null 5 najpogostejših napak pri nakupu avtomobila 
5 najpogostejših napak pri nakupu avtomobila, wiz blog, punca s ključi, rumen avto
clock image

4

5 najpogostejših napak pri nakupu avtomobila 

#trikiavto

14 december, 2022

Ana

Vsako toliko pride obdobje, ko kupujemo avto. Takrat ure in ure preživimo na spletnih mestih ponudnikov rabljenih ter novih vozil, ogledujemo si različne znamke in modele, pregledujemo kilometrine, moč motorja ...

... izbiramo dodatno opremo ter barvo ... Kaj hitro se zgodi, da je nakup impulziven in nepremišljen. Da se izogneš slabi nakupni odločitvi, smo zate pripravili pregled najpogostejših napak.

1. Najcenejša ponudba ni nujno najbolj optimalna 


Preden se podaš na lov za svojim novim jeklenim konjičkom, si najverjetneje postaviš mejo, do kam seže tvoj proračun. Pred nakupom vedno preveri različne ponudbe vozil na spletu in v avto hišah. Toda naj te cena ne zavede!

Že res, da bi ti ostanek tvojega proračuna prišel prav za vikend pobeg s tvojim novim štirikolesnim prijateljem, a nikar se ne odloči prehitro. 

 • V primeru, da kupuješ rabljen avto, vedi, da bo prejšnji lastnik za dobro ohranjeno vozilo zahteval pošteno plačilo in cene nikakor ne bo spustil.
 • Če pa kupuješ nov avto, pa se nikar ne pusti zapeljati mamljivim ugodnim ponudbam, ki lahko s seboj prinesejo veliko nepredvidenih stroškov, kot so “stroški obdelave naročila” in “dodatni stroški pri naročilu” ipd. 

Pri WIZ Avto ima tvoj avto odličen faktor na ceno zavarovanja, saj znesek kasko zavarovalne premije avtomobila oblikujemo glede na nakupno vrednost tvojega vozila
Zanima me izračun cene zavarovanja >

Pomembno: ne pusti se zapeljati prevelikim popustom in očitno prenizkim cenam. 


2. Hiti počasi

Vemo, da se že danes vidiš, kako za volanom svojega novega super avtomobila drviš čez mesto in na semaforju ponosno mahaš svojim kolegom skozi šipo. Ustavi se! Vse pride ob svojem času, nakup vozila je dolgotrajen proces. Nikar ne hiti z avtom skozi zid, ampak raje sestavi seznam karakteristik, ki želiš, da jih ima tvoj novi sopotnik. Več podrobnosti bo na seznamu, hitreje se bo risala slika tvojega novega vozila. 
Koristen napotek: brezglavo pregledovanje ponudb avtomobilov te bo stalo več časa kot pisanje seznama in pregled ponudb skupaj. 


3. Najlepši avto na cesti 

Popolnoma razumemo tvojo estetsko žilico in pripadnost lepemu, a to žal ni vse, kar pri avtu šteje. Prav tako se ti lahko zgodi, da boš našla zares ugodno in pošteno ponudbo večjega avtomobila, kot ga potrebuješ. Tudi to naj te ne zavede, saj bodo tvoji stroški za vzdrževanje takega vozila občutno višji. 

Nasvet zavarovanja WIZ: izberi sebi ustrezno velikost in tip vozila, za katerega bo vzdrževanje mogoče brez težav. 


4. Ogled odzunaj, znotraj, test in dokumenti 


Pred nakupom si avto oglej z vseh možnih perspektiv, še posebno pri nakupu rabljenega avtomobila:

 • Preveri karoserijo,
 • notranjo kabino,
 • prtljažnik in motor.

To pa še ne pomeni, da je pazljivost zato pri novem odveč. Tudi vozilo, ki se ga pred tabo ni še nihče dotaknil, ima lahko tovarniško napako ali poškodbo, ki se je zgodila med transportom iz tovarne do trgovine. Še preden sežeš v denarnico pa opravi tudi test bodočega avtomobila.

Med testno vožnjo imaš odlično priložnost, da odkriješ, če avto ponuja tisto, kar od njega pričakuješ.

Preveri delovanje luči, smerokazov in brisalcev, testiraj spuščanje šip, hitro zaviraj in spelji z ročno. Na koncu pa se posveti še pregledu dokumentov, ki spremljajo avto.

Pri rabljenem vozilu mora biti iz dokumentacije, ki spremlja vozila, jasno razvidno:

 •  koliko lastnikov je vozilo imelo,
 • kje je bil avto kupljen,
 • koliko ima prevoženih kilometrov in
 • vse informacije o dosedanjih servisih. 

Ne pozabi: pred nakupom si pozorno oglej zunanjost in notranjost vozila, nujno opravi testno vožnjo ter pregled dokumentacije, ki spremlja avto. 


5. A ni garancija samo na električne naprave? 


Garancija velja tudi za avtomobile, razen, če je avto z leti že “prerastel” mejo za upoštevanje le-te.

 • Nove avtomobile navadno spremlja tovarniška garancija,
 • rabljene pa garancija na rabljeno vozilo.

Vendar moraš vedeti, da se ti dve garanciji med seboj razlikujeta. Garancija na rabljena vozila namreč deluje po zavarovalniškem načelu, zato moraš posebej pozorno prebrati dejstva, kaj krije in pod katerimi pogoji velja. 

Fantastičen nasvet: avto z garancijo, tovarniško ali na rabljena vozila, je vsekakor boljši nakup kot avto brez garancije. 

Na cesto pa kljub novemu avtu ne moreš brez sklenjenega zavarovanja za avto. Izračun na WIZu lahko pridobiš v nekaj preprostih korakih. Nekaj klikov, pa dobiš izračun, skleneš pa enostavno, le par informacij si pripravi (registrsko, prometno). Preveri še vsa odlična wiz avto kritja.

Ne spreglej: če izbereš polni kasko (WIZ Kasko) skupaj z enim paketom delnih kritij (WIZ Delni kasko) prihraniš 20% pri ceni delnih kritij. Fantastično, kajne? 

Ostale načine prihrankov si lahko ogledaš tukaj. 

Hitri izračun zavarovanja WIZ Avto

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.