null Razbijamo mite o mladih voznikih 
mlada punca za volanom, wiz blog, razbijamo mite o mladih voznikih
clock image

9

Razbijamo mite o mladih voznikih 

#wizblog

04 marec, 2022

Ana Vita

Se tudi tebi pogosto zgodi, da v svoji družbi slišiš mite o mladih voznikih? Nekateri so morda resnični, spet drugi pa so popolnoma izmišljeni. Ekipa WIZ razbija mite o mladih voznikih!

»Mladost je norost,« bi rekli naši starši in vsi imamo kakšno zabavno prigodo iz mladih let. To obdobje pa se pogosto povezuje tudi z nepremišljenim ravnanjem na cesti, večjim tveganjem ter celo vožnjo pod vplivom alkohola. 

Vrsto let mlade voznike obravnavamo kot bolj nevarne, kar se kaže tudi v zakonodaji na svetovni ravni.

V Avstraliji denimo mladi vozniki ne smejo voziti ponoči, če jih ne spremlja izkušen voznik. Na Severnem Irskem mladi ne smejo voziti hitreje od 70 km/h. Tudi pri nas imajo vozniki začetniki posebna pravila; vozniško dovoljenje jim denimo preneha veljati, ko presežejo 7 kazenskih točk (pri ostalih voznikih do tega pride, ko presežejo 18 kazenskih točk).


1.    Kako dobro mladi poznajo cestno prometne predpise?

Se spomniš svojih CPP predavanj? Misliš, da bi starejši vozniki danes vsi opravili izpit teorije? Povsem normalno je, da leta po opravljenem izpitu že malo pozabiš na vsa pravila. Prav tako pa se cestno prometni predpisi spreminjajo praktično vsako leto in pogosto niti ne vemo, da so spremenjeni. 

Mladi vozniki verjetno celo boljše poznajo cestno prometne predpise, saj se jih spomnijo še od opravljanja izpita, ki so ga imeli pred kratkim.


2.    Mladi vozniki in uporaba telefona

Problematika uporabe telefona je vse večja tudi pri nas. V WIZovi anketi, ki jo najdeš v brezplačni zloženki za voznike, je le 23,2% odgovorilo, da med vožnjo nikoli ne uporabljajo telefona (n=1006). Kar 99,2% anketirancev pa je povedalo, da so na cesti že opazili druge voznike, ki uporabljajo telefon.

Uporaba telefona je torej vse bolj pogosta težava, ampak ne le pri mladih, tudi pri starejših voznikih!

Tudi pri WIZu se problematike zavedamo, zaradi česar svoje zavarovance spodbujamo k zaobljubi, da med vožnjo ne bodo uporabljali telefona.

Več o projektu #BREZTELEFONA >
 

3.    Ali priden študent predstavlja tudi bolj varnega voznika?

Če imamo v šoli dobre ocene, nam to lahko pride prav na najrazličnejših področjih v življenju. A cesta ni ena izmed njih. Raziskave v tujini so pokazale, da ni prav nobene povezave med ocenami mladega voznika in med njegovim obnašanjem na cesti. Vožnja je odvisna od celega spektra motoričnih sposobnosti in ne od akademskih dosežkov.


4.    So mladi vozniki res glavni povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola?

Mladost pogosto povezujemo tudi z zabavami in nočnim življenjem. Ob tem lahko hitro pride do neodgovorne vožnje pod vplivom alkohola in prometnih nesreč. Ravno na tem področju pa so mladi naredili izjemen napredek; v zadnjih enajstih letih je število prometnih nesreč pod vplivom alkohola med mladimi v Sloveniji upadlo za kar 56%. Tako mladi vozniki danes niso več glavni povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola. 


5.    Ali mladi voznik pomeni tudi bolj nevaren voznik?

Mladi voznik je zagotovo manj izkušen od cestnih veteranov, zaradi česar lahko, kljub upoštevanju predpisov, hitro pride do nezgod. Danes se novopečeni vozniki morajo obvezno udeležiti tečaja varne vožnje, kjer še dodatno izpilijo svoje znanje in se naučijo obvladovati vozilo tudi v težjih pogojih.

Seveda pa največ pridobimo tako, da nabiramo izkušnje.

Bistveno je, da mladi voznik preživi dovolj časa na cesti in se tako izuri v vožnji. Ob tem pa je pomembno, da ima sklenjeno dobro zavarovanje. S tem ne zavaruje zgolj sebe, temveč tudi ostale udeležence v prometu in njihove avte. Zavarovanje WIZ Mladi voznik ponuja vse, kar novopečeni voznik potrebuje, vezano pa je na osebo, ne na avtomobil; mladi voznik lahko torej brez skrbi vozi tudi izposojen avtomobil.


Spoznaj kritje WIZ Mladi voznik >

 

Viri: www.safeteendriving.org  in www.logout.org 
 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.