null Kaj moraš vedeti preden se odpraviš na potovanje ali izlet v času epidemije?
brezskrbno potovanje WIZ Tujina, fant in punca se sprehajata s kovčkom
clock image

9

Kaj moraš vedeti preden se odpraviš na potovanje ali izlet v času epidemije?

#wiztujina

07 januar, 2022

Ana

Leto 2022. Že kratek odhod v eno izmed sosednjih držav zagotovo prinaša veliko odgovornost zaradi morebitnih posledic. Katere države so varne za potovanje? Kakšni pogoji so v tujini in kaj velja ob vrnitni domov? Preberi vse zbrane aktualne in zelo koristne informacije v zvezi s potovanji v tujino ...

Smo v obdobju, ko so dopusti in zasebni ali poslovni izleti čez mejo nekoliko drugačni, ampak ne nujno nevarni. Tudi tekom tega leta bo potrebno slediti priporočilom NIJZ, ukrepom GOV, ne pozabimo pa tudi na ukrepe sosednjih držav in držav, v katere se potuje. Morebitne poslovne obveznosti v tujini so na dolgi rok neizogibne, dopust pa je še vedno dopust in pomembno je, da svoje možgane, vsaj za par dni postavimo na pašo. 

Že kratek odhod v eno izmed sosednjih držav pa zdaj zagotovo prinaša veliko odgovornost zaradi morebitnih posledic. Zaradi tega želimo bralcem in svojim zavarovancem, pomagati pri izbiri primernega zdravstvenega zavarovanja za tujino in hkrati ponuditi nabor preverjenih in aktualnih informacij o trenutni situaciji. Za dodatno varnost priporočamo ureditev Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in sklenitev zavarovanja WIZ Tujina. 

V nadaljevanju preveri vse informacije in nasvete za varen dopust doma ali po svetu. 
 

Katere države so varne za potovanje?

Varne za potovanje so države, v katerih je trenutna epidemiološka slika ugodna. V Slovenijo se iz teh držav vstopa brez omejitev in karantene. Obstaja pa tudi seznam, na katerem so države, v katere ni priporočljivo potovati, ni pa prepovedano. Po prihodu v Slovenijo iz teh držav je obvezna karantena in testiranje s PCR testom. 

Spremljaj stran GOV, kjer so sveže informacije po posameznih državah

»Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)

 

Kako poteka prehajanje slovenskih meja, kako izstopim iz države?

Za dodatno varnost priporočamo ureditev Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in zavarovanja WIZ Tujina.

Vstop iz Slovenije v posamezno državo, sosednjo ali drugo, je pogojen s pravili druge države. Vsaka ima svoje pogoje za vstop; ponekod je dovolj negativen hitri oziroma HAG test, v nekaterih državah je obvezen PCR test, spet drugod pa velja »pravilo PC« – vstop dovoljen samo prebolelim in cepljenim. Ponekod je ob ustrezanju pogoja PC za vstop dodatno potreben tudi negativen test. Prav tako ima vsaka država svoje pogoje za vstop v trgovine, lokale, muzeje in ostale javne ustanove.
Obvezno spremljaj epidemiološko stanje na območju načrtovane poti, preveri pogoje vstopa v državo potovanja in upoštevaj odločitve tamkajšnjih oblasti. Prepričaj se, koliko časa sta v državi veljavna HAG ter PCR testa. 

Morebitna pravila preveri tudi v nastanitvi, v kateri boš. Veljavnost hitrega testa v najboljšem primeru traja samo nekaj dni – če je v nastanitvi denimo obvezen negativen test, se zna zgoditi, da se ti bo med samim dopustovanjem treba večkrat testirati

Pozor: nekatere države zahtevajo obvezno predhodno spletno registracijo. 


Kako pa vstopim nazaj v državo?

Pri prihajanju državne meje nazaj v Slovenijo pa veljajo določene omejitve, odvisne od tega, iz katere države prihajaš. Če prihajaš iz držav iz prej omenjenega seznama, je potrebna desetdnevna karantena. Prav tako je obvezno trikratno PCR testiranje: prvič na dan prihoda v Slovenijo, drugič v petem dnevu karantene in tretjič v desetem dnevu karantene.
Trenutno sta desetdnevna karantena in PCR testiranje v Sloveniji obvezna v primeru, da:

  • Imaš prebivališče v državah, kjer je bila ugotovljena prisotnost nove različice virusa, ali
  • Zadrževanje v teh državah v 14 dneh pred vstopom v Slovenijo.

Vlada republike Slovenije svetuje: »Osebam, ki prihajajo iz držav, ki niso izrecno navedene na seznamu, pa je bila v njih ugotovljena prisotnost različice omikron, svetujemo, da kljub izpolnjevanju pogoja PCT takoj po vstopu opravijo test HAG. Seznam teh držav je objavljen na spletni strani NIJZ

Uporabni povezavi:

PREHAJANJE MEJA >
Tu najdeš vse informacije o spremembah, posodobljeni rdeči seznam držav in pogoje za vstop v Slovenijo ter seznam kontrolnih točk na cestnih povezavah na notranjih mejah.

VELEPOSLANIŠTVA >
GOV Priporoča, da pred potovanjem preveriš vstopne pogoje in ukrepe na mejah. Za dodatno pomoč se obrni na krajevno pristojno veleposlaništvo države, v katero potuješ. 
 

Kako naredim samoplačniški PCR test?
 

  • V Sloveniji: pokliči v željeni oz. najbližji zdravstveni dom. Za opravljanje samoplačniškega testa je potrebno vnaprejšnje naročilo in plačilo. Cene testa ni enaka v vseh zdravstvenih domovih. Če si v tujini, napiši v Google iskalnik: PCR TEST #MESTO (=#MESTO = kjer se nahajaš). To je po izkušnjah naših zavarovancev najboljši način, da izveš, kje so mesta za testiranje.
  • Hrvaška ima spletno stran o mestih testiranja: Seznam centrov na Hrvaškem > 
     

Dopust je še vedno dopust in pomembno je, da svoje možgane damo na pašo.


Kako lahko okužbo na potovanju preprečim?

  • Vzdržuje fizično razdaljo vsaj 1,5 metra do ostalih oseb ter se izogibaj se stikov z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Pogosto si umivaj roke z milom in vodo ali jih razkuži, ne dotikaj se oči, nosu in ust, upoštevaj higieno kašlja, izogibaj se zaprtih prostorov.
  • V primeru bolezenskih znakov in simptomov ostani v nastanitvi ter pokliči zdravnika ali urgentno službo. 

 


WIZ Tujina in Evropska kartica sta najboljša kombinacija

Za potovanja po Evropi je vedno dobro imeti Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki krije nujne obiske zdravnika v javnih zdravstvenih ustanovah. Skupaj z WIZ Tujina pa imaš pokrite tudi stroške prevozov do bolnišnice (tudi z reševalnim vozilom ali helikopterjem), česar pa Evropska kartica ne krije.  WIZ Tujina krije tudi stroške zdravljenja v zasebnih zdravstvenih ustanovah, z WIZ Tujina Plus pa imate krite tudi primere izgube prtljage, kraje dokumentov in podobnih nevšečnosti.  Pomembno: dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino WIZ Tujina zagotavlja KRITJE nujne zdravniške pomoči in plačila stroškov zdravljenja, tudi v primeru bolezni COVID-19.


Brezskrbno v tujino z WIZ TUJINA >>

 

Vir: www.nijz.si in www.gov.si

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.