null Kako otroka naučiti voziti kolo?
otrok na modrem kolesu
clock image

4

Kako otroka naučiti voziti kolo?

#prosticas

24 julij, 2020

Kim

Najbrž se vsi spomnimo naših prvih metrov na kolesu brez pomožnih koleščkov. Ali pa vsaj šoka, ko smo ugotovili, da nas oče, mama ali stric sploh ne držijo več za sedež. Sledil je padec ...

Kako otroka naučiti voziti kolo?

Najbrž se vsi spomnimo naših prvih metrov na kolesu brez pomožnih koleščkov. Ali pa vsaj šoka, ko smo ugotovili, da nas oče, mama ali stric sploh ne držijo več za sedež. No, šoku je skoraj obvezno sledil padec. Po nekaj potočenih solzah in (bolj ali manj) uspešni tolažbi “inštruktorja” smo v nekaj minutah ali pa kar sekundah zopet sedli na kolo in poizkusili znova! Otroška vztrajnost ne pozna meja – vendar le pri stvareh, ki si jih želijo oz. ko so nanje pripravljeni. Leta in spol pri tem ne igrata največje vloge, zato si zapomnite – otroka postavite na kolo šele, ko bo sam izrazil to željo. Od tu naprej stvari največkrat stečejo kar same. Vseeno pa smo zbrali nekaj trikov in nasvetov, ki so namenjeni tako nadobudnim kolesarjem kot tudi njihovim inštruktorjem. 

Kdaj smo pripravljeni na vožnjo po dveh kolesih?

Kot omenjeno zgoraj, formule, ki bi razložila oz. dokazala, da je vaš otrok ravno prav velik ali star za učenje vožnje po dveh kolesih, ni! Hkrati pa vsak starš najbolje pozna svojega otroka, zato ga opazujte, spremljajte. Ko boste videli ali začutili, da bi otroka to znalo zanimati, ga počasi uvedite v osnove. Pri starejših, bolj zgovornih otrocih bo želja po navadi izražena jasno in glasno. Zapomnite si le to, da je pri tovrstnih rečeh najbolje pustiti času čas in počakati, da bo otrok pripravljen na ta izziv.

O pravi opremi in zaščiti

Preden boste otroka prvič posedli na kolo, mu obvezno razložite, kako pomembna je zaščitna oprema. Otroka ni potrebno zavijati v celofan, vseeno pa nujno potrebuje primerno veliko in varno(!) čelado. Google vam bo pomagal izbrati zanesljivo in dobro grajeno, za velikost in pravilno lego/obliko pa z otrokom obiščite trgovino, kjer jo bosta tudi pomerila. Ščitniki za kolena in komolce niso priporočljivi, naj vam bo v tolažbo dejstvo, da otroška kolesa ne dosegajo visokih hitrosti, hkrati pa zaradi nizkega težišča padci ne povzročajo zelo močnih udarcev. 

Nasvet za starše: otroci so vedoželjni in razigrani, zato se pri njihovem odkrivanju sveta še prehitro lahko pripeti kakšna nezgoda. Z urejenim zavarovanjem WIZ Šolar omilimo nevšečnosti, ko se otrok poškoduje, mora zaradi nezgode na operacijo ali zaradi nezgode nastane celo invalidnost. Ne spreglejte tudi kritje: specialistične storitve in načrt zdravljenja - za čimprejšnje zdravljenje in rehabilitacijo. 

NEZGODNO ZAVAROVANJE >


Učenje lovljenja ravnotežja

Naloga, ki so jo v zadnjih desetletjih (na srečo) povsem prevzeli takšni in drugačni poganjalčki oz. kolesa brez pedal. Vsi otroci, ki so se leto ali dve potepali naokrog s poganjalčkom, so se dodobra naučili lovljenja ravnotežja in osnov upravljanja s krmilom. Poganjalčki malce višjega cenovnega razreda imajo nameščene že tudi zavore, zato je prehod na pravo kolo resnično enostavno in največkrat traja le minuto ali dve, preden novopečeni kolesar veselo pedalira po varno ograjenem dvorišču.

Ustavljanje, zavijanje in osnovna pravila

Ustavljanje je eden najpomembnejših varnostnih elementov pri kolesarjenju, zato mu posvetite posebno pozornost. Izberite kolo z ročnimi zavorami namesto popularne “kontre”, a glejte, da bodo zavore prilagojene otrokom, saj je drugače ne bodo mogli dovolj močno stisniti. Poleg ustavljanja pa mu razložite tudi osnovna pravila CPP. Tudi če se otrok zaenkrat vozi le po domačem dvorišču, bo zelo kmalu (seveda v vaši družbi) zapeljal tudi na pločnik, kolesarsko stezo in avtomatično postal udeleženec v cestnem prometu. Zato mu pred tem pomembnim korakom na domačem poligonu postavite prepreke, preverite sposobnosti zavijanja in ustavljanja na hitro.

Zgornji napotki pa veljajo le ob predpostavki, da se učenja kolesarjenja lotite ob pravem času in razpoloženju. Le tako bo pedaliranje postala nova priljubljena aktivnost vašega otroka. 

 

NE POZABITE NA ZAVAROVANJE WIZ ŠOLAR

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.