null Kaj moraš vedeti, preden se odpraviš na pot s pasjim prijateljem
2 psa na povodcu na sprehodu z lastnikom
clock image

4

Kaj moraš vedeti, preden se odpraviš na pot s pasjim prijateljem

#wizkuža

22 junij, 2018

Ana

Če nameravaš na letošnje dopustovanje vzeti tudi svojega štirinožnega kosmatinca, potem je dobro, da sta za pot pripravljena oba. Pa veš, kaj vse moraš storiti in vedeti pred odhodom?

Za lažje priprave na skupno potovanje imamo zate seznam koristnih nasvetov, kako poskrbeti, da bo pot čim bolj udobna in varna.

S psom na morje - na kaj vse je potrebno paziti?

Starost

Priporočljivo je, da je kuža pred potovanjem dopolnil vsaj 3 mesece. To je približna starost, ko je kosmatinec že navajen na rutinsko opravljanje svojih potreb. Če tvoj štirinožni prijatelj sodi v skupino seniorjev, pa razmisli, ali bo še sposoben normalno prenesti napor, ki ga predstavlja dolga vožnja z avtom.

Potni list psa

Za prečkanje meje potrebuje tvoj kuža veljaven potni list, kjer so navedeni vsi podatki o cepljenjih, čipu in lastniku.

Cepljenje psa

Če moraš kužka pred odhodom cepiti, stori to vsaj 10 dni pred potovanjem. Toliko časa namreč traja, da se pokaže morebitna reakcija na cepivo.

Vožnja psa

Kosmatinca, ki ni navajen na vožnjo, začni na avto pripravljati najmanj 14 dni pred odhodom. Najprej mu preko igre in nagrajevanja predstavi avto kot prostor, kjer se lahko dobro počuti. Nato pa vsak dan poskrbi za vožnjo, ki jo iz dneva v dan podaljšuješ. Vsaki vožnji naj sledita priboljšek in sprehod/igra.

Načrt poti za vožnjo s psom

S predhodnim načrtom poti se lahko izogneš marsikateri težavi. Dobro je, da pot razdeliš na manjše etape (2-3 ure) s postanki za opravljanje potrebe, sprehod in vodo.

Obvezna prtljaga za psa

Nujno moraš spakirati naslednje: potni list (opomnik št. 2), ovratnico z obeskom, kjer so zapisani tvoji kontaktni podatki, povodec, vrečke za iztrebke, hrano za čas bivanja, ustekleničeno vodo 1,5 L, igračo ali dve, posteljo, krtačo, posodo za vodo, posodo za hrano, tablete proti notranjim zajedavcem (preventiva), zdravila - če je kuža na terapiji.

Prostor v avtu za psa

Zelo pomembno je, da ima kuža v avtu svoj prostor, bodisi kletko, bodisi mehko posteljo. Vsekakor mora biti pes ves čas vožnje ustrezno zavarovan. Če ga ne voziš v kletki, potem si nujno omisli pasji varnostni pas za na zadnje sedeže. Prav tako pa pospravi vse morebitne stvari, ki bi jih lahko tvoj pes med vožnjo zgrizel in pogoltnil.

Slabost v avtu

Če je tvojemu štirinožcu v avtu rado slabo, potem ti priporočamo, da še pred potovanjem kupiš tablete ali kapljice proti potovalni slabosti. Dobiš jih pri veterinarjih, pa tudi v vseh dobro založenih specializiranih trgovinah za živali.

Hranjenje psa med potjo

Kosmatinca nahrani najkasneje 4 ure pred odhodom od doma. Še najbolje pa je, če se na pot odpravi tešč, saj lahko tako preprečiš morebitno bruhanje. Prav tako ti priporočamo, da psa med potjo ne hraniš, razen, če je pot res zelo dolga.

Temperatura

Tako kot tebi tudi tvojemu kužku koristi prijetno ohlajen avto s stalno temperaturo. Razgreto vozilo pred vožnjo res dobro prezrači.

Postanki in puščanje psa v avtu

Notranjost avtomobila se segreva zelo hitro, v pol ure se lahko temperatura dvigne celo za 15 stopinj. Zato kužka NIKOLI ne pusti samega v vozilu, postanek nameni obema.

Zakonodaja in prestopanje meje s psom

Preveri zakonodajo države gostiteljice, kamor se odpravljaš. Ima tvoj kuža vsa potrebna dovoljenja in dokumente, da lahko s teboj varno dopustuje?

Zavarovanje psa

Ker nesreča nikoli ne počiva, je dobro, da poskrbiš tudi za zavarovanje za psa WIZ KUŽA. Z njim si boš znižal stroške zdravljenja zaradi nezgode in bolezni ter boš zavarovan za odgovornost iz posesti. Skleni ga še danes – že od 4,17 € naprej na mesec.
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.