null Kako enostavno kupiti e-vinjeto? 
fant za računalnikom, wiz blog, kako kupiti e-vinjeto
clock image

10

Kako enostavno kupiti e-vinjeto? 

#wizblog

21 januar, 2022

Igor

Letošnja novost na slovenskih cestah so e-vinjete. Odslej ti vinjet ne bo več potrebno kupovati v fizični obliki in jih lepiti na šipo, nakup pa lahko opraviš kar v udobju svojega doma. Spoznaj kako ...

Letošnja novost na slovenskih cestah so e-vinjete. Odslej ti vinjet ne bo več potrebno kupovati v fizični obliki in jih lepiti na šipo, nakup pa lahko opraviš kar v udobju svojega doma.

Velika prednost e-vinjete pa je tudi ta, da velja eno leto, ne glede na to, kdaj jo kupiš - tudi, če se za nakup odločiš šele sredi leta.

Ob tem pa prihaja tudi do velike zmede. Kje in kako e-vinjeto sploh kupiti? WIZ ti korak po korak predstavlja, kako v hipu kupiti e-vinjeto na enostaven način. 

Na koncu tega zapisa pa spoznaš, kako enostavno lahko vinjeto tudi zmagaš :)
 

Kje in kako e-vinjeto sploh kupiti?


1.    Obišči e-vinjetno spletno trgovino

DARS je odprl posebno spletno trgovino, namenjeno izključno prodaji e-vinjet. Tako je e-vinjeto možno kupiti praktično kjerkoli in kadarkoli; vse, kar potrebuješ, je telefon, računalnik ali tablica ter internetna povezava.
Obišči e-vinjetno spletno trgovino >
 

2.    Izberi vinjeto, ki jo potrebuješ

Ko vstopiš v trgovino, imaš na voljo različne vinjete. Najprej označi ustrezni cestninski razred, v katerem je vozilo, za katerega vinjeto kupuješ (1, 2A ali 2B). Osebni avtomobili sodijo v razred 2A. Nato izberi še e-vinjeto, ki jo potrebuješ. Izbiraš lahko med tedensko, mesečno ali letno. Ko se odločiš, pri izbrani e-vinjeti klikni gumb “Dodaj v košarico”.


3.    Vpiši svoj e-poštni naslov

Takoj po tem, ko dodaš svojo e-vinjeto v košarico, se ti izpiše okvirček, v katerega vpišeš svoj e-poštni naslov in klikneš na gumb “Potrdi”. Po tem, ko vpišeš pravilen e-naslov, dobiš obvestilo o tem, da te v tvojem e-poštnem predalu čaka povezava za potrditev naslova.

4.    Potrdi svoj e-poštni naslov

Na svoj e-poštni naslov prejmeš sporočilo z povezavo za potrditev. Po prejemu sporočila imaš 30 minut časa, da potrdiš svoj naslov. To storiš preprosto tako, da klikneš na povezavo v sporočilu. Ko nanjo klikneš, se ti avtomatsko odpre e-vinjetna trgovina z naslednjim korakom.

5.    Vpiši podatke svojega vozila

Po tem, ko klikneš na povezavo za potrditev e-naslova, se ti avtomatsko odpre e-vinjetna trgovina, kjer nadaljuješ s svojim nakupom. Najprej določi državo, v kateri je vozilo registrirano (v največ primerih je to SI – Slovenija), nato pa dvakrat vpiši še registracijo vozila, za katerega kupuješ e-vinjeto. Registrsko oznako vnesi brez presledkov, pomišljajev ali kakršnihkoli drugih znakov. 

Na koncu označi še datum, kdaj naj e-vinjeta začne veljati. Lahko se odločiš za takojšnjo veljavnost ali pa začetek veljavnosti določiš kateri koli dan do 30 dni vnaprej od vključno dneva, ko opravljaš nakup. Po tem, ko vpišeš vse podatke, jih še enkrat preglej, nato pa na dnu klikni na gumb “Dodaj v košarico”.

6.    Izberi način plačila in zaključi nakup

Najprej se ti še enkrat izpišejo podatki o vozilu. Ponovno jih preglej. Če so pravilni, poscrollaj na dno strani, kjer je potrebno izbrati način plačila. Izbiraš lahko med plačilom s kreditno ali debetno kartico, lahko pa uporabiš tudi PayPal. Označi izbrani način, nato pa preberi splošne pogoje ter politiko zasebnosti in obkljukaj, da se z njima strinjaš.

Klikni gumb “Nadaljuj s plačilom”, vnesi zahtevane podatke za plačilo ter zaključi na kup. Na svoj e-poštni naslov na koncu prejmeš račun ter potrdilo o nakupu e-vinjete.

Voila, e-vinjeta je kupljena!
 

Še nekaj dodatnih namigov...

  • Pozorno preveri, če so vsi vnešeni podatki pravilni. Če vneseš napačne podatke je enako, kakor če vinjete ne kupiš in te na avtocesti lahko preseneti globa.
  • Shrani si račun, ki ga prejmeš na e-naslov. Ta ti služi kot dokazilo o nakupu e-vinjete.
  • E-vinjeto je možno kupiti tudi na vseh prodajnih mestih DARS, ter pri pooblaščenih prodajalcih: OMV, Petrol, Mol, Logo, Kompas Shop, Trafika 3dva, Regia group, AMZS, Spar ter Pošta Slovenije. Nakup v fizičnih trgovinah poteka nekoliko drugače; pri tem ti bodo pomagali tamkajšnji prodajalci.
  • Za vsa dodatna vprašanja so ti pri DARS-u na voljo na telefonski številki +386 (01) 518 8350 ali na e-naslovu evinjeta@dars.si
     

Kdo bi si mislil, da je nakup vinjete lahko tako hiter in preprost? V hipu pa je možno skleniti tudi avtomobilsko zavarovanje. Nam ne verjameš? Preveri, kako v trenutku na enostaven način skleneš svoje WIZ Avto zavarovanje, če izračun shraniš, pa lahko sodeluješ za lepe nagrade, tudi vinjeto. 

Vse o sklenitvi avtomobilskega zavarovanja prek spleta >

Vir: https://evinjeta.dars.si/ 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.