null Maksimalen AO bonus
clock image

4

Maksimalen AO bonus

#wizavto

07 avgust, 2019

Nina

Svoj AO bonus oz. premijski razred (PR) za avtomobilsko odgovornost lahko preveriš na trenutni zavarovalni polici.

Ponavadi se nahaja pod opisom kritja Zavarovanja avtomobilske odgovornosti (glej sliko), naveden pa je kot številka od 1 do 20 (npr.: Premijski razred 1 ali PR 1), občasno tudi z navedbo odstotka izhodiščne premije (npr. 50 % premije ali 50 % bonusa).

Slika police s premijskim razredom AO 13 (95 % izhodiščne premije oz. 5 % bonusa):

 

 Če avto prvič zavaruješ ali registriraš na svoje ime, je tvoj premijski razred 14, t. j. 100 % izhodiščne premije oz. 0 % bonusa. Če si se pred tem zavaroval kot mladi voznik preko Moje prve avto police AS in do prve registracije avta na tvoje ime niso minila več kot 3 leta, si za vsako leto veljavnosti police brez škode napredoval za 1 premijski razred oz. 5 % bonusa. Tvoj izhodiščni premijski razred je lahko nižji tudi v primeru prenosa bonusa med partnerji oziroma družinskimi člani, ali če si ga podedoval (zapisano mora biti v sklepu o dedovanju), so pa ti primeri bolj izjema kot pravilo.

Če pri določitvi premijskega razreda potrebuješ pomoč, nam pošlji sliko svoje police na info@wiz.si. Odgovorili ti bomo najkasneje v roku 1 delovnega dne.
 


Kaj se zgodi, če pri sklenitvi zavarovanja izberem napačen premijski razred?


V primerih, ko ugotovimo odstopanje tvojega premijskega razreda v primerjavi s podatkom iz registra avtomobilskih zavarovanj, ti bomo poslali poziv za posredovanje dokazila (police ali potrdila o bonusu). Če dokazila ne bomo prejeli ali bo iz dokazila razvidno, da ti ne pripada nižja cena zavarovanja, ti bomo poslali plačilni nalog (UPN) za doplačilo razlike do polne cene zavarovanja.

Če razlika ne bo poravnana v 30 dneh od izdaje, bomo tvoje zavarovanje prekinili in o tem obvestili upravno enoto, ki bo po uradni dolžnosti zahtevala vračilo registrskih tablic, morebitna škoda po prekinitvi zavarovanja pa bo krita iz tvojega žepa.

 

Kdaj mi torej pripada nižja cena zavarovanja na podlagi maksimalnega AO bonusa?
 

Nižja cena zavarovanja na podlagi maksimalnega AO bonusa ti pripada le v primeru, da imaš na trenutni zavarovalni polici za avto, ki ga želiš zavarovati pri WIZu, najvišji, oziroma vsaj 50% bonus AO (premijski razred 1-4). Pripada ti tudi v primeru prenosa vsaj 50% bonusa iz drugega vozila na avto, ki ga zavaruješ pri WIZu, a nam moraš v tem primeru posredovati ustrezno dokazilo.