null Kako skrbeti za svoj avto?
clock image

3

Kako skrbeti za svoj avto?

#wizavto

02 maj, 2017

Amra

Redni servisi, čiščenje in vzdrževanje avtomobila resda pomenijo stroške in dodatno delo, a dolgoročno se vse izplača, saj se znajo lastniki avtomobilov tako rešiti marsikatere dražje težave.

Večina voznikov se prvič sooči s skrbjo za avto, ko si kupi svojega. Vaš avto ne bo skrbel sam zase, pa tudi nihče vas ne bo opominjal, kdaj je treba kaj postoriti – to je zares vaša odgovornost. Kaj pa so osnove vzdrževanja avta?

Redna opravila vzdrževanja avtomobila

Vsak drugi obisk bencinskega servisa izkoristite za tri preprosta opravila:

  1. Očistite vetrobransko steklo. Umazano vetrobransko steklo, polno sploščenih žuželčjih trupelc, je lahko zelo nevarno, saj ovira pogled na cesto. Redno ga čistite – in ravno tako sprednje luči. Tudi brisalce menjajte redno, na nekaj mesecev oz. takoj, ko opazite, da ne brišejo več dobro.
  2. Preverite pritisk v pnevmatikah. Če vzdržujete pravilni pritisk v pnevmatikah, boste varnejši na cesti in še prihranili boste. Neprimerno napolnjene gume – premalo ali preveč – se ne obnašajo oz. ne ustavijo tako dobro kot take, kjer je pritisk pravilen. Poleg tega je pri takih večja nevarnost, da bo pnevmatika počila. Pravilno napolnjene pnevmatike imajo tudi daljšo življenjsko dobo in zagotavljajo manjšo porabo goriva. Običajno imate vrednosti pritiska za pnevmatike na vašem vozilu zapisane v priročniku za lastnika vozila.
  3. Preverite raven motornega olja in ga po potrebi dolijte. Navadite se redno pregledovati raven olja. To ni težko opravilo, zato ga lahko res dela vsak sam. Potrebujete čisto brisačko, avto mora stati na ravni podlagi in motor mora biti ugasnjen približno 5 minut, da vse olje steče nazaj v posodo. Potem odprete pokrov motorja, izvlečete palico za olje, jo obrišete in pomočite nazaj v posodo z oljem. Če je olje med oznakama na palici, je vse v najlepšem redu.

Držite se servisnih navodil v priročniku za lastnika vozila

Vaše vozilo potrebuje tudi nekaj opravil, ki so manj pogosta, a nič manj bistvena, običajno pa jih uredijo v avtomehaničnih delavnicah. Treba je menjati olje, rotirati pnevmatike, dolivati zavorno in hladilno tekočino … Če se boste držali navodil, zapisanih v priročniku, ki ste ga dobili zraven avta, potem ne bi smeli imeti večjih težav in vas bo vaš avto še dolga leta pridno vozil naokoli.

Redno čistite svoj avto

Kot lastnik vozila morate ne le skrbeti za redno vzdrževanje, pač pa tudi za čistočo – zunaj in znotraj.

Svoj avto perite redno. Avtomobili so vsak dan izpostavljeni soncu, soli, smogu, cvetnemu prahu, mrtvim insektom in, najhuje od vsega, ptičjim iztrebkom. Ti namreč vsebujejo izredno močno kislino, ki je škodljiva za lakirane površine in razžre najprej barvo, potem pa tudi kovino – če jih ne odstranite hitro. Če avta ne boste prali redno, se vam to ne bo poznalo takoj, čez čas pa bodo vsi ti elementi tako poškodovali vaše vozilo, da mu bo padla prodajna vrednost.

Notranjost vašega avta naj ne bo smetnjak. Notranjost vašega avtomobila ni smetnjak, zato iskreno upamo, da se tako niti ne obnašate. Redno odnašajte odpadke iz svojega avta, da ne bo izgledal kot smetišče. Čist avto pomeni tudi prijetno vožnjo, poleg tega pa ne veste, kdaj boste imeli nenapovedane potnike – in nič hujšega ni, kot če je treba na hitro odmakniti nekaj praznih plastenk in ovitek od sendviča ter reči "Se opravičujem, malo je razmetano."

Če boste redno vzdrževali svoj avto, si boste prihranili marsikateri strošek in tudi čas, poleg tega pa ga boste lažje prodali in zanj brez težav zahtevali višjo ceno, ko bo čas za to. Mislite dolgoročno in redno skrbite za svojega jeklenega konjička!
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.