null Zgodba o WIZ Žabi
clock image

6

Zgodba o WIZ Žabi

#wizzaba

22 april, 2021

Ana

Nekoč je živela mala žabica brez imena. Brezskrbno se je sprehajala po cesti, pa gre mimo nje prvi avto, preživi, pa gre drugi avto mimo, preživi … uff ta žabica pa ima res srečo ...

Pa se pripelje Mark, ki se pred žabico komaaaj uspe ustaviti. Izstopi iz avta, počepne in prime žabo (na srečo ni bila »ta« strupena :)), jo pogleda in – ljubezen na prvi žžž-pogled. Imamo jo – WIZ Žaba je naša. Takoj sta si dala zaobljubo, da bo zanjo skrbel, jo varoval in ljubil, do konca njunih dni  In žaba je bila posvojena. Mark in WIZ ekipa se že veselijo skupnega druženja z Žabo in skupnih dogodivščin :)

OK, kaj vemo o žabah? Večina od nas verjetno bolj malo, kar je glede na fascinantnost teh kvakajočih bitij precej nepošteno. Zakaj jih imamo tako radi, kaj jedo, zakaj vse so koristne, kje prezimujejo in zakaj so zaščitene, pa izveste v naslednjih vrsticah.


5 zanimivih dejstev o žabah 


1.    Iz pravljic in trgovine z igračami skoči ... žaba! 
Če se sprehodite skozi trgovino z igračami, boste kmalu ugotovili, da je žaba (poleg dinozavrov) ena najbolj priljubljenih “živalskih” igrač. Ta trend pa sploh ni nič novega. Žaba v svetu pravljic, igrač in analogij že stoletja predstavlja dokaj neškodljivo bitje z močnim potencialom. Saj veste, kaj je zgodi z žabo, če jo poljubi prava princeska? Opevane pa so celo v ljudskih pesmih, verjetno se še spomnite tiste o žabji svatbi … 

2.    Žabe so bile tudi kulinarične specialitete 
V Sloveniji poznamo kar nekaj gostiln, ki so do leta 1993, dokler žabe niso postale zaščitene, na svojih menijih ponujale znamenite žabje krake. V starih kuharskih knjigah so opisani natančni postopki priprave, ki se danes večini zdijo bizarni, vseeno pa med nami še vedno najdemo “krivolovce”, ki v lokalnem ribniku nalovijo vedro žab in si jih pripravijo za nedeljsko kosilo. Žabji kraki na menijih (redkih) restavracij pa dandanes prihajajo iz Azije.
  
3.    Žabji habitat je v nevarnosti zaradi ljudi
Promet ni edina nevarnost, ki drastično zmanjšuje populacijo teh nerepatih dvoživk. Vztrajno se namreč krči tudi njihovo naravno okolje, za kar smo z gradnjo cest, naselij, nakupovalnih centrov, parkirišč, jezov idr. odgovorni predvsem ljudje. Naravno okolje žab je v nasprotju s splošnim prepričanjem predvsem gozd. Sredi jeseni se žabe pričnejo pripravljati na zimovanje in se v ta namen zakopljejo tudi do en meter globoko. Tam ostanejo do zgodnje pomladi, ko se preselijo v gozdove in na manj obljudene travnike. Seveda jim ugaja tudi stoječa voda, potrebujejo jo predvsem za odlaganje mresta, ki poskrbi za nov zarod. Pri iskanju vode je žabam pomembno predvsem to, da v njej ni rib, saj te (največkrat nenamerno) poškodujejo mrest in na ta način nižajo populacijo žab. Sicer pa žabe živijo povsod, zato je še toliko bolj pomembno, da se tega zavedamo in jim pustimo ustrezen prostor.

4.     Žabje »črne točke« v Sloveniji poskrbele za (re)akcije prostovoljcev
V Evropi sicer živi 41 vrst žab, od tega jih Sloveniji najdemo 13 vrst in prav vse so uvrščene na rdeči seznam in so z zakonom zaščitene. Čas ob prehodu zime v pomlad je za žabe in njihov obstoj najbolj nevarno obdobje. Po nekaterih izračunih se populacija žab v tem obdobju lahko zmanjša tudi za polovico, saj v ogromnih številkah obležijo na cestah, ki jih morajo prečkati, ko zapuščajo svoja zimska bivališča in iščejo primeren prostor za odlaganje novega zaroda. Na močvirnatih predelih osrednje Slovenije je “črnih točk”, kjer so žabe poginjale v neverjetnih številkah, več kot 100.  Zavedanje o pomembnosti naših najbolj razširjenih dvoživk se zato krepi, s tem pa tudi akcije, ki potekajo na najbolj kritičnih odsekih cest. Za varen prehod žab preko cestišča tako skrbijo prostovoljci, med katere s(m)o vabljeni vsi, ki nam je mar za naravo. Več o projektu > 

WIZ-ovci smo navdušeni nad temi majhnimi, a nadvse potrebnimi »reševalnimi« akcijami, saj nam je mar za žabe in ravnovesje v naravi. Vedno smo v pripravljenosti, da se udeležimo kakšne od akcij pomoči žabam, letos smo se je udeležili na Obali. Prejeli smo tudi informacijo, da se je akcije pomoči žabam na Gorenjskem udeležilo nekaj naših WIZ Avto zavarovancev.  


5.    Manj žab pomeni več komarjev, muh, mravelj in os!
Ker se žabe vsejedi, jedo rastlinsko in živalsko hrano. Vrsta prehrane je različna za različne stopnje razvoja, saj je za paglavce poglavitna rastlinska hrana (alge iz vode), odrasle žabe pa jedo bolj živalsko hrano in je rastlinska hrana zanje bolj izjema. Če torej ne bi bilo žab, bi bilo veliko več žuželk in hroščev kot so: ose, čebele, mravlje, pajki, metulji, molji, muhe, komarji itd. To glede žuželk. Prav tako lahko zaužijejo črve, deževnike, majhne ribe in polže. 
Tudi če nisi prevelik oboževalec skakajočih žabic, zagotovo nisi ljubitelj komarjev, muh in os. Če je žabic premalo, se poruši naravno ravnovesje in se razmnoži preveč nadležnih žuželk, ki so njihova hrana. Žabe so zato nadvse koristne in nepogrešljive pri ohranjanju naravnega ravnovesja. Poleg tega pa so tudi pokazatelj čiste vode, saj v onesnaženih vodah žabic ni.


WIZova ŽABA posvojenka je nova zvezda!

 
Zgodbe o reševanju zaščitenih žabic so nas navdahnile in smo tako eno od žab »posvojili«. Naša ŽABA se zdaj druži z nami in je del naše zgodbe. Postala je tudi glavna zvezda našega videospota ob simpatičnem igralcu Maretu Nemcu.

Ime naše žabe je WIZ ŽABA :) , ker enostavno naši žabici paše to ime :)  

 

 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.