null Izračun stroškov registracije vozila
Denarnica in avto
clock image

4

Izračun stroškov registracije vozila

#wizavto

24 julij, 2017

Gašper

Nekateri  pod pojmom »registracija vozila« razumejo vse skupaj: zavarovanje, tehnični pregled in cestne dajatve; drugi pa zavarovanje sklenejo že prej in ob registraciji opravijo le tehnični pregled ter plačajo vse potrebne dajatve.

Avto je strošek, na kar te tvoj jekleni konjiček večkrat opozori. Gorivo, redni servisi, nakup zimskih ali letnih gum in vulkanizerjevo delo, vinjeta ter vse druge malenkosti predstavljajo precejšen finančni zalogaj, vsako leto pa pride tudi čas za podaljšanje registracije. Po cestah se namreč lahko vozijo le registrirani avtomobili, registriraš oziroma registracijo podaljšaš pa lahko le, če imaš:

  • urejeno avtomobilsko zavarovanje,
  • opravljen tehnični pregled (če je zahtevan),
  • plačano letno dajatev za uporabo cest,
  • plačane stroške upravnega postopka.

V določenih pogojih lahko registracijo vozila opraviš kar od doma

Podaljšanje prometnega dovoljenja in obnovitev zavarovanja je danes na moč udobno opravilo. Če ti letos ni treba opraviti tehničnega pregleda, potem ti sploh ni treba vstati s kavča. Najprej klikni na WIZ Avto in obnovi zavarovanje, nato pa še na eUpravo in oddaj vlogo za podaljšanje prometnega dovoljenja. Zavarovalno polico prejmeš na svoj e-naslov, novo prometno dovoljenje pa dobiš po pošti, do takrat pa se voziš s spletnim potrdilom.

Se da pri registraciji avtomobila prihraniti kak evro?

Pri registraciji pravzaprav ne moremo govoriti o popustih, vseeno pa si lahko v določenih primerih delno ali popolno oproščen dajatev za nadomestilo cest. Pogoji za oprostitev so določeni z Zakonom o letni dajatvi za uporabo vozil v cestnem prometu (ZLDUVCP), pri čemer je najbolj zanimivo dejstvo, da so plačila dajatve oproščena motorna vozila, ki imajo vgrajen zgolj električni motor. Ta so vedno bolj priljubljena in morda bo tudi prihranek najmanj 62 evrov na leto ena od reči, ki bodo jeziček na tehtnici premaknile na »električno« stran. Le 20 % dajatve je treba plačati za starodobna vozila, 50 % pa je treba plačati za eno vozilo v lasti družine, ki ima štiri ali več otrok. Prav tako ni treba plačati dajatve za določena vozila, ki so preurejena ali namenjena prevozu invalidnih oseb ter otrok z motnjami v duševnem in telesnem razvoju.

Koliko bo pa tebe stala registracija avta?

Stroški registracije oziroma podaljšanja prometnega dovoljenja so odvisni od:

  • vrste vozila (osebno vozilo, motorno kolo, avtodom …),
  • števila sedežev (do 5 ali več kot 5 sedežev),
  • tipa vozila (masa do 2500 kg ali več kot 2500 kg),
  • prostornine motorja (do 1350 ccm, do 1800, do 2500, do 3000, do 4000 ali več kot 4000),
  • števila mesecev registracije,
  • vrste storitve (podaljšanje, prva registracija, št. novih tablic).

 
Okvirni izračun lahko narediš na spletni strani AMZS ali druge pooblaščene organizacije, ki se ukvarja s tehničnimi pregledi in registriranjem vozil, kjer sta v skupnem strošku registracije običajno že všteta tudi strošek tehničnega pregleda in strošek upravnega postopka.

Zavarovanje lahko urediš že pred registracijo

Običajno lastniki svoje avtomobile zavarujejo in registrirajo istočasno. Še pred leti so vse opravili kar pri enem okencu, danes pa si lahko postopek zavarovanja močno olajšaš in izbereš tista kritja, ki ti najbolj odgovarjajo. Še preden se odpraviš na tehnični pregled, odklikaj na WIZ Avto in si skrajšaj čas, preživet pred okencem.
 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.