null Kako se izogniti gneči na cesti?
gneča avtov na šitripasovnici in sončni zahodu
clock image

5

Kako se izogniti gneči na cesti?

#trikiprosticas

05 junij, 2020

Ana Vita

Vsi poznamo zastoje in gnečo na cesti. Čeprav je vsako leto večja in bolj nepredvidljiva, pa se ji je mogoče izogniti. Seveda ne bo šlo povsem brez truda, pa vendar je izvedljivo in v mnogih primerih celo bolj prijetno.

Vedno načrtuj pot

Mirna in varna pot se začne še preden se usedemo v avto. Na spletnih straneh DARS-a preveri njihove napovedi in pričakovanja za teden vnaprej, na dan odhoda pa preglej še aplikacije, ki kažejo trenutno stanje. Avtoceste so odlično pokrite tudi s kamerami in števci prometa, ki kažejo pretok vozil na določenem odseku, pa tudi povprečno potovalno hitrost. Z malo iznajdljivosti lahko dokaj natančno predvidimo dogajanje na določenem odseku za kakšno uro vnaprej. Ne pozabi, poleg načrtovanja poti je pomembno tudi to, da imaš odlično urejeno avto zavarovanje. Mi ti priporočamo tudi asistenco za primer, če gre na cesti kaj narobe.


Poslušaj radijske novice

Radio pa lahko nastaviš tudi na javljanje prometnih informacij. To funkcijo danes ponujajo praktično vse radijske postaje, le da so nekatere malce bolj ažurne od drugih. In prav ažurnost je ključnega pomena, ko je govora o pretoku informacij. 


Preveri alternativne poti

Največja gneča se naredi na avtocestah in glavnih prometnih žilah. Vendar pa lahko do vsakega cilja pridemo po različnih poteh. Že osnovni navigacijski sistemi nam omogočajo izbiro najhitrejše, najkrajše ali »panoramske« vožnje. Z malce načrtovanja pa lahko pot do destinacije postane čudovit izlet. Izberi stranske poti in »poguglaj« za znamenitostmi ob poti. Zagotovo te čaka nekaj lepih presenečenj, morda odlično kosilo ali pa sprehod po neokrnjeni naravi. 


Potuj zgodaj zjutraj ali ponoči

Potovanje v zgodnjih jutranjih urah je še vedno najboljša taktika za izogibanje gneči. Za primer vzemimo potovanje na priljubljeni Cres. Prvi trajekti celino zapustijo okoli 6. ure zjutraj. Če se torej iz Ljubljane odpravimo ob 4. uri zjutraj, se izognemo vsakršni gneči na cesti in meji, na Cresu smo lahko tako do 7., 8. ure zjutraj.

Če pa iz Ljubljane odrinemo ob 9. uri zjutraj, bomo do meje potrebovali več kot 2 uri, tam pa nas čaka med 30 in 60 minut polžje vožnje. Do trajekta se voziš še vsaj 2 uri, pred luko pa zopet kolona in nekaj ur čakanja. Kaj hitro se lahko zgodi, da bomo na cilj prispeli šele v popoldanskih urah. Zgodnje vstajanje je lahko stresno, pa vseeno ne toliko, kot neskončni kilometri kolon na razbeljenem asfaltu med nervoznimi vozniki. Zato, kadar je to le mogoče, potuj ponoči. Hvaležni ti bodo avtomobil, okolje pa tudi denarnica.

Včasih pa je gneča na cesti neizogibna. Takrat je pomembno, da imaš v avtomobilu dovolj tekočine, kakšen prigrizek in dovolj goriva, da bo možno hlajenje avta s klimo. V kolikor se znajdeš v gneči na avtocesti, pa nikar ne pozabi na pravilo reševalnega pasu. Predvsem pa ohrani mirno kri. Nervoza še nikogar ni hitreje pripeljala do cilja. 
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.