null Avtomobilska stekla: triki za vzdrževanje in kritje za primer poškodb
zadnji del avta, WIZ Blog, Avtomobilska stekla triki za vzdrževanje
clock image

6

Avtomobilska stekla: triki za vzdrževanje in kritje za primer poškodb

#trikiavto

27 januar, 2022

Igor

Dandanes stekla najdemo na vsakem avtomobilu; poleg vetrobranskega so tukaj še stranska ter zadnje steklo. Omogočijo nam pregled nad cesto, zaščitijo nas pred vremenskimi pogoji ter zagotavljajo dodatno varnost, zanje pa je potrebno ustrezno skrbeti.

Leto 1915 je bilo prelomno za vetrobranska stekla


Vetrobranska stekla na avtomobilih so včasih veljala za luksuz, ki si ga ni mogel privoščiti vsak. Dobrih 100 let nazaj, ko so se začeli uvajati prvi avtomobili, so bili ti brez vetrobranskega stekla. Slednje je bilo dodatek in je bilo sestavljeno iz tanke steklene plošče, ki jo je bilo možno zložiti. Dodatek je vplival tudi na višjo ceno avtomobila, zato so si ga lahko privoščili samo najbogatejši vozniki. 

Leta 1915 so vetrobranska stekla postala standardna avtomobilska oprema po tem, ko jih je Oldsmobile začel postavljati na vsa svoja vozila.

Nekaj trikov, kako avtomobilska stekla ohraniti v čim boljšem stanju:

  • Izogibaj se parkiranju na direktnem soncu.
  • Redno menjaj brisalce.
  • Za čiščenje šip uporabljaj kvalitetna čistila, ki so temu namenjena.
  • Če opaziš, da imajo stekla že manjšo prasko, to popravi.
     

Prepovedano temnenje sprednjih stekel.

Kaj predstavljajo zatemnjena stekla?

Zatemnjena stekla nedvomno vplivajo na celoten videz avtomobila, a je pri tem potrebno upoštevati nekaj pravil. Pri nas je prepovedano temnenje sprednjih stekel, torej lahko zatemniš le zadnji dve stranski ter zadnje večje steklo.

V primeru, da so šipe nekvalitetno zatemnjene, ovirajo vidljivost in tako ogrozijo tvojo nevarnost. Če se odločiš za zatemnitev, to naredi pri pooblaščenih strokovnjakih, ki zadevo obvladajo in s svojim delom ne bodo poslabšali vidljivosti.


Avtomobilska stekla in zimske razmere

Pozimi nas v zvezi z avtomobilskimi stekli pričakajo predvsem dve nevšečnosti; poledenela stekla in zarošena stekla. Seveda se oboje zgodi ravno takrat, ko se ti najbolj mudi, kajne? 
V izogib rosenju obstajajo posebni robčki, s katerimi pobrišeš in zaščitiš notranjost stekel. Druga alternativa pa so domači zvarki. Na spletu te čaka veliko fantastičnih domačih trikov, s katerimi preprečiš rosenje stekel.

Ko ti pozimi zmrznejo stekla, si marsikdo težavo želi rešiti tako, da jih polije z vročo vodo. A ravno to je velika napaka. Nenadna sprememba temperature lahko privede do razpok na steklih. Led odstrani s strgalom, ki je temu namenjeno, dodatno pa si pomagaj s tekočino za odmrzovanje.
 

#nekajnovega: lastniki avtomobilov najpogosteje popravljajo ravno stekla 


Svetovne raziskave so pokazale, da popravila avtomobilskih stekel predstavljajo kar 30 % vseh avtomobilskih odškodnin - od poškodb zaradi toče, do raznih razpok in nezgod. 
Ker stekla predstavljajo velik del varnosti avtomobila je pomembno, da imaš dobro avtomobilsko zavarovanje, ki te krije v primeru neljube situacije. Preveri kritje WIZ Delni kasko, ki ga nudi zavarovanje WIZ Avto in ki krije med drugim tudi poškodbe na steklih.

WIZ Delni kasko krije stroške popravila avta za izbrane poškodbe (na steklih, svetilih, ogledalih, zaradi naleta živali in zaradi poškodbe na parkirišču) brez vpliva na povišanje cene zavarovanja zaradi škode. Franšiza ob škodi oz. tvoja soudeležba je fiksna in znaša 50 €.
 

Znotraj kritja WIZ Delni kasko izbereš lahko le osnovni paket WIZ Cesta ali širši paket WIZ Parkirišče ali pa oba: 

  • Paket WIZ Cesta krije neposredno škodo na avtu, ki nastane zaradi razbitja ali poškodovanja v vozilo vgrajenih stekel, zunanjih svetil in vzvratnih ogledal ter če je poškodovan v prometu z neposrednim naletom oziroma trkom v žival (trčenje v prometu z živaljo).
  • Paket WIZ Parkirišče krije poleg kritij paketa WIZ Cesta tudi neposredno škodo na avtu, ko je parkiran, če je poškodovan na parkirišču s strani neznanega premikajočega motornega vozila.


Preveri zavarovanje WIZ Avto >

 

Viri:
www.quicksetautoglass.com 
www.desjardinsgeneralinsurance.com 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.