null Avtomobilski ključ: zagate in težave
Moški z avtomobilskimi ključi
clock image

3

Avtomobilski ključ: zagate in težave

#wizavto

22 januar, 2018

Katja

Avtomobilski ključ se ne glede na svoje zmogljivosti in napredno tehnologijo še vedno (pre)rad izgubi ali kam založi, poleg tega pa je njegovo elektronike polno telo občutljivo na vodo in druge poškodbe. Na srečo pa se za vsako težavo s ključem najde tudi ustrezna rešitev.

Avtomobilski ključ jutri in danes

Verjetno nas čakajo časi, ko nas bo avtomobil prepoznal, nam odprl vrata in nas prijazno pozdravil. Motor bomo zagnali z glasovnim ukazom ali celo zgolj z mislijo. "Ključ" ali karkoli to že bo, bomo imeli vgrajen v čipu pod kožo, navadnih zagonskih ključev se bodo spomnili le še redki vozniki. Kdo ve, kako bomo zadovoljni s tako rešitvijo, po drugi strani pa ne bo več zagat in težav, s kakršnimi imamo opraviti danes. Poglejmo, kaj vse gre lahko narobe. 

»Ključni« problemi

Začnimo z urbano legendo o družini, ki se je odpravila na počitnice na enega od jadranskih otokov. Nihče ne ve, ali je legenda resnična, a verjetnost za kaj takega vsekakor ni majhna. Med vožnjo s trajektom je mož rekel ženi, naj mu da ključ od avta, ona pa mu ga je vrgla z drugega konca palube. Seveda ga ni ujel in ključ prestižnega terenskega vozila je potonil na dno morja. Kletvic ne bomo zapisali, nadaljevalo pa se je s klici v Ljubljano, iskanjem sorodnikov in možnosti, kako bi prišli do rezervnega ključa, ter prostovoljcem, ki je ključ pripeljal v trajektno luko. Medtem se je družina skoraj ves dan vozila sem ter tja s trajektom, sredi katerega je bil parkiran njihov avto. 

Nismo še v časih čipov pod kožo, vseeno pa so sodobni avtomobili zavarovani z različnimi kodami, ki so shranjene tudi v ključu.

V preteklosti se je precej pogosto zgodilo, da so vozniki ključ zaklenili v vozilo, kar je v današnjih časih centralnega daljinskega zaklepanja prava redkost. Pogosteje se ključ izgubi, kam pade (in ga ne moremo doseči) ali se zmoči. Nismo še v časih čipov pod kožo, vseeno pa so sodobni avtomobili zavarovani z različnimi kodami, ki so shranjene tudi v ključu. Pri pritisku na stikalo se med ključem in avtomobilom izmenjajo informacije, s katerimi se »prepoznata«. Vrata se odklenejo, alarmni sistem se izklopi in podobno. Tudi pri zagonu se ključ elektronsko »predstavi« računalniku v avtomobilu in če ga ta ne prepozna, se motor ne zažene. Elektronski del ključa je občutljiv na vodo, zato moker ključ pogosto ne deluje več. Če imate namesto klasičnega ključa elektronsko kartico, ki je ni treba namestiti v posebno režo, bodite pozorni, da je ta res vedno v avtu. Včasih se zgodi, da se voznika zamenjata, tisti s kartico oziroma ključem v žepu pa iz avta izstopi. Vse je v redu, dokler motor teče, ko pa ga voznik ugasne, je vožnje konec.

Večno vprašanje: "Kje je ključ od avta?"

Najpogostejša težava s ključem je, da ga ne najdemo. Rešitev za take primere je ogromno, med najbolj zabavnimi pa je bil obesek, ki je zapiskal ob našem žvižganju ali ploskanju. Tudi danes obstaja nekaj obeskov za ključe, ki jih lahko najdemo ali spodbudimo k oglašanju s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu. Poleg ključa imamo lahko hitro opazen obesek živih barv ali trak za okrog vratu, najboljša pa je rutina. Ključ naj bo vedno v istem žepu in doma vedno na istem mestu. 

Ključ do brezskrbne vožnje

Verjetno se je velika večina voznikov vsaj enkrat že srečala s takimi ali drugačnimi težavami, povezanimi z avtomobilskim ključem, zato smo pri WIZu poskrbeli za zavarovanje WIZ Asistent, ki v takih primerih priskoči na pomoč. Ne, ključev naši pogodbeni izvajalci ne bodo iskali pri vas doma, če pa ostanete pred zaklenjenim avtomobilom na parkirišču, vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.