null Vse o premijskih razredih avto zavarovanja
Vse o premijskih razredih avto zavarovanja
clock image

4

Vse o premijskih razredih avto zavarovanja

#wizavto

05 maj, 2022

Margi

Svoj AO bonus oz. premijski razred (PR) za avtomobilsko odgovornost lahko preveriš na trenutni zavarovalni polici.

Ponavadi se nahaja pod opisom kritja Zavarovanja avtomobilske odgovornosti (glej sliko), naveden pa je kot številka od 1 do 20 (npr.: Premijski razred 7 ali PR 7), občasno tudi z navedbo odstotka izhodiščne premije (npr. 50 % premije ali 50 % bonusa).

Slika police s premijskim razredom AO 13 (95 % izhodiščne premije oz. 5 % bonusa):

 

Kakšen je lahko moj premijski razred - izhodiščni bonus na polici avto zavarovanja?

 •  Če avto prvič zavaruješ ali registriraš na svoje ime, je tvoj premijski razred 14, t. j. 100 % izhodiščne premije oz. 0 % bonusa. 
   
 • Če si pred tem imel zavarovanje za mladega voznika (WIZ Mladi voznik) in do prve registracije avta na tvoje ime niso minila več kot 3 leta, si za vsako leto veljavnosti police brez škode napredoval za 1 premijski razred oz. pridobil 5 % bonusa.
   
 • Tvoj izhodiščni premijski razred je lahko ugodno nižji tudi v primerih: npr. prenosa bonusa med partnerji ali med družinskimi člani, ali če si ga podedoval (zapisano mora biti v sklepu o dedovanju).
   

Kateri premijski razred naj vpišem ob sklepanju WIZ Avto online?

 

 • Svoj AO bonus oz. premijski razred (PR) za avtomobilsko odgovornost preveriš na trenutni zavarovalni polici in ga enostavno prepišeš. Če si imel pred tem, zavarovanje za avto urejeno pri drugi zavarovalnici, lahko svoj bonus seveda preneseš (glej, da boš to uredil pravočasno).
   
 • POMEMBNO: Če je zavarovaje za avto veljalo le 10 mesecev, ne napreduješ v boljši (nižji) premijski razred. To pomeni, da ob sklepanju WIZ Avto zavarovanja obvezno izbereš 1 razred višji, kot je izpisan na tvoji zavarovani polici. (Da si upravičen do višjega bonusa, mora namreč poteči eno zavarovalno leto).
   
 • Pogoj za razvrstitev za premijski razred nižje v naslednjem zavarovalnem letu (bonus) je, da v zavarovalnem letu ni bila prijavljena škoda za avto; posledica vsake prijavljene škode v preteklem zavarovalnem letu oziroma obdobju je pomik za tri razrede višje za posamezno škodo (malus). 
   
 • Ne veš kaj izbrati? Nič hudega, če se ne veš odločiti kakšen bonus bi ti lahko pripadal, enostavno označi "Prvič sklepam oz. ne poznam premijskega razreda" (podatek o premijskem razredu bomo v vsakem primeru preverili še v registru avtomobilskih zavarovanj in te primeru odstopanj kontaktirali)
Če pri določitvi premijskega razreda potrebuješ pomoč, nam pošlji sliko svoje police na info@wiz.si. Odgovorili ti bomo najkasneje v roku 1 delovnega dne.


Kaj se zgodi, če pri sklenitvi zavarovanja izberem napačen premijski razred?


V primerih, ko ugotovimo odstopanje tvojega premijskega razreda v primerjavi s podatkom iz registra avtomobilskih zavarovanj, ti bomo poslali poziv za posredovanje dokazila (police ali potrdila o bonusu). Če dokazila ne bomo prejeli ali bo iz dokazila razvidno, da ti ne pripada nižja cena zavarovanja, ti bomo poslali plačilni nalog (UPN) za doplačilo razlike do polne cene zavarovanja.

Če razlika ne bo poravnana v 30 dneh od izdaje, bomo tvoje zavarovanje prekinili in o tem obvestili upravno enoto, ki bo po uradni dolžnosti zahtevala vračilo registrskih tablic, morebitna škoda po prekinitvi zavarovanja pa bo krita iz tvojega žepa.
 

Kdaj mi torej pripada nižja cena zavarovanja na podlagi maksimalnega AO bonusa?

Nižja cena zavarovanja na podlagi 
maksimalnega AO bonusa ti pripada le v primeru, da imaš na trenutni zavarovalni polici za avto, ki ga želiš zavarovati pri WIZu, najvišji, oziroma vsaj 50 % bonus AO (premijski razred 1-4). Pripada pa ti tudi v primeru prenosa vsaj 50 % bonusa iz drugega vozila na avto, ki ga zavaruješ pri WIZu, a nam moraš v tem primeru posredovati ustrezno dokazilo.

 

Še več podrobnih informacij najdeš tudi v Splošnih pogojih WIZ Avto zavarovanja.

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.