalniški in avtomobilski industriji. Če prvo poganja vedno bolj realistična grafika in hitrost procesorjev, je pri avtomobilih na prvem mestu varnost, takoj za njo pa udobje.

Čeprav je nekako težko verjeti, da nas v bližnji prihodnosti čaka resnejši “update” tehnološko že tako dovršenih modernih vozil, so trendi jasni in več kot uresničljivi. Večina novosti se danes sicer (mastno) doplača, tiste, ki se bodo izkazale za nepogrešljive, pa bodo v (ne preveč oddaljeni) prihodnosti zagotovo del serijske opreme slehernega novega vozila. Predvsem tiste, ki vplivajo na varnost nas, naših potnikov in soudeležencev v prometu. Zato si poglejmo nekaj zanimivih rešitev, ki jih avtomobilski trg ponuja v letu 2020.

Eden od elementov avtomobila, ki vidnejše spremembe ni doživel že desetletja, je zagotovo VIZIR 

Dokler ne vozimo naravnost proti soncu, nanj niti ne pomislimo, ko pa nas zaslepijo žarki, ga začnemo panično iskati. Z dobrim razlogom! Sonce nas namreč lahko zaslepi do te mere, da je naša vidljivost na najnižji stopnji. Nagonsko pa pripremo tudi oči, kar ne pripomore k večji vidljivosti. Zato je v nekaterih avtomobilih že na voljo virtualni vizir, ki deluje s pomočjo RGB-kamere in prosojnega LCD-zaslona. Kamera zazna stopnjo svetlobe na vetrobranskem steklu, sistem pa zatemni vizir do stopnje, ko nas svetloba ne moti več, in hkrati ohrani popolno vidno polje. Zagotovo ena od novosti, ki bo v kratkem nepogrešljiva.

Nova in na prvi pogled malce bizarna noviteta je opozorilo pri izstopu iz avtomobila 

Deluje na podoben način kot sistem za opozarjanje na mrtvi kot. Ta je pri novih avtomobilih srednjega cenovnega razreda že dokaj razširjen, če ne že kar serijski, deluje pa le v času vožnje. No, novi sistem za opozarjanje pri izstopu pa deluje le, ko avtomobil miruje, in voznika opozarja na kolesarje in avtomobile, ki se mu nevarno približujejo. Do menjave avtomobila pa se podobno lahko zavarujete z “nizozemskim” načinom izstopanja iz vozila. Tam se namreč učijo avtomobilska vrata odpirati z desno roko. Na ta način smo primorani obrniti glavo in (hote ali ne) preveriti mrtvi kot oz. dogajanje v neposredni bližini našega avtomobila. Preverjeno in zanesljivo, zato uporabo desne roke za odpiranje vrat močno podpiramo.

Remote smart parking oz. daljinsko parkiranje

Pred dvema desetletjema se je zdelo samodejno parkiranje znanstvena fantastika. Pred desetimi leti smo ga močno plačali kot del dodatne opreme. Danes pa je postal nepogrešljiv sistem avtomobilov, ki doživlja novo posodobitev. Remote smart parking oz. daljinsko parkiranje je odgovor avtomobilske industrije na vedno manjša in predvsem ožja parkirišča. Sistem namreč omogoča popolno parkiranje brez voznika za volanom. Ta lahko izstopi že prej in si prihrani akrobacije in poškodbe karoserije – ali pa vsaj avtolaka. Sistem se sproži preko gumba na daljinskem upravljalniku (remote) in s pomočjo vseh kamer perfektno in varno(!) parkira avtomobil. Kamere namreč spremljajo tudi dogajanje v širši okolici avtomobila in ga v primeru nevarnosti (bližajoči se avtomobil, pešec, pes …) tudi pravočasno ustavijo.   

Še ena pomembna novost v tesni povezavi z varnostjo pa je izboljšana zračna blazina 

Od svojih povojev, ki v Evropi segajo tja v zgodnja 90. leta prejšnjega stoletja, je postala nepogrešljiv del avtomobilov, saj je pomagala rešiti mnogo življenj in preprečila težke poškodbe zgornjega dela telesa in glave. Moderni avtomobili imajo že serijsko vgrajene vsaj štiri zračne blazine, večina pa od osem naprej. Čeprav se je izkazala za odlično rešitev, pa (očitno) dopušča še nekaj prostora za izboljšave. Prihodnost nepogrešljivih “airbagov” je v blazini s tremi komorami, ki veliko bolje objame glavo, kar pomaga preprečiti stranske udarce, hkrati pa je ergonomsko bolje prilagojena obrazu. Ta je v primeru trka izpostavljen manjšim pritiskom in možnostim poškodb oči, nosu, zobovja …

Pozdravljena, e-denarnica

Če so zgoraj omenjene novitete bolj ali manj povezane z varnostjo, pa avtomobili hkrati postajajo tudi vse bolj interaktivni. Ena pomembnejših novosti, ki je žal povezana tudi s (počasno) postavitvijo primerne infrastrukture, je e-denarnica. Novejši avtomobili že ponujajo možnost plačevanja vsakodnevnih stvari (hrana, gorivo …) prek glasovnega upravljanja v avtomobilu. Vse, kar potrebujete za delovanje sistema e-denarnica, je avtomobil, povezan v mobilno omrežje. Na mestih, kjer je to že mogoče, lahko tako poravnate svoj dolg kar iz avtomobila. Eden večjih ponudnikov kartičnih bančnih storitev je v intenzivnih dogovorih z različnimi ponudniki dobrin in storitev, kar zagotavlja, da bo ideja v prihodnosti tudi resnično zaživela.  

Od udobja pa še k ekologiji

Natančneje k avtomobilu, ki za pomoč pri zagotavljanju energije uporablja sončne celice. Seveda ne gre pričakovati, da bodo avtomobili v naslednjem desetletju ali dveh zmožni proizvesti vso potrebno energijo za svoje potrebe, pa vendar gre lahko za pomemben preskok, ko pridemo do vedno bolj priljubljenih električnih avtomobilov. Prav tem bi lahko pomoč sonca močno izboljšala doseg z enim ciklom baterije. Pomembnejši proizvajalci, ki veliko stavijo na razvoj električnih vozil, tovrstne sisteme že (uspešno) testirajo, zato je pričakovati, da bodo kmalu ugledali tudi luč potrošniškega sveta. 

To je le nekaj novitet, ki nas čakajo ob nakupu novega avtomobila v prihodnjih letih. Vsi pa lahko z nestrpnostjo pričakujemo tudi nove inovacije, ki že kukajo izza obzorja. Tako na tehnološkem področju kot tudi v smislu varnosti in udobja.

 

Že poznaš WIZ Avto - hitro, ugodno in enostavno spletno zavarovanje za avto. Naša virtualna vrata so že od leta 2012 odprta 24 ur na dan, vse dni v letu.


WIZ AVTO IZRAČUN

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.