null Raje nekaj 10 evrov za zavarovanje, kot nekaj 1.000 za helikoptersko reševanje
Helikoptersko reševanje v gorah
clock image

2

Raje nekaj 10 evrov za zavarovanje, kot nekaj 1.000 za helikoptersko reševanje

#wiztujina

24 januar, 2024

Mara

Helikoptersko reševanje v Sloveniji zaenkrat še spada pod nujno medicinsko pomoč, zato ga krije zdravstveno zavarovanje.

Zima je končno pokazala svoje bele zobe, zato se mnogi odpravljate v gore na sankanje, smučanje ali deskanje na snegu. Uživanje na snegu pa se hitro lahko obrne na glavo in poškodba zahteva obisk zdravnika. Če se zgodi kaj hujšega od odrgnin in modric, lahko neroden padec zahteva tudi reševanje s helikopterjem, kar pa ni vedno brezplačno.


Helikoptersko reševanje je v Sloveniji (še) brezplačno, v tujini pa žal ni tako


Helikoptersko reševanje v Sloveniji zaenkrat še spada pod nujno medicinsko pomoč, zato ga krije zdravstveno zavarovanje. Posebna zdravniška ekipa, ki je stalno dežurna na brniškem letališču, skrbi za izvajanje, helikopterske prevoze pa izvajajo policijski in vojaški helikopterji.  V reševalno akcijo se po potrebi vključi tudi gorska reševalna služba, ko je potrebno reševanje »iz zraka«.  

Takoj, ko prestopimo mejo, pa temu ni več tako. V Avstriji, Italiji in Franciji, kamor Slovenci najpogosteje odhajajo na smučanje čez mejo, so drugačna pravila o helikopterskem reševanju. Medtem ko vam bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja prišla prav v primeru obiska urgence v javnih ustanovah, morate vedeti, da helikopterskega reševanja ne krije. Da bi bili kriti tudi tovrstni stroški, je boljša izbira komercialno zdravstveno zavarovanje za tujino.


Raje nekaj 10 evrov za zavarovanje, kot nekaj 1.000 za helikoptersko reševanje


Visoki stroški reševanja s helikopterjem čez mejo lahko povzročijo hud udarec za vaš žep, če nimate pravega zavarovanja za tujino. V alpskih državah se računi za reševanje s helikopterjem gibljejo od 1.000 do nekaj tisoč evrov.

Zdravstveno zavarovanje za tujino WIZ Tujina v primeru nezgode krije stroške helikopterskega reševanja do višine zavarovalne vsote izbranega paketa – izbirate lahko med 30.000, 60.000 in 110.000 € ali 250.000€. Za celoletno zavarovanje lahko plačate manj kot za 1 celodnevno smučarsko karto čez mejo (za individualno polico od 38 do 80 € na osebo). Celoletno družinsko zavarovanje za do 8 oseb stane od 68 do 143 € - cena je enaka za 2 ali za do 8 oseb.

Ne veste, za koliko se je priporočljivo zavarovati za vaše naslednje potovanje? Preberite članek o tem, katero zavarovalno vsoto izbrati in zakaj je taka izbira najboljša. 

Dodatno prihranite in se odločite za celoletno zavarovanje, če radi potujete v tujino. Brezskrbno na pot z WIZ Tujina za vse: posameznike, družine in študente na tujem.

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.