WIZ Blog

Nazaj

Mala šola avto zavarovanj

 1. avtor: WIZ | 11 jun 2018

  Veš, kaj vse imaš zavarovano?

  Zavarovanje avtomobila je sestavljeno iz dveh delov. Prvi je obvezen, drugega pa lahko poljubno prilagajaš svojim potrebam. Obvezno zavarovanje (AO) WIZ Obvezno moraš imeti sklenjeno, če želiš registrirati avto, s tem pa je krita tvoja odgovornost ali odgovornost kateregakoli drugega voznika, ki je s tvojim avtom povzročil prometno nesrečo, v kateri je nastala škoda na stvareh (na primer poškodba drugega avta, ograje, v katero se je voznik zaletel, in podobno) ali če so se pri tem poškodovali drugi udeleženci. Škodo bo drugim iz tega kritja poravnala tvoja zavarovalnica, morebitno lastno škodo pa boš moral pokriti sam, če nimaš sklenjenih primernih kritij, ki jih opisujemo v nadaljevanju zapisa. Minimalne zavarovalne vsote se med državami razlikujejo, v Sloveniji pa so zakonsko določene, in sicer do 5.000.000 evrov za nematerialno ter 1.000.000 evrov za materialno škodo.

  Pri sklenitvi obveznega zavarovanja je pomembno tudi to, ali bo tvoj avto upravljal »mladi voznik«, ki ima vozniško dovoljenje manj kot 3 leta. Za zavarovalnico to pomeni povečano nevarnost in posledično pribitek na premijo v določenem odstotku. Pri WIZu kot »mladega voznika« štejemo vsakega, ki je mlajši od 23 let, pri čemer ni pomembno, kdaj je pridobil vozniško dovoljenje. Če si mlajši od 23 let ali bo tvoj avto vozila tudi oseba, mlajša od 23 let, boš moral ob sklenitvi izbrati tudi to kritje.

  Dodatna zavarovanja

  Poleg z zakonom določenega obveznega zavarovanja si lahko omisliš še vrsto drugih, ki ti nudijo kritje v različnih primerih. Pri WIZu smo pripravili kritja, s katerimi so učinkovito pokrita različna tveganja, ki se pojavljajo v povezavi s tvojim avtom:

  • WIZ Kasko
  • WIZ Voznik
  • WIZ Asistent
  • WIZ Nezgoda

  Najbolj znan je nedvomno WIZ Kasko (polni kasko), ki po ljudskem izročilu »krije vse«, a se pri vsaki prijavi obračuna odbitna franšiza oziroma soudeležba pri škodi. To je znesek, ki ga v primeru prijave škode po polnem kasku kriješ sam. Običajno gre za znesek v višini 1 % nove nabavne vrednosti tvojega avta brez popustov, pri WIZu pa smo se odločili, da jo izrazimo v fiksnem znesku, saj smo ugotovili, da večina lastnikov ne pozna nove nabavne vrednosti svojega vozila. Pri WIZu je višina odbitne franšize, ki jo določiš ob sklenitvi zavarovanja, lahko 100 evrov, 300 evrov, 600 evrov ali 900 evrov, vpliva pa na višino zavarovalne premije (višja soudeležba pomeni nižjo premijo in obratno). Če se zgodi, da ti nekdo »butne« avto na parkirišču in nastane škoda v višini 800 evrov, ti pa si ob sklenitvi izbral soudeležbo v višini 100 evrov, bo zavarovalnica krila 700 evrov, ti pa boš serviserju primaknil stotaka.

  WIZ Voznik (AO PLUS) poskrbi za primer telesnih poškodb voznika, ki je povzročil prometno nesrečo s tvojim avtom. Ne glede na to, ali svoj avto voziš ti, tvoja žena ali tvoj prijatelj, mu bo v primeru nesreče na podlagi tega kritja izplačana odškodnina do največ 51.000 evrov, kolikor znaša zavarovalna vsota po tem kritju.

  Če si že kdaj ostal na cesti s pokvarjenim avtomobilom, če ti je zmanjkalo goriva ali pa si izgubil ključ, boš navdušen nad zavarovanjem WIZ Asistent. Ta ti zagotavlja tudi nadomestno vozilo v primeru, da ti tvojega ukradejo, poskrbi za vrnitev mladoletnih potnikov iz tujine ali za nastanitev v hotelu v času popravila tvojega avta. Skratka, v primeru okvare in drugih težav ti z veseljem pridejo na pomoč pooblaščeni izvajalci asistenčne službe in te rešijo iz zagate.

  Če v avtu pogosto prevažaš še koga ali isti avto uporablja več ljudi, je dobrodošlo kritje WIZ Nezgoda, ki krije smrt voznika in potnikov. Čeprav je izguba neizmerna, je zavarovalna vsota 20.000 evrov dobrodošla finančna pomoč v najtežjih trenutkih. 

  Z le nekaj kliki do zavarovanja

  Pri WIZu se zavedamo, da je zavarovanje najudobneje skleniti od doma, zato smo postopek sklenitve zavarovanja, navodila in splošne pogoje oblikovali uporabnikom prijazno in razumljivo, dodali pa smo tudi odgovore na najpogostejša vprašanja. Če pa še vedno nisi povsem prepričan, katero zavarovanje se ti najbolj splača skleniti, se lahko obrneš neposredno na naš kontaktni center, ki je v živo na voljo v času delovnih ur – lahko nas pokličeš na 080 11 24 ali nam pišeš na elektronski naslov info@wiz.si