null Zdravnik, ki pozna govorico živali
kuža, bel labradorec, veterinar, obisk veterinarja, wiz blog
clock image

5

Zdravnik, ki pozna govorico živali

#wizkuza

10 januar, 2023

Margi

Če si lastnik štirinožnega kosmatinca, potem si se s poklicem veterinarja zagotovo že srečal. Veterinar je tisti človek, ki poskrbi za dobro preventivo tvojega ljubljenčka in zdravi nastale poškodbe ali bolezni.

Ko je torej pod vprašanjem zdravstveno stanje tvojega pasjega prijatelja, je obisk veterinarja nujen. In včasih zna biti veterinar tista oseba, ki pomaga tudi tebi, ne le tvoji živalici.
 

Eden najlepših in najbolj zahtevnih poklicev na svetu


Verjetno ga na tem svetu ni veterinarja, ki se ne bi za ta poklic odločil v prvi vrsti iz ljubezni do živih bitij, a kot je navadno v življenju, pa samo ljubezen ni dovolj. Preden lahko veterinar začne opravljati svoj poklic, mora zaključiti 6 let zahtevnega študija na Veterinarski fakulteti. S študijem pridobi strokovna znanja in kompetence, ki pa jih z začetkom kariere začne prenašati v prakso. Takrat pa se zgodba vsakega živalskega zdravnika praktično šele začne, saj ima vsaka žival svoj jezik in način komunikacije. Poleg komunikacije z različnimi pasmami pa se mora naučiti tudi komunikacije z njihovimi lastniki.
 

Iz laboratorija v ZOO

Velikokrat pozabljamo, da veterinarji ne opravljajo svojega poslanstva zgolj na klinikah za male živali, ampak da skrbijo tudi za zdravje domačih živali in bolj eksotičnih vrst, kot so recimo živali v ZOO-ju. Svoje delo pa veterinarji opravljajo tudi v različnih laboratorijih, raziskovalnih inštitutih in uradih. 


Kaj loči dobrega veterinarja od povprečja?


Dobrega veterinarja boš vedno prepoznal po tem, da ti bo znal diagnozo tvojega ljubljenčka predstaviti na izčrpen in razumljiv način. Prav tako te bo navdušil z njegovo sposobnostjo analitičnega razmišljanja in hitrega reševanja težav. Dober veterinar bo vedno delal v skladu z aktualnimi zakoni in predpisi na področju veterinarstva, ker je zavezan etični odgovornosti do lastnikov in živali. Piko na i pa pri dobrem veterinarju naredi njegova srčnost, vztrajnost in požrtvovalnost, da v čim krajšem času pomaga po svojih najboljših močeh.
 

Kako pomiriti štirinožnega prijatelja, če se boji veterinarja?


Tako kot ljudje se tudi kužki bojijo odhoda k veterinarju, zato zna biti obisk klinike vse prej kot vesel dogodek. Četudi je tvoj kosmatinec zdrav kot riba v vodi, bo moral prva tri leta obiskati veterinarja za vsakoletno cepljenje, potem pa ga čakajo cepljenja na tri leta.

Zato je v prvi vrsti pomembno, da začneš na veterinarski pregled svojega psa navajati že doma. To je okolje, kjer se kužki počutijo varno in se najlažje sprostijo. V času, ko je tvoj kosmatinec že malce utrujen, ga lahko začneš navajati na dotike po celem telesu. Pogledaš mu lahko recimo tačke, ušesa in zobe. Dotiki naj bodo nežni, nevsiljivi in postopoma daljši. Vsakemu dotiku mora nujno slediti nagrada, saj bo na ta način kuža začel kuža dotike prepoznavati kot nekaj dobrega. 

Druga stvar, s katero lahko bistveno vplivaš na strah svojega ljubljenčka pred veterinarjem, pa so obiski klinike tudi takrat, ko je s kužkom vse v redu. Obisk naj bo pozitivna izkušnja, zato poskrbi, da bo kosmatinček lahko počasi odkrival prostore ordinacije, čakalnico in osebje. Obisku pa naj vedno sledi še nagradni sprehod, igra ali druga prijetna aktivnost.

Pa ne pozabi, vaja dela mojstra. Večkrat, ko bo tvoj kuža doživel pozitivno izkušnjo pri veterinarju, večja možnost je, da se bo naslednji obisk odpravil z migajočim se repkom. 

Obisk veterinarja pa ni stresen le za tvojega kužka. Računi so lahko zelo visoki!

Preveri naše zavarovanje za psa WIZ Kuža, ki krije stroške zdravljenja zaradi nezgode in bolezni ter odgovornost iz posesti. 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.