null Morski dopust na Hrvaškem: kam letos?
Rovinj, morski dopust na Jrvaškem, wiz blog
clock image

5

Morski dopust na Hrvaškem: kam letos?

#wiztujina

30 marec, 2022

Ana

Ni poletja brez dopusta na Hrvaškem. Naša soseda je tako blizu, da se na dopust navadno odpravimo kar z avtom, eni celo kar s čolnom. Ne glede na to, na katerem koncu Slovenije živiš, lahko v zgolj nekaj urah že uživaš v morskih dogodiščinah.

Na svoji 5.835 km dolgi obali Hrvaška nudi pestro dogajanje za prav vsak okus. Ravno zaradi raznolikosti se zanjo odločajo tako družine, kakor tudi prijatelji, pari in samostojni popotniki. 

Država velja tudi za precej varno; na seznamu najbolj varnih držav na svetu se Hrvaška uvršča na 19. mesto. Poleg tega pa je tudi cenovno dostopna in tako primerna za vse dopustnike z omejenim budgetom.

Kam na Hrvaško pa se sploh odpraviti?

Zate smo izbrskali najboljše bisere Istre, dostopne bližnje otoke in vroče destinacije v Dalmaciji.


Užitki v Dalmaciji


Kaj praviš na sanjsko poletje v Dalmaciji? Umirjen ritem, prijetna klima, kristalno morje in vonj borovcev poskrbijo za oddih v polnem pomenu besede. Ker so destinacije nekoliko bolj oddaljene, so pogosta izbira predvsem za daljše dopuste. Izjemne plaže in čudovit ambient pritegneta tudi številne zvezdnike, kot so Beyonce, Magic Johnson, Owen Wilson in še veliko drugih. Tudi režiserji so očarani nad Dalmacijo; v Dubrovniku so denimo posneli velik del kultne serije Igra Prestolov. Danes se lahko sprehodiš po lokacijah, kjer so se odvijali ikonični prizori in se tudi usedeš na znameniti železni prestol.

Med bolj priljubljene dalmatinske otoke se uvršča Hvar, ki je s 2,760 urami sonca letno ena najbolj sončnih destinacij Evrope. Tudi po sončnem zahodu dogajanje ostaja pestro, saj se na otoku nahaja veliko nočnih klubov.

Nedaleč stran je Korčula, ki očara z bogato kulturo, lepimi plažami in raznolikim morskim življenjem. Z malo sreče lahko v morju vidiš celo delfine. Južneje se nahaja umirjen in manj obiskan Mlet, ki navdušuje z izjemno naravo in unikatnimi divjimi plažami. 

 

Izlet na Istrski polotok


Hrvaška Istra je zaradi bližine fantastična izbira tudi za enodnevne izlete. Poleg fantastičnih plaž se ponaša z bogato kulturo in izjemno kulinariko. V Puli, največjem mestu Istre, se pogosto odvijajo razne predstave in koncerti v znameniti areni. Iz mesta je organizirana redna linija na Brione, kjer je ikonično gledališče na prostem Ulysses.

Kulturno bogata je tudi Opatija, ki poleg čudovitih plaž navdušuje s pestro zgodovino in zanimivimi kulturnimi dogodki, ki so organizirani skozi celo sezono.

Destinacija za romantike je nedvomno Rovinj, mestece, ki očara s prijetno energijo in čudovitimi razgledi. Ljubitelji pustolovščin pa obvezno obiščite Rt Kamenjak, znameniti naravni rezervat, ki ponuja čudovite plaže, morske jame, neokrnjeno naravo in zabavne vodne aktivnosti, kot so vožnja s kajakom, SUPanje in jadranje na deski (windsurfing).


Skok na bližnje hrvaške otoke

Ko si želiš oddiha na morju, pa nimaš časa za dolge dopuste, skoči na enega od bližnjih Hrvaških otokov. Eden najbolj priljubljenih je Krk, do katerega ne potrebuješ niti trajekta, saj do njega vodi most, ki povezuje otok in kopno. Iz mosta je možen tudi bungee jumping – si upaš skočiti? Sicer pa te na Krku čaka dinamičen dopust, poln pustolovščin, raziskovanja in večernih dogodkov. 

Bolj umirjen oddih te čaka na Cresu, ki se ponaša s čudovito naravo in mirnimi plažami. Od tam kar čez most skoči še na Lošinj, kjer kraljujejo izjemno čista voda, prestižni velnesi in zabavne morske aktivnosti. Dogodivščin ne manjka tudi na otoku Rab, ki ima poleg pisane kulture tudi največ peščenih plaž od vseh hrvaških otokov.

Ko se odločaš za dopust na Hrvaški, je pri izbiri pravzaprav ključno dvoje: koliko časa imaš za dopust in kaj si sploh želiš? Ti je pomembna bogata kultura, raziskovanje mest ali poležavanje na čudovitih plažah? Ne glede na tvoje interese, je Hrvaška odlična izbira, ki te bo zagotovo navdušila.

 

Viri statistik: thestella.comviahero.com 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.