null Zakaj je tehnični pregled tako pomemben?
Tehnični pregled vozila
clock image

4

Zakaj je tehnični pregled tako pomemben?

#wizavto

20 maj, 2022

Tina

Namen tehničnega pregleda je ugotoviti, ali je avto tehnično brezhiben in varen za vožnjo. Ali je avto »zdrav«, bi lahko rekli.

Vsi se spomnimo osnovnošolskih sistematskih zdravniških pregledov, ko so nas v osemletki vsaj štirikrat izmerili, stehtali, nam pogledali v grlo, poslušali bitje srca in opravili še nekaj malenkosti. No, tehnični pregled je za avto nekaj podobnega kot za človeka sistematski pregled.

Kdaj in zakaj je potrebno opraviti tehnični pregled vozila?

Področje tehničnih pregledov ureja 50. člen Zakona o motornih vozilih. Tehničnega pregleda novim vozilom ni treba opravljati, saj se šteje, da je avto iz tovarne prišel tehnično brezhiben. Po štirih letih je treba opraviti prvi pregled, nato pa še dva, in sicer na vsaki dve leti. Ko avto dopolni osem let, ga tehnični pregled čaka vsako leto. Opravljen tehnični pregled je skupaj s sklenjenim zavarovanjem avtomobilske odgovornosti tudi pogoj, da lahko avto registriraš oziroma registracijo podaljšaš. Mimogrede, opraviti ga moraš pri pooblaščeni organizaciji, zavarovanje pa lahko urediš hitro in enostavno prek spleta s klikom na gumb Preveri svojo ceno

Preveri svojo ceno

 

7 točk tehničnega pregleda in najpogostejše šibke točke

Na tehničnem pregledu se posebna pozornost nameni 7 sklopom:

  • dokumenti vozila,
  • zavore,
  • podvozje,
  • pnevmatike,
  • luči,
  • emisije izpušnih plinov,
  • obvezna oprema.

Vsak od teh sklopov mora biti tehnično brezhiben, luči pravilno nastavljene, emisije izpušnih plinov v zakonsko določenih mejah, ujemati pa se morajo tudi številke na šasiji s tistimi v dokumentih. Z leti se seveda poveča obraba posameznih delov, pojavijo se okvare in poškodbe, zato vsako leto na tehničnem »pade« približno petina vozil.

Najpogosteje so pomanjkljivosti pri:

  • lučeh,
  • zavorah,
  • podvozju (krmilni sistem, pnevmatike in rja na podvozju).

Če ti ne uspe opraviti tehničnega pregleda, imaš tri dni časa, da pri mehaniku napake odpraviš in greš še enkrat na pregled brezplačno, kasneje pa moraš za pregled ponovno plačati.

 

Triki in nasveti pred opravljanjem tehničnega pregleda

Priporočljivo je, da na tehnični pregled pripelješ ogret avto, sicer bodo morda emisije v izpušnih plinih previsoke.

Če tehnika ni tvoja močnejša stran, se dogovori s svojim mehanikom, ki bo tvoj avto pred tehničnim pregledom temeljito pregledal in z njim tudi opravil tehnični pregled. Priporočljivo je, da na tehnični pregled pripelješ ogret avto, sicer bodo morda emisije v izpušnih plinih previsoke. Pravočasno poskrbi tudi za ustrezno obvezno opremo. Ideja, da ti jo zgolj za čas tehničnega pregleda posodi prijatelj, je slaba, saj te lahko kasneje policisti kaznujejo, če opreme nimaš. Enako velja tudi za dele, ki niso v skladu s homologacijo – zatemnjene luči, spojlerji in podobno. Nekateri jih za tehnični pregled odstranijo in potem spet namestijo nazaj, a tudi to bodo policisti kaznovali, ne glede na to, da ti je tehnični pregled sicer uspelo opraviti.

 

 

Tehnično neustrezno vozilo in zavarovanje

Opravljen tehnični pregled in tehnična ustreznost vozila vplivata tudi na zavarovanje. Če vozilo nima opravljenega tehničnega pregleda oziroma je tehnično pomanjkljivo (denimo neustrezne, izrabljene ali glede na vozne razmere neustrezne pnevmatike), lahko zavarovalnica zavrne zahtevek za odškodnino, če so kršitve v vzročni zvezi s škodnim primerom. Zato je pomembno, da pred sklenitvijo dobro prebereš splošne pogoje, še pomembneje pa je, da lepo skrbiš za svoj avto in redno opravljaš servisne in tehnične preglede.

Informativni izračun cene >

 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.