null Zakaj je menjava pnevmatik vsako sezono nujno potrebna?
Gume na cesti
clock image

4

Zakaj je menjava pnevmatik vsako sezono nujno potrebna?

#wizavto

27 februar, 2019

Ana

Tako kot vsako sezono poskrbiš za menjavo svoje obutve, moraš poskrbeti tudi za menjavo gum oz. pnevmatik na svojem vozilu. V teoriji se vedno sliši preprosto, v praksi pa pogosto zgleda drugače.

Vsi dobro vemo, da 15. november in 15. marec pomenita zadnji alarm pred začetkom nove sezone, a ju na račun pomanjkanja časa ali denarja, marsikdo raje da na dremež. Da se to ne bi zgodilo tudi tebi, preveri, zakaj moraš to sezono pravočasno k vulkanizerju.

Zima, zima bela, cesta je poledenela - imaš zimske gume?

Zimska oprema je za vse avtomobile obvezna v času hladne sezone in tudi izven zakonsko določenega obdobja, v primeru, da pride do zimskih razmer. Kot verjetno že veš, zakon uvršča med zimsko opremo tako zimske pnevmatike (po domače: zimske gume), kot tudi letne pnevmatike s profilom 3 mm v kombinaciji s snežnimi verigami.

Zakaj je bolje, da se pozimi odločiš za zimske gume?

 • Zimske pnevmatike imajo v hladnem delu leta veliko boljši oprijem kot letne.
 • Zavorna pot z letnimi pnevmatikami je v primeru zaledenelega ali zasneženega vozišča neprimerljivo daljša in veliko bolj nevarna.
 • Ob poledici ali zasneženem cestišču prihraniš čas, energijo in živce za nameščanje verig.
 • Če se s snežnimi verigami na letnih pnevmatikah pelješ po kopni cesti,  lahko poškoduješ platišča in še kaj drugega.
 • V primeru nesreče v zimskih razmerah z letnimi pnevmatikami ti nobena zavarovalnica ne bo povrnila stroškov za nastalo škodo.

Kaj določa zakon za zimsko obdobje?

 1. Datum za menjavo pnevmatik: 15. november
 2. Najnižji dovoljeni profil pnevmatike: 3 mm + snežne verige
 3. Razmere na cesti: ledena ploskev, poledica / sneg, ki se oprijema vozišča

 

Letne gume so za poleti

Po Zakonu o varnosti cestnega prometa se letna sezona začne s 15. marcem oziroma takrat, ko so ceste suhe in o zimi ni več nobenega sledu. Takrat je čas za to, da svojega jeklenega konjička preobuješ v lahkotnejšo obutev - letne gume.

Kakšne prednosti ima uporaba letnih pnevmatik v toplejšem obdobju leta?

 • Letne pnevmatike se poleti ne obrabljajo tako hitro kot zimske. Segreti asfalt namreč povzroča popolnoma neenakomerno in hitrejšo obrabo zimskih pnevmatik.
 • Poraba goriva je z letnimi gumami veliko manjša.
 • Zavorna pot poleti je z letnimi pnevmatikami krajša kot z zimskimi.

Kaj pa določa zakon za letno obdobje?

 1. Datum za menjavo pnevmatik: 15. marec
 2. Najnižji dovoljeni profil pnevmatike: 1,6 mm
 3. Razmere na cesti: ni več poledice ali snega, cesta je ali suha ali mokra od dežja

Z dosledno menjavo pnevmatik boš poskrbel za njihovo daljšo življenjsko dobo, sebi pa boš prihranil kar nekaj evrov na računu. Strokovnjaki svetujejo, da se po štirih letih od pnevmatik posloviš, oziroma takrat, ko je njihov profil manjši od 4 mm (kljub temu da zakon narekuje drugače). Izbira ustreznih gum je za varno in zanesljivo vožnjo bistvenega pomena, zato poskrbi, da bo tvoj avto vedno pravočasno in pravilno preobut.

Varni vozniki zavarujejo svoje avtomobile ceneje

Če ima tvoj jekleni konjiček dobro in sezoni primerno obutev, lahko ti varneje voziš. Če si varen voznik, pa z leti pridobivaš boniteto (prehajaš v nižji premijski razred in pridobivaš več popusta) in s tem nižjo ceno za svoje avto zavarovanje. Izračunaj svojo ceno za WIZ Avto zavarovanje in preveri, kako do dodatnih prihrankov WIZ. Varna vožnja s pravimi sezonskimi pnevmatikami se vsekakor splača.
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.