null Kako načrtovati dopust na domačih tleh? 
razgled ob rdečem sončnem zahodu s pomolom in morjem
clock image

8

Kako načrtovati dopust na domačih tleh? 

#trikiprosticas

26 maj, 2020

Kim

Raznolikost slovenske pokrajine očara marsikaterega turista. Vedno znova ostajajo presenečeni, kako se lahko na tako majhni površini razkriva tako veliko. Slovenija ponuja za vsakogar nekaj, v enem izmed pravljičnih kotičkov dežele: v alpskem svetu, severovzhodnih hribovjih in nižinah, kraškem svetu in nenazadnje na majhnem območju slovenske obale.

Vsi obožujemo potovanja, predvsem zaradi tistih nepričakovanih dogodivščin in nepozabnih spominov. Vendar za te, ni potrebno daleč, saj imamo končno priložnost raziskovanja domače dežele. Prepričani smo, da te bo njena raznolikost in neraziskani kotički očarali vsaj toliko, kot dolgo čezoceansko potovanje. Navsezadnje – kdaj pa si nazadnje potoval po Sloveniji, kar tako, za užitek? 

Na izbiro vrste potovanja in seveda tudi destinacije vplivajo naše različne in tudi karakterne lastnosti. V kakšen tip popotnika se uvrščaš ti? S spodnjimi predlogi ti pomagamo izbrati tvojo idealno slovensko destinacijo. Preveri, kam se letos poleti lahko odpraviš na super oddih.
 

TIP POPOTNIKOV: PUSTOLOVCI


Zapravljanje denarja med odkrivanjem lepot dežel se ti zdi nesmiselno. Tvoj avanturistični duh ti narekuje, da se prepustiš trenutku. Verjetno si eden izmed tistih, ki jim za prevoz iz točke A do B, ni težko dvigniti palca in se postaviti ob cesto »na štop«. Si samozavesten, samostojen in uživaš v raziskovanju divjine. Postavitev šotora in kuhanje na gorilniku imaš v malem prstu. 

Rad izstopiš iz cone udobja med lovom za pristnimi doživetji, zato bo Goriška regija kot nalašč zate. Svoje zatočišče postavi ob smaragdni reki Soči, ki naj bo iztočnica do bogate ponudbe športnih centrov. Preizkusi se v »raftingu« in »kanjoningu« v Kobaridu, zapelji se z »ziplinom« v Bovcu in »bungi jump-aj« iz Solkanskega mostu. Zagotavljamo ti aktivni oddih, ki ga še dolgo ne boš pozabil.
 

TIP POPOTNIKOV: BOHO MEŠČANI


Obožuješ večja mesta in občutek, ki ga nudijo. Rad pomisliš, da si v središču vsega in imaš vse kar si zaželiš na dlani ali le vožnjo s kolesom stran. Si odprtega duha in nova poznanstva ter izkušnje najdeš na vsakem koraku, spomine pa najraje zbiraš med spoznavanjem bližnjih naravnih in kulturnih biserov.  

Pošiljamo te v Osrednjeslovensko regijo, natančneje v meščansko stanovanje v samem zgodovinskem centru naše prestolnice. Tako se boš zlahka odpravil na večerni sprehod ob Ljubljanici in kulturni maraton doživetij muzejev ali pa na sproščeno taborjenje ob »craft« slovenskem pivu. Ob dnevih, ko se ti poželi ptičje petje, priporočamo obisk Koseškega Bajerja in Šmarne gore, če pa je želja, se le odpravi na bolj konkreten izlet proti prekrasni Veliko Planino ali na raziskovanje Arboretuma Voljčega Potoka.  
 

TIP POPOTNIKOV: MODERNI TRADICIONALISTI


Za potovanje se odločiš, da preusmeriš fokus iz vsakodnevnih in neprestanih obveznosti šole in/ali službe na kvalitetno preživet čas s prijatelji, partnerjem ali družino. Si odgovoren, a si kljub omejenemu budgetu želiš udobja, avantur in vseh vrst pristnih doživetij. Tvoj itinerar običajno sestoji iz glavnih kulturnih, arhitekturnih in tradicionalnih znamenitosti, ne boš pa se odrekel niti odbitemu in nepričakovanemu doživetju. 

Zato te pošiljamo v Podravsko regijo, kjer lahko občuduješ arhitekturo Ptujskega gradu ali razkošnega baročnega dvorca Štatenberg in še v istem dnevu užiješ neokrnjeno naravo Mariborskega Pohorja  ali Lovrenških jezer. Za tisto nekaj odbitega se pa odpravi v Adrenalinsko sankališče PohorjET ali pa Vejkpark Ptuj.
 

TIP POPOTNIKOV: SVETOVLJANI


Veselijo te posebne oblike potovanj, za katera nimaš težave nameniti evra več, saj neizmerno ceniš prav edinstvena doživetja. Rad se zatopiš v nove kulture, običaje in globlje spoznavanje dežele kjer se trenutno nahajaš. Obožuješ pristno, če pa lahko k temu dodaš še ščepec udobja, je to zate popolna kombinacija.

Poletje preživi na Gorenjskem, noči pa v hiški na drevesu in to na Bledu. Sliši se sanjsko, mar ne? Gorenjska je namreč veliko več kot le turistično oblegano Blejsko in Bohinjsko jezero. V Čebelarskem muzeju v Radovljiški graščini boš zadovoljil svoj radovednost, v Lectarskem muzeju potešil svojo sladkosnednost, v Liznjekovi domačiji obogatil znanje zgodovine, v Naravnem rezervatu Zelenci pa pomiril svojega duha. 

 

TIP POPOTNIKOV: PLEMIČI


Je prva stvar, na katero pomisliš ob besedi potovanje, udobje? Potem si najverjetneje eden tistih, ki se je ob organizaciji skoka na tuje najraje obračal na turistično agencijo, saj je brezskrbnost, ki ti jo ponujajo organizirana potovanja zate prvovrstno udobje. Tudi sicer je definicija užitka in sprostitve zate »ležalnik na plaži z možgani na off in čivavo na straži«.  

Načrtovanje smo zate že opravili, tebi preostane le še uživati.

Ker imaš razvajanje v DNK zapisu, ti predlagamo, da to poletje preživiš v Obalno-kraški regiji. Zakaj? Večino dneva boš preživel ob raziskovanju udobja, ki ga ponujajo ležalniki na plažah vseh vrst. Zate bodo poskrbeli z gurmanskimi specialitetami le korak od morja, med pozno popoldansko kavico pa bo morski vetrič nežno odpiral tvojo lahkotno belo srajco. V enem delu dneva se boš sredi Sečoveljskih solin namakal v solinskem blatu, v drugem pa boš občudoval topot kopit stoterih lipicanskih konj

Ne glede na to, v katero skupino popotnikov sodiš in kako se odpravljaš na pot, s kolesom, osebnim avtomobilom ali javnim prevozom, je bistveno uživati v vsaki minuti svojega oddiha in vsak morebitni izziv sprejeti z nasmeškom na obrazu. Ceni čas, ki ga lahko preživiš s svojimi bližnjimi in neskončno bogastvo, ki ga ponuja tvoja dežela. Zato te vabimo, da letos dopustuješ na domačih tleh. Načrtovanje smo zate že opravili, tebi preostane le še uživati.
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.