null Kako z nizkimi stroški ustvariti najlepšo otroško sobo?
clock image

5

Kako z nizkimi stroški ustvariti najlepšo otroško sobo?

#trikidoma

13 avgust, 2020

Kim

Otroška soba je prostor, kjer je zaželeno spodbujanje domišljije. Zato v dizajnerskem smislu pri opremljanju otroške sobe NI PRAVIL.

Novopečeni (ali pa bodoči) starši se kmalu srečajo z vprašanjem, kako opremiti otroško sobo. Za razliko od opremljanja kuhinje, kjer se z malo denarja žal ne da narediti prav veliko, pa so otroške sobe pravi balzam za vse ustvarjalne duše. Tu velja pravilo, da je domišljija vredna veliko več od zajetnega proračuna. Svetle barve, pohištvo z različnih vetrov, “bunkerji” in indijanski šotori … Vse to je v PRAVI otroški sobi skoraj pravilo, ne izjema.
 

Najprej poiščite tematiko 

Na prvi pogled povsem jasno navodilo, ki ne potrebuje razlage ali omembe. Vendar se skrivnost skriva v detajlih. Enako velja za izbrano temo. Roza stena za “princeske” in modra za “dirkače” sta začetek, kateremu naj sledi nadgradnja. Ura s priljubljenim motivom, morda postelja posebnih oblik, primerna preproga in dodelani detajli z igračkami iz maminega otroštva, lično shranjenimi na polici. Ne pozabite izkoristiti stropa. Vse kar, bo viselo z njega, bo naredilo prostor zares poseben. Prav tako tudi različne projekcije ali pa nalepke, ki se svetijo v temi …  Podrobnosti bodo sobi dodale pridih čarobnosti.
 

Recikliranje in pouporaba sta kul 

Mladi starši so idealna tarča agresivnega marketinga, saj so ljudje v tem času zelo dovzetni za sugestije glede potreb njihovih otrok. Zato naslednjič namesto kataloga otroške opreme poglejte svojo bližnjo okolico. Stvari, ki so na prvi pogled primerne le za na “žago” ali kup smeti, lahko z nekaj truda in domišljije spremenite v čudovite dodatke, ki bodo polepšali otroško sobo. Tipičen primer so palete. Ali pa stari zaboji, ki lahko postanejo škatle za igrače. Odslužena vrata lahko morda spremenite v ustvarjalno mizo. Kozarci za vlaganje pa s pomočjo čopiča in barv hitro postanejo unikatni shranjevalniki drobnarij …
 

Napravite prostor za ustvarjanje 

Otroci nadvse radi ustvarjajo, zato jim je, v kolikor je to le mogoče, treba zagotoviti veliko prostora za ustvarjanje. Miza, kjer je dovolj prostora za velik kos papirja, vse barvice, lončke z vodo, voščenke itd. Tudi vrata omare se lahko z res nizkimi stroški spremenijo v tablo za risanje s kredami, ki jo enostavno obrišete z vlažno gobo. Pod mizo pa lahko z zabojčki hkrati ustvarite prostor, kjer bodo vse igrače in ostale drobnarije lepo pospravljene. Pozorni bodite le na izbiro materialov, saj boste otroški kotiček velikokrat čistili. Izberite trpežne materiale, ki se lahko perejo z vodo.
 

Drzno, drzno, drzno! 

Ko pride do izbire barv, je v sebi treba prebuditi otroka. Ste že videli čarobno sobo z umirjenimi toni bež barve? Najbrž ne, saj je še niso odkrili. Zato bodite pri izbiri barv drzni! Živo zelena, sinje modra, roza ali pa kar soba v barvah mavrice. Vse to je v otroški sobi več kot zaželeno. Uporabite tapete, stenske nalepke, novoletne lučke ...In ne skrbite preveč, kako bo stvar izgledala čez nekaj let. V glavi imate lahko vedno misel, da boste čez nekaj let na željo “princeske” ali “dirkača” barve sten (vključno s tematiko sobe) menjali z bolj aktualnimi junaki in hobiji. Zato brez skrbi, izbrane barve ne bodo za večno.
 

Vključite otrokove talente  

Ta nasvet je verjetno bolj namenjen staršem malčkov, ki so že uspeli prepoznati elemente, v katerih je njihov otrok naprednejši v primerjavi z vrstniki. Zgodnji talenti verjetno niso vedno pravi pokazatelj tega, kakšne sposobnosti bo otrok razvil v kasnejših obdobjih, pa vendar je vsak talent treba spodbujati. Zato je to lahko tudi vodilo pri opremljanju sobe malce večjih malčkov in otrok. Če otrok rad riše, so stvari jasne. S kredno barvo lahko vsak (primeren) del pohištva postane poligon za ustvarjanje s kredami. Ali pa stojalo za slikarsko platno, kjer namesto platna uporabite papir. Malce razmislite in otroku približajte svet, v katerem uživa.  
 

Naredite otroško sobo zares otroško 

Če vam to dopušča prostor, vam bodo otroci za upoštevanje tega priporočila hvaležni še dolga leta. Pustite velike omare kje drugje, prostor pa raje zapolnite z “bunkerjem”, kotičkom za ustvarjanje, plezalno steno ali pa kar s toboganom. Vse to je z malce ročnih spretnosti več kot dosegljivo tudi s precej zmernim proračunom. Zaprite oči, zaplavajte v svoje otroške dni in pomislite, kaj ste najbolj pogrešali v otroških letih. Če slika ne bo najbolj jasna, pa lahko vedno obiščete tudi Pinterest in prelistate najbolj priljubljene ideje.

Upamo, da vam bodo zgornji nasveti vsaj malo olajšali delo ali pa razmišljanje glede dileme, ki je nadvse pomembna, hkrati pa ni permanentna. Zato veliko sreče z odločitvami in kompromisi!
 

Brezskrbno ne le doma, tudi v šoli ali na poti v šolo ali na igrišču

Z urejenim nezgodnim zavarovanjem za otroke in mlade do 26. leta omilimo nevšečnosti, če se otrok poškoduje, mora zaradi nezgode na operacijo ali zaradi nezgode nastane celo invalidnost. WIZ Šolar velja za primere dnevnih izostankov za čas zdravljenja, izplačamo dnevno nadomestilo zaradi nezgode in nadomestilo za zdravljenje v bolnišnici ali v zdravilišču.

 

ZANIMA ME WIZ ŠOLAR >

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.