null Kako skrbeti za finance in dokumente na potovanju?
Napis
clock image

3

Kako skrbeti za finance in dokumente na potovanju?

#wiztujina

06 julij, 2018

Ana

Končno so tu dolgo pričakovane počitnice, za katere se ti je zdelo, da jih čakaš celo večnost. V predpripravah nanje ti je uspelo privarčevati lepo vsoto denarja, toda kako poskrbeti, da se kupček ne zmanjša prehitro?

Kako ravnati v primeru, ko gre nekaj narobe? Kam shraniti dokumente, če hotel nima sefa? Za resnično fajn in brezskrbno potovanje lahko poskrbiš že z nekaj malimi triki, preveri jih!

Spoznaj trike za upravljanje s financami na dopustu

1. Uporabljaj spletno banko

V primeru, da še ne uporabljaš spletne banke, jo začni danes! Spletna banka ti omogoča, da kjerkoli na svetu preveriš stanje svojih financ, izvedeš hitro plačilo in kontroliraš porabo.

2. Tekoči račun poveži z varčevalnim

To je tisti plan z imenom "pa saj ni res, ampak je". Na banki se dogovori, da ti za čas potovanja omogočijo prost in takojšen prenos sredstev iz varčevalnega na tekoči račun. Četudi se tvoj varčevalni račun ne ponaša z večmestnimi številkami, to še ne pomeni, da te ne more rešiti iz zagate.

3. S seboj imej več debetnih in kreditnih kartic

Ne, ne napeljujemo te k brezglavemu zapravljanju, takoj ti pojasnimo, zakaj je dobro, da imaš pri sebi dve različni kreditni in dve različni debetni kartici:

  • v primeru, da ti ukradejo denarnico,
  • če ti kartico poje bankomat,
  • če kartico izgubiš,
  • ker povsod ne sprejemajo vseh kartic,
  • ker niso vsi bankomati kompatibilni z vsemi karticami.

 
Dve kartici (kreditna + debetna) imej vedno pri sebi, medtem ko drugi dve pospravi na varno, da počakata na rdeč alarm.

4. Razmisli tudi o alternativnih metodah plačevanja

Nič te ne stane, no, razen par evrov, če se odločiš tudi za predplačniško kartico ali Paypal. Za v tujino je zelo koristna tudi aplikacija s predplačniško kartico Revolut. Ta ti omogoča, da lahko popolnoma brez provizije zamenjaš denar po takratnem najboljšem možnem tečaju. Več možnosti plačevanja imaš, manj možnosti je, da gre kaj narobe.

5. Gotovina, gotovina, gotovina!

Absolutno, brez gotovine nikamor! Koliko jo vzeti s seboj je odvisno od države, v katero potuješ. Dobro pa je, da imaš približno 200 € v bankovcih različnih vrednosti. Pa ne pozabi na kovance! PS: Če potuješ v državo z drugo valuto, zamenjaj evre takoj, ko je to mogoče!

6. Beleži porabo

Da lahko v vsakem trenutku dneva veš, koliko si že zapravil in za katere stvari je šel denar, uporabi eno izmed številnih aplikacij, ki jih lahko čisto zastonj preneseš na svoj pametni telefon. Prav tako si lahko v nekaterih aplikacijah nastaviš odštevanje denarja od potovalnega budžeta, tako da si na tekočem, koliko denarja še imaš na voljo.

7. Shranjevanje denarja in dokumentov

Za dneve, ko potuješ, imej gotovino, kartice in dokumente vedno shranjene v opasani torbici pod oblačili. Ko si nastanjen v hotelu, pa te stvari shrani v sef. Če sefa ni, zakleni svoje dragocenosti v kovček ali torbo, le-to pa potem z drugo ključavnico prikleni še na nepremično pohištvo v sobi.

8. Kaj vzeti s seboj za ogled mesta in kaj na plažo?

Skupaj z dnevnim planom aktivnosti načrtuj tudi svojo porabo. Za ogled mesta imej pri sebi gotovino, kreditno in debetno kartico. Če pa nameravaš dan preživeti na plaži, potem imej pri sebi izključno gotovino.

9. Dvig na bankomatu

Ker je previdnost mati modrosti, pri uporabi bankomata pazi na naslednje 3 stvari:
Preveri, ali se reža za kartico z lahkoto odstrani. Če opaziš, da je dodana prevarantska reža, bankomata nikar ne uporabi.
 Preveri, ali je tipkovnica za pin prava ali je samo nameščena.
 Preveri, ali je na bankomatu kamera ki je usmerjena direktno v tipkovnico. Sicer je veliko bankomatov opremljenih s kamero zaradi varnosti, a varnostna kamera nikoli ne gleda proti tipkovnici.

10. Zapravi gotovino, preden zapustiš državo

V nekaterih državah ne zamenjujejo vseh valut. Če pred odhodom domov ne veš, ali boš lahko denar zamenjal nazaj v evre ali ne, se temu izogneš tako, da gotovino enostavno porabiš preden zapustiš državo potovanja.

PS: Da pa bodo tvoje finance res na varnem, pred potjo skleni WIZ Tujina Plus in se zavaruj tudi za primer izgube ali kraje dokumentov in nujno nakazilo denarja - že od 45,70 € za celo leto. 
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.