null Enostavne ideje za okusne obroke na čolnu in jadrnici
priprava hrane na jadrnice
clock image

6

Enostavne ideje za okusne obroke na čolnu in jadrnici

#wizplovilo

13 junij, 2023

Ana

Kuhanje na čolnu ali jadrnici je izziv, a obenem odlična izkušnja iznajdljivosti in kreativnosti. Upoštevati moramo omejitve prostora, razpoložljivo opremo in še najbolj pomembno, varnostne vidike.


Pripravili smo nekaj fantastičnih idej za jedi, ki jih lahko pripraviš hitro in enostavno. Količine prilagodi število oseb na plovilu, recepti pa so napisani na način, da jih lahko vedno prilagodiš oz. zamenjaš s sestavinami, ki jih imaš na čolnu.


Enostavne ideje za okusne obroke na plovilu


Če se le da, izberi sezonsko in svežo hrano. Pomembno: ne pozabi na načrtovanje jedilnikov po dnevih. Omejeno količino hrano zagotovo lahko prineseš s seboj, nekaj pa jo bo treba dokupiti sproti na tržnicah in lokalnih trgovinah. 

Raznolike jedi iz ene ponve 

Priprava jedi iz ene ponve je sila preprosta in zahteva minimalno pripravo. Vse sestavine se običajno zmešajo skupaj in kuhajo v isti ponvi, kar zmanjšuje čas in trud, potreben za kuhanje. Uporabiš lahko različne vrste mesa ali rib, zelenjave, testenin, riža ali stročnic, odvisno okusa in prehranskih preferenc. Prav tako je enostavno prilagoditi količino za več ali manj ljudi, pomivanja pa je zelo malo. 

  • Zmagovalne rižote. Z nekaj čebule in začimbami lahko vsak riž postane italijanska poslastica. Morska, mesna, zelenjavna, mehiška ... Rižota je odlična tudi hladna. 
  • Popečena zelenjava z mesom ali ribo. Na hitro vse popraženo ... Bomba! Začini po okusu. 
  • Jajca. Pozabi na klasična jajca na oko, naredi hranljiv obrok in jih umešaj z dodatkom sira. Enostavne za pripravo so tudi omlete z zelenjavo. 
  • Enolončnice. Tudi poleti pašejo jedi na žlico! Čebula, izbrano meso, nekaj krompirja in zelenjave, začimbe in pol ure kuhanja naredi dobro, krepko juho, ki jo lahko narediš na zalogo. 

Pomembno je vedno upoštevati varnostne ukrepe pri kuhanju na jadrnici, kot so ustrezno shranjevanje hrane, previdnost pri uporabi ognja in posoda, ter skrb za čistočo in higieno. Ne pozabi na zavarovanje za plovilo!


Barvite tortilje kjerkoli in kadarkoli

Lepota tradicionalnih mehiških »kruhkov« je, da jih enostavno napolniš in takoj imaš pripravljen hranljiv obrok. Tortilja je navadno sestavljena iz toplega ali hladnega nadeva in mehke tortilje. Spet je pred tabo morje idej za ustvarjanje in pri tortiljah lahko porabiš tudi ostanke prejšnjih obrokov. 

Naredi tradicionalno mleto meso s fižolom ali pa le popeci piščanca ali ribo. Spet te lahko reši pločevinka tune ali mozzarela. Dodatno obloži tortiljo s svežo solato, sirom, zraven se odlično poda tudi avokado in paradižnik. Ne pozabi na pomako po okusu, zraven odlično paše začinjen grški jogurt. 


Zvezde kosil na čolnu so hladne testeninske solate 

Potrebuješ izbrane testenine, priporočamo ti svedre, peresnike ali metuljčke. Skuhaj jih po navodilih in jih ohladi, preloži v veliko skledo in takoj zmešaj z ostalimi sestavinami. Tukaj pokaži svojo kreativnost in izberi svoje najljubše sestavine ali pa pogumno skupaj zamešaj, kar imaš pri roki. Težko narediš slabo kombinacijo, zato pogumno.

  • Dodaj skodelice sveže zelenjave kot so paradižniki, kumara, paprika, čebula, česen. 
  • Okusna je tudi vložena zelenjava: koruza, kapre, fižol, suhi paradižniki, artičoke, olive.
  • Pri hladnih testeninskih solatah te vedno reši pločevinka tunine, lahko pa popečeš tudi koščke piščanca.
  • Naribaj v veliko skledo nekaj parmezana ali nareži mozarelo. Tudi z drugo vrsto sira ne moreš zgrešiti.
  • Začini z nekaj žlicami olja in kisa, soli in popraj. Če imaš pri roki, uporabi sveža zelišča, sicer dodaj žličko suhih, npr. timijan, baziliko ali origano. Stisni še pol limone za piko na i. 
  • Za piko na i dodaj nekaj majoneze ali pa jogurta, odvisno od tvojega okusa.

Veliko skledo testenin postavi na sredino mize, vsak naj si jo na krožnik naloži sam, lahko pa jeste kar iz sklede in tako poskrbite za manj pomivanja posode. Bonus: testeninsko solato lahko vedno shraniš in poješ kasneje. 


Najhitreje pripravljeni gurmanski sendviči iz toasta


Sendviči iz kruha vrste toast so odlična izbira za kosilo na jadrnici, saj so preprosti za pripravo in vedno jih imaš na zalogi. Formula uspeha gre tako: okusen namaz, sveža zelenjava, sir za piko na i.

  • Najprej poskrbi za debelo plast namaza: izberi bazilikin pesto, slasten sirni namaz ali hranljivi humus. 
  • Dodaj rezine sira in izbrane zelenjave, na sendvič gre odlično paradižnik češnjevec ali pa na tanko narezana redkvica. Stara dobra klasika so vložene kisle kumarice.  
  • Jajca imaš lahko kuhana vnaprej in narezana na koščke popestrijo vsak sendvič. 
  • Dodaš še meso ali salamo po želji, ni pa nujno, ker bo sendvič že brez tega bogat. 

Ne maraš bogato obloženih sendvičev? Potem na kruhu zadostuje dobra lokalna salama po izbiri. :) Vemo, da znaš izbrati najboljše. 


Uživaško »grillanje« na krovu


Če imaš na jadrnici ali čolnu žar, zjutraj v marini nakupi sveže ribe ali meso, ne pozabi še na sezonske bučke in kruh. 

  • Mariniraj ribo ali meso za še boljši okus. Začimbe, limona, oljčnim olje ... Eksperimentiraj s kombinacijami okusov in izkoristi ponudbo obmorskih tržnic! 
  • Ne pozabi na sezonsko zelenjavo, kot so paprika, bučke, jajčevci.
  • Za konec krožnik pomaži s kruhom. 

Nakupovanje na lokalnih tržnicah te zagotovo reši skrbi, kam shranjevati hrano zaradi omejenega prostora na plovilu. 

Kaj te še reši skrbi? Zavarovanje WIZ Plovilo! 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.