null Kako poleti skrbeti za svoj avto? 
zelen avto na cesti, wiz blog
clock image

6

Kako poleti skrbeti za svoj avto? 

#wizblog

01 julij, 2021

Kim

Pa so tukaj pasji dnevi, ki smo jih vsi tako težko čakali. Pogled skozi okno klimatiziranega stanovanja ali avtomobila je sicer čudovit, malce manj prijetno pa je, če smo v teh dneh primorani ostani na prostem, izpostavljeni vsem vremenskim vplivom.

 
Če nas pred vročino in močnim sončnim sevanjem opozarjajo zdravniki, vremenske napovedi in poročila, pa velja posebno skrb posvetiti tudi našim jeklenim konjičkom. Ti so največkrat na soncu tudi, ko se mi hladimo v senci ali »pod klimo«, zato smo pripravili nekaj nadvse uporabnih nasvetov, ki bodo tebi in tvojemu avtomobilu olajšali peklensko poletje.

 

Se tudi ti kdaj vprašaš, kako smo lahko včasih sploh živeli brez klime v avtomobilu?


Če jo dovolj ceniš, poskrbi tudi za njeno optimalno delovanje, saj lahko v nasprotnem primeru postane neuporabna. Redni servis klime bo poskrbel za čiščenje sistema, mojstri pa ti bodo tudi napolnili kompresor z ustrezno količino plina. Pomanjkanje plina predstavlja veliko težavo za klimo, saj ta ne zmore hladiti na željeno temperaturo, vseeno pa se sistem trudi ugoditi našim zahtevam, in naprava je hitro lahko preobremenjena. Poleg tega se v zračnikih, skozi katere v kabino doteka hladen zrak, ustvarja kondenz, ki lahko hitro postane vzrok za neprijetne vonjave ob zagonu klime. To pa ni edina težava, saj se v sistemu začne nabirati plesen, ki je lahko tudi vzrok za številne zdravstvene težave. Zato poskrbi, da bo tvoja klima redno vzdrževana in čista.

Nasvet: Čiščenju sistema se lahko izogneš s preprostim trikom. Nekaj kilometrov pred ciljem ugasni klimo in pusti prižgano zračenje. Na ta način se bo pred prihodom na cilj posušil ves kondenz, s tem pa bo eliminiran osnovni pogoj za razvoj plesni. 
 

Sonce in vročina


Razgreta pločevina je še ena stalna spremljevalka pasje vročine. Kljub vse opozorilom o neverjetno visokih temperaturah v kabini avtomobila ob izpostavljenosti soncu pa temu posvečamo premalo pozornosti. Verjetno je danes samoumevno, da otrok in hišnih ljubljenčkov ne puščamo v avtomobilu na soncu, vseeno pa premalokrat pomislimo na vpliv povišane temperature na šoferja in sopotnike. Tvoja osredotočenost na vožnjo se ob visokih temperaturah močno zmanjša, zato preden sedeš v razgret avtomobil, pomisli tudi na to. Avtomobil, kadar je le mogoče, parkiraj v gosto senco. Uporabi kompas na telefonu in poglej, kako potuje sonce ter predvidevaj, kje bo senca ob tvojem povratku. Če v bližini ni sence, lahko avto pokriješ s posebnim pregrinjalom, ki odbija svetlobo, veliko pa naredi že odbojnik za vetrobransko steklo, saj je ponavadi ravno črna armaturna plošča element, ki prispeva levji delež k dvigu temperature, saj se ob močni izpostavljenosti segreje do blizu 100 stopinj Celzija. 
 
Močno UV-sevanje pa pušča močne posledice tudi na sami barvi avtomobila. Karoserija v temnejših odtenkih se lahko ob močni izpostavljenosti sončnim žarkom segreje tudi preko 150 stopinj celzija, medtem ko se karoserija belih avtomobilov segreje »le« na dobrih 100 stopinj. Tako visoke temperature pa povzročajo poškodbe laka, ki začne pokati, bledi pa tudi barva. Za preprečevanje teh težav lahko največ storiš z rednim pranjem in  temeljitim voskanjem avotmobila. Visoki toplotni obremenitvi pa so izpostavljeni tudi deli, ki jih najdemo pod pokrovom motorja, zato pred hudo vročino preveri:

  • Hladilni sistem in nivo hladilne tekočine
  • Olje, vodo in ostale tekočine
  • Stanje akumulatorja, ki je ob neprestanem delovanju klime na težki preizkušnji
  • Stanje klimatske naprave (nivo plina, delovanje kompresorja)
     

Bolj kot je vroče, več jih je...

Stalnica poletnih »road tripov« pa je tudi mrčes, ki na žalost vseh vpletenih konča na našem vetrobranskem steklu, pokrovu motorja, odbijaču, registrski tablici ... Še huje pa je, ko ga želimo odstraniti. Sploh, če se tega opravila prvič lotimo šele meseca septembra. Ključ uspešnega odstranjevanje nastradalega mrčesa tiči v hitrosti. Pa ne tisti, s katero ga zadenemo, ampak v hitrosti odstranjevanja. Prej ko se lotiš tega umazanega opravila, lažje in hitreje bo steklo. Že omenjeno UV-sevanje po nekaj časa insekte dobesedno zapeče v lak, zato so posledice lahko večne. Redno pranje s temeljitim voskanjem v kombinaciji z rednim odstranjevanjem mrčesa na najbolj kritičnih področjih bo poskrbelo, da bo ta težava postala le težavica. Na policah trgovin z avtomobilsko kozmetiko pa lahko najdeš tudi kopico izdelkov, ki bodo pomagali pri čiščenju »poletnih nesrečnikov«. Veliko pa lahko narediš tudi z načinom vožnje, saj je dokazano, da s hitrejšo vožnjo »pridelamo« več insektne umazanije.

 

Oh, ta toča

Še ena stalnica poletij, ki nam lahko za vedno uniči karoserijo avtomobila. Ali pa, bog ne daj, kar cel avto. Vremenski pojav, ki zadnja leta povzroča vse hujšo škodo na avtomobilih, je kljub opozorilom precej nepredvidljiv, zato se je pred njim težko povsem zaščititi, vseeno pa se lahko na točo vsaj poskušamo pripraviti. Vendar pa nikoli ne ustavljamo pod nadvozi avtocest in/ali v tunelih. Takšno početje ni le neodgovorno in nevarno, ampak te lahko tudi udari po denarnici. Sama sreča pa je, da tovrstno početje, ki je v Sloveniji praksa, še ni zahtevalo hujših posledic. Namesto takšnega nespametnega početja si v prtljažnik raje pripravi penasto pregrinjalo, ki do določene mere ščiti pred ledenimi tvorbami z neba, hkrati pa skrbi tudi za razgreto pločevino in tvojemu jeklenemu konjičku olajša poletne mesece. Predvsem pa se moraš zavedati, da je vsaka škoda na avtomobilu popravljiva in da zaradi udarjene pločevine ne bo konec sveta. 
 
Poletni meseci so tako lepi kot tudi naporni. Da pa te jekleni konjiček ne bo pustil na cedilu, mu le privošči ustrezno nego, saj bosta le tako lahko še naprej odkrivala skrivne kotičke našega kontinenta brez nepotrebnega stresa in dragih popravil. Največ pa lahko storiš z ustreznim zavarovanjem avtomobila ... 

ZAVAROVANJE WIZ AVTO >

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.