null Kako kupiti kriptovalute?
kriptovalute wiz
clock image

10

Kako kupiti kriptovalute?

#trikiposlovno

19 september, 2018

Ana

Zadnje leto se veliko govori o kriptovalutah. Za navidez enostavnim načinom transparentnega trgovanja se skriva (za nekatere) zapleten način odpiranja prvega računa in shranjevanja gesel. Da ti olajšamo prvi nakup kriptovalut, smo zate pripravili enostaven pregled vseh korakov. Z WIZom vse rešeno v hipu!

Kaj so kriptovalute?

Kriptovalute so digitalne valute, ki uporabljajo intenzivne kriptografske procese za zaščito in dokazovanje legitimnosti transakcij. Verjetno ste že slišali za Bitcoin, ki je tudi prva kriptovaluta – izumila ga je oseba ali pa mogoče skupina oseb, ki je uporabljal(a) psevdonim Satoshi Nakamoto.

Bitcoin je bil izdan leta 2009 in je, kljub številnim drugim kriptovalutam, ostal največja kriptovaluta na svetu. Čeprav so ostale kriptovalute ubrale številne pristope, jih lahko v veliki meri med seboj primerjamo in razumemo v kontekstu Bitcoina.

Kaj ponuja Bitcoin?

Bitcoin je elektronski denar, ki nam omogoča (hitro in poceni) pošiljanje transakcij, ne da bi za to potrebovali posrednika, kot je na primer banka. Za zagotavljanje legitimnosti transakcij Bitcoin uporablja arhitekturo, ki jo imenujemo blockchain oz. tehnologija veriženja blokov. Ko je neka transakcija potrjena in zapisana na Bitcoin omrežju oziroma blockchainu, jo je praktično nemogoče spremeniti ali odstraniti. V teoriji je to sicer možno, a bi napadalec potreboval ogromno količino računalniške moči in se mu zaradi tega tako početje ne bi splačalo.

Zaloga Bitcoinov je omejena na 21 milijonov kovancev, a je vsak kovanec deljiv na sto milijonov enot – najmanjša enota Bitcoina, oziroma 0,00000001 Bitcoina, se imenuje "satoshi".

Bitcoinovo omrežje vzdržujejo t. i. "minerji" ali "rudarji", ki zapisujejo transakcije, ki si jih pošiljajo uporabniki in jih zapakirajo v "blocke". Na približno vsake 10 minut je "naključno" izbran rudar oziroma povezana skupina rudarjev, ki najnovejši block doda v verigo (blockchain) in tako potrdi transakcije znotraj blocka kot legitimne. Tisti rudar, ki je izbran, za svoje delo prejme nagrado. Trenutno je nagrada znaša 12,5 BTC oz. preračunano 68.500 EUR po ceni iz strani CoinCodex.com.

Tak sistem nagrajevanja je bil uveden, da Bitcoin k omrežju pritegne čim več rudarjev in tako poveča svoj nivo varnosti in decentraliziranosti. Začetna nagrada je bila celo 4-krat višja in je znašala 50 BTC. Po protokolu se nagrajevanje rudarjev razpolovi na vsake 4 leta (angl. halving). Naslednja razpolovitev nagrade se bo zgodila 2020 in se nadaljevala, vse dokler ne bo narudarjenih vseh 21 milijonov kovancev (predvidoma leta 2140).

Kako pridobiti Bitcoin?

Rudarjenje je v praksi postalo nedostopno za večino navadnih smrtnikov, saj je za učinkovito rudarjenje je dandanes potrebna zelo zmogljiva in specializirana računalniška oprema ter poceni in zanesljiv vir električne energije. V Sloveniji je oskrba z električno energijo res stabilna, a je v primerjavo z določenimi državami, ki prednjačijo v rudarjenju, še vedno (pre)draga (npr. Kitajska).

Če bi želeli pridobiti Bitcoin (ali vsaj del), si ga moramo torej zagotoviti drugače. Obstajajo številni načini – od nakupa na Bitcoin bankomatu do "direktnega" nakupa od nekoga, ki si jih lasti (za večje prenose se uporablja t. i. trgovanje "preko pulta" ali strokovno OTC trgovanje (over-the-counter).

Večina uporabnikov pa je do svojega prvega Bitcoina prišla na eni od številnih menjalnic. V našem primeru bomo uporabili menjalnico Bitstamp, ki sta jo leta 2011 ustanovila Nejc Kodrič in Damijan Merlak, trenutno ena izmed najbogatejših Slovencev.

Kako kupiti Bitcoin na menjalnici Bitstamp?

1. Registracija

Na začetku moramo ustvariti račun na menjalnici Bitstamp.net, na kateri je dnevno sklenjenih več kot 100 milijonov EUR menjav. Ko kliknemo gumb "register", lahko vnesemo svoje ime, priimek, elektronsko pošto in državo, v kateri prebivamo.

Po elektronski pošti je potem potrebno opraviti proces verifikacije. Za verifikacijo na Bitstampu potrebujemo skeniran osebni dokument in dodaten dokaz, da prebivamo na naslovu, ki je naveden na dokumentu. Tukaj lahko uporabimo recimo položnico za elektriko ali vodo ali bančni izpisek. Ko nam Bitstamp odobri registracijo, lahko na menjalnico nakažemo denar. Bitstamp sprejema tudi evre, tako da tukaj ni večjih komplikacij. Nakazilo lahko opravimo preko SEPA bančnega nakazila ali pa nakup opravimo kar s kreditno kartico, a je v tem primeru zaradi provizij končna cena višja za okoli 5 %.

2. Nakup

Ko naše nakazilo uspešno prispe na menjalnico, lahko kupimo Bitcoin ali katero koli drugo kriptovaluto, ki jo podpira Bitstamp. V našem primeru so bomo omejili na nakup Bitcoina.

V zgornjem desnem kotu kliknemo "Buy/Sell" in prikazal se nam bo meni s petimi različnimi izbirami.

Najenostavnejši način za nakup Bitcoina je "Market Order", ki nam bo omogočil, da Bitcoin kupimo po trenutni ceni. V meniju "Market Order" izberemo "Buy BTC" in odprlo se nam bo okno, kamor lahko vnesemo količino Bitcoina ali Bitcoinov, ki ga želimo kupiti.

Glede na trenutne tržne razmere nam menjalnica sporoči, koliko nas bo izbrana količina Bitcoina stala v evrih. Ko pritisnemo gumb "Buy BTC", bo menjalnica v zelo kratkem času izvedla menjavo in Bitcoin se bo prikazal na našem računu.

Če nam trenutna cena Bitcoina ne ustreza in bi ga radi kupili po nižji, izberemo opcijo "Limit Order". Tukaj lahko vnesemo količino Bitcoina, ki ga želimo kupiti, in natančno ceno, po kateri ga želimo kupiti.

Predpostavimo, da se 1 BTC trenutno prodaja za 6.000 EUR, mi pa bi ga radi kupili po ceni 5.500 EUR. V polje "Amount to Buy" vnesemo želeno količino Bitcoina (v našem primeru 0,01), v polje "Buy Price" pa ceno (v našem primeru 5.500 EUR). Menjalnica nam izračuna, koliko bomo morali odšteti, ko se bo menjava izvedla.

Ko uporabljamo funkcijo "Limit Order" se moramo zavedati možnosti, da cena Bitcoina enostavno ne pade do postavljene cene in se naše naročilo ne more izvesti. V našem primeru smo oddali naročilo za Bitcoin po bistveno nižji ceni, kot je trenutna cena, zato bi za izvedbo našega naročila najverjetneje čakali več tednov ali celo mesecev. Seveda pri tem obstaja tudi možnost, da Bitcoin nikoli ne pade do postavljene cene in se naročilo nikoli ne bi izvršilo.

Če ne želimo špekulirati na spremembe oz. padec cene Bitcoina, ampak ga želimo zgolj pridobiti, je najbolje, da uporabljamo "Market Order".

3. Shramba

Ko se naše naročilo izvede in dobimo Bitcoine na svoj Bitstamp račun, jih je priporočljivo dvignili z menjalnice in shraniti v svojo Bitcoin denarnico. Hranjenje kriptovalut na menjalnicah je sicer praktično, a potencialno nevarno, saj so menjalnice privlačna tarča za hekerje. Če želimo imeti popoln nadzor nad svojimi Bitcoini, je torej najbolje, da za njihovo varnost poskrbimo tako, da jih prenesemo v svojo denarnico.

Bitcoin denarnica je program, ki varno hrani gesla, s katerimi lahko dostopamo do svojih Bitcoinov. Bitcoin denarnice nam tudi omogočajo, da naše Bitcoine pošiljamo drugim ljudem ali pa da sami sprejemamo plačila v Bitcoinih.

Za shranjevanje Bitcoinov obstaja nešteto denarnic, obstajajo pa za različne platforme kot so iOS, Android, Windows, Macintosh in Linux. Uporaben spisek Bitcoin denarnic lahko najdemo na bitcoin.org.

Kje spremljati cene kriptovalut?

Na spletu obstajajo številne strani, na katerih lahko spremljamo cene kriptovalut. CoinCodex.com je ena izmed bolje obiskanih in prikazuje cene v realnem času za okoli 3.000 kovancev. Na CoinCodexu si lahko ustvarimo tudi sezname spremljanja (watchlist) in portfelj kriptovalut ter spremljamo aktualne novice iz kripto in blockchain sveta.

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.