null Zakaj kritje WIZ Kasko in ne zgolj AO?
Vprašaji
clock image

3

Zakaj kritje WIZ Kasko in ne zgolj AO?

#wizavto

13 februar, 2017

Tina

Kritje kasko je najbolj primerno za nova vozila in vozila, kupljena na lizing, saj krije škodo zaradi uničenja, poškodovanja ali izginotja zavarovanih stvari, ki so posledica presenetljivih in od zavarovančeve ali voznikove volje neodvisnih dogodkov.

Tudi Novakovi so morali, tako kot Maja, po prometni nesreči kupiti nov avto, saj je bil stari le še za odpad. Ker jim veliko pomenita tako udobje kot varnost, so se odločili za nakup novega iz višjega cenovnega razreda. Zanj so odšteli nekaj čez 30.000 evrov, zato ga želijo primerno zavarovati. Doslej so imeli starejše avtomobile, zato ne vedo natančno, kaj bi bila za njih najboljša možnost, o kritju kasko pa vedo le nekaj malega.

Zakaj se Novakovim splača skleniti WIZ Kasko?

Kritje kasko je najbolj primerno za nova vozila in vozila, kupljena na lizing, saj krije škodo zaradi uničenja, poškodovanja ali izginotja zavarovanih stvari, ki so posledica presenetljivih in od zavarovančeve ali voznikove volje neodvisnih dogodkov. Od obveznega zavarovanja WIZ Obvezno (AO) se zavarovanje avtomobilskega kaska razlikuje po tem, da krije škode na lastnem vozilu, ki nastanejo po naši krivdi.

 

Izbrati polni ali/in delni kasko?

Odločitev, kateri kasko – polni ali delni – izbrati, in kaj naj delni krije, zna biti težka, saj mora ustrezati potrebam posameznika, ki zavaruje svoj avtomobil, in tudi vrednosti avtomobila. Mnogo strank se zato pri sklepanju ne znajde najbolje in bodisi sklene kritja, ki jih ne potrebuje, bodisi ne sklene tistih, ki bi mu prišla prav. Pri WIZu te dileme ni, saj je WIZ Kasko vedno polni kasko in kot tak krije vse poškodbe – poleg dogodkov v prometu in kraje tudi poškodbe na parkirišču, nalet divjadi, poškodbe ob toči, razbita stekla in svetlobna telesa … Poleg WIZ Kasko pa lahko izberete tudi WIZ Delni Kasko v dveh paketih: WIZ Cesta (zavarovane so poškodbe na steklih, ogledalih in zaradi naleta živali) in WIZ Parkirišče (poleg kritij iz WIZ Cesta, so zavarovane tudi poškodbe na parkirišču). Če WIZ Delni kasko sklenete skupaj z WIZ Kasko, vam na ceno WIZ Delni kasko priznamo dodaten popust. Lahko pa WIZ Delni kasko sklenete tudi brez WIZ Kasko. 

 

Kasko in soudeležba pri škodi - odbitna franšiza

Pri kasku je vedno vključena tudi dogovorjena višina soudeležbe pri škodi – franšiza (standardna odbitna franšiza je običajno izražena v odstotkih in znaša 1 %, torej je ob škodi lastnik soudeležen v višini 1 % novonabavne vrednosti avta). Pri WIZu je to urejeno nekoliko drugače, in sicer je soudeležba izražena v štirih absolutnih zneskih pri WIZ Kasko – 100, 300, 600 ali 900 evrov in enem znesku pri WIZ Delni kasko - 50 €. Višino soudeležbe pri WIZ Kasko izberete ob sklepanju (pri WIZ Delni kasko je fiksna cena). Višjo soudeležbo boste izbrali, nižja bo vaša zavarovalna premija. V primeru prijave škode po kasko kritju boste tako soudeleženi v višini izbranega zneska soudeležbe oz. se vam v primeru totalne škode zavarovalnina zniža za omenjeni znesek. V primeru uveljavljanja škode iz WIZ Kasko, se vam naslednje leto poviša cena zavarovanja in premijski razred. To pa ne velja za WIZ Delni kasko, kar je tudi ena njegovih bistvenih prednosti.

Tako je sedaj jasno – Novakovi se bodo najverjetneje odločili za WIZ Kasko in WIZ Delni kasko, saj želijo polno kritje in ne želijo povišanja cene v naslednjem zavarovalnem letu v primeru škod iz kritij WIZ Delni kasko. 


 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.