null 10 najbolj pogostih bolezni psov in veterinarski stroški
kuža in stetoskop, WIZ Blog, 10 najbolj pogostih bolezni psov in veterinarski stroški
clock image

5

10 najbolj pogostih bolezni psov in veterinarski stroški

#wizkuza

07 junij, 2022

Veronika

Odnos med psom in človekom se je v zadnjih desetletjih korenito spremenil. Danes je pes pogosto enakovreden družinski član, ki mu je v nekaterih državah dovoljen celo vstop v živilske trgovine oz. povsod tja, kjer ni izrecno prepovedano.

Zaradi njihove bližine pa smo postali bolj pozorni tudi na njihovo zdravstveno stanje. Močno je napredovala tudi veterinarska stroka, ki danes uspešno odkriva in zdravi številne bolezni, zato naši zvesti prijatelji velikokrat dočakajo častitljivo starost.

Vendar pa je pogoj za uspešno zdravljenje predvsem zgodnje odkrivanje in diagnosticiranje bolezni, zato je dobro, da ste znaš prve znake težav prepoznati sami. 

Izbrali smo 10 najbolj pogostih bolezni, ki tarejo naše kosmatince in lahko povzročijo velik veterinarski račun. Pri WIZu imamo dobro rešitev – zavarovanje za pse, ki krije veterinarske stroške zdravljenja zaradi nezgode in bolezni. 

Če tvoj kuža zaradi nezgode ALI bolezni potrebuje zdravljenje, zavarovanje vseh treh paketov WIZ Kuža krije do 1.000 € stroškov letno. Tvoja soudeležba znaša 30 % od zneska veterinarske storitve, paket Plus pa krije še zdravstvene storitve, ki se nanašajo na hrbtenico, kolenski oz. komolčni sklep in kolke ter na obolenje raka. Dodatno vsi trije paketi WIZ Kuža krijejo še odgovornost iz posesti psa. 
 

Katere bolezni lahko prinesejo strošek obiska veterinarja?


1.    Debelost – tudi pri kužkih

Podobno kot pri ljudeh je debelost tudi pri psih ena hujših bolezni modernega časa. Nastane kot posledica več dejavnikov – premalo gibanja glede na količino zaužite hrane, nepravilna prehrana in/ali ceneni briketi in konzerve, ostanki od kosila, sladkarije in prekomerno nagrajevanje s priboljški. To je nekaj poglavitnih vzrokov, ki pa so popravljivi, zahtevajo le malce več vaše predanosti. 
 
2.    Alergije – vzroki največkrat v prehrani

Še vedno ena pogostejših bolezni psov, katere vzroki največkrat tičijo v prehrani, saj alergije večinoma zvirajo iz prebave. Alergije se največkrat pokažejo v obliki izpadle dlake, srbečice, izpuščajev ter grizenja in praskanja določenega dela telesa. Simptomi se največkrat vsaj umirijo z menjavo hrane (ki naj bo tudi v tem primeru postopna), vseeno pa je dobro, da jih preveri tudi veterinar.

Ima tudi tvoj kuža posebno mesto v družini? In se je tudi tebi že zgodilo, da ste morali na hitro k veterinarju zaradi stalnega praskanja po ušesu in stresanja z glavo, kar te je stalo 100 €? Spoznaj priljubljeno zavarovanje za psa, ki krije stroške zdravljenja zaradi nezgode in bolezni ter odgovornost iz posesti.

WIZ Kuža >

3.    Sladkorna bolezen – »moderna« pasja bolezen

Še ena od »modernejših« pasjih bolezni, ki prizadene predvsem starejše pse, največkrat samičke manjših pasem, čeprav na diabetes ni imuno nobeno bitje. Enako kot diabetes pri ljudeh telo prizadene pomanjkanje hormona inzulina, ki niža raven sladkorja v krvi. Psom s sladkorno boleznijo se največkrat predpiše dieto s hrano, ki je bogata z vlakninami in vsebuje malo maščob ter beljakovin.  

4.    Rakava obolenja

Za rakom oz. tumorji največkrat zbolijo nekoliko starejši psi, čeprav to ni pravilo. Najpogostejše oblike so tumorji kože, podkožja in kožnih žlez, tumorji genitalnega trakta, tumorji mlečnih žlez, tumorji krvotvornih organov, tumorji prebavnega trakta, tumorji kostnega ter dihalnega sistema. Preventiva v obliki zdrave prehrane (bogate z antioksidanti), dovolj gibanja in malo stresa je še vedno najboljši recept za preprečevanje vseh hujših bolezni, tudi rakavih.

5.    Kužni kašelj

Nalezljivo virusno obolenje, ki se prenaša med psi vseh starosti, povzroči vnetje zgornjih dihalnih poti. Bolj nevaren je za mladičke in starejše pse, pri katerih obstaja nevarnost, da bo bolezen napredovala v pljučnico ali bronhitis, v najhujšem primeru v sekundarno bakterijsko infekcijo. Kužni kašelj prepoznate po suhem in dražečem kašlju, ki sili na bruhanje, ob apatičnosti in izgubi apetita. 

6.    Tudi kužki dobijo prehlad

Hitre spremembe vremena težko dohajajo tudi naši štirinožci, zato je sezona prehladov aktualna tema tudi za njih. Prehlad se na vseh sesalcih odraža zelo podobno, zato bodite pozorni na dihalne spremembe, ki jih lahko spremlja tudi izcedek iz smrčka in/ali oči. Pozorni bodite tudi na kihanje, apatičnost in neješčost. V primeru prehlada psu omogočite dovolj počitka in kvalitetne hrane. Obisk veterinarja bo potreben le ob povečani telesni temperaturi.

Zavarovanje psa WIZ Kuža velja za hišne ljubljenčke v starosti od 3 mesecev do največ izpolnjenega 12. leta starosti. Kuža mora biti ob sklenitvi zavarovanja zdrav, nepoškodovan in v dobri kondiciji ter seveda mora biti čipiran.

Dobro je, da ustrezno zavaruješ svojega kužka >
 

7.    Bolezni ledvic

Bolezni ledvic se pri psih največkrat pokažejo v obliki vnetja ali infekcije urinarnega trakta, ki jo povzročajo virusi ali bakterije. Za preprečitev težav z ledvicami je pomembno preventivno delovanje in zgodnje odkrivanje. Če vaš pes pogosteje pije večje količine vode in redkeje urinira ali če je v urinu prisotna kri, pes pa ima hkrati še zmanjšan apetit, čimprej obiščite veterinarja.

8.    Artritis – degenerativno obolenje sklepov

Še ena bolezen, ki se loteva psov v zrelejših letih, pomeni pa degenerativno obolenje sklepov, ki se kažejo v težkem vstajanju in težavah z gibanjem, predvsem hoji po stopnicah. Zasnove bolezni so velikokrat že v samem genetskem materialu, nanjo pa vpliva tudi prekomerna telesna teža in pretirano gibanje. Če opazite znake artritisa, psu zagotovite prehranska dopolnila in naravno hrano, bogato z naravnim glukozaminom, hialuronsko kislino, kolagenom, elastinom in aminokislinami.

9.    Parvoviroza, ki prizadene predvsem mladiče

Pasja parvoviroza najhuje prizadene mladiče. Virus napada celice črevesja in povzroči močno vnetje prebavil s krvavo drisko. Vir okužbe predstavlja okuženo blato in neposredna okolica. Virus ni občutljiv na zunanje vplive, zato na prostem preživi tudi nekaj mesecev. Nevaren je za mlade pse, ki zaradi hude driske in bruhanja močno in hitro dehidrirajo, zato je takojšen obisk veterinarja, ki bo nadomestil tekočine, nujen.

10.    Notranji in zunanji zajedavci

Pasje zajedavce ločimo na zunanje (bolhe, klopi) in notranje (trakulja, gliste). Skupaj jih obravnavamo zato, ker so tesno povezani. Bolhe so zunanji zajedavci, ki so lahko prenašalci notranjih zajedavcev, zato je njihovo uničenje zelo pomembno. Psa večkrat preverite za bolhe, poglejte pa tudi njegovo blato in v primeru težav obiščite veterinarja, ki ima na razpolago lepo število pripravkov, ki bodo psa obvarovale pred hujšimi težavami.


Spoznaj še zavarovanje WIZ Kuža 


Na voljo imaš tri različne pakete zavarovanj. Razlikujejo se glede na obseg kritja, cene in zavarovalne vsote. Prav vsi trije WIZ Kuža paketi krijejo stroške zdravljenja zaradi nezgode in primer nezgodne smrti. V paketu Maksi in Plus pa so vključena tudi dodatna kritja za primere bolezni. 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.