null WIZ svetuje: pravilno in varno ravnanje ob prometni nesreči na avtocesti
Prometna nesreča na avtocesti
clock image

4

WIZ svetuje: pravilno in varno ravnanje ob prometni nesreči na avtocesti

#wizavto

28 februar, 2019

Tina

Prometne nesreče nikoli niso prijetne, na avtocesti pa znajo biti še posebej nevarne, zato ravnajte premišljeno in čim bolj mirno, pa bo tudi tveganje za vse udeležene manjše.

V enem od prejšnjih zapisov smo pisali o pravilnem ravnanju v primeru okvare avtomobila na avtocesti, v tem zapisu pa se bomo posvetili varnemu obnašanju ob prometni nesreči. Vse pogosteje se namreč zgodi, da ljudje ne reagirajo pravilno in s tem ogrozijo tako svoje kot življenje ostalih udeležencev v prometu. Na slovenskih avtocestah se je zato že zgodilo nekaj tragičnih nesreč – poskrbimo, da se ne bo nobena več!


Kako torej ravnati, če se zgodi prometna nesreča na avtocesti?

  1. Kraj nesreče glede na okoliščine ustrezno zavarujemo, ga označimo in pri tem ravnamo izjemno previdno. Ob zavarovanju kraja nesreče upoštevamo specifičnost kraja, kjer se je prometna nesreča zgodila. Na avtocestah in hitrih cestah, kjer ob desnem robu vozišča poteka odstavni pas, vozilo odstranimo na odstavni pas in ga na primerni razdalji označimo z varnostnim trikotnikom ter prižganimi varnostnimi utripalkami
  2. O dogodku čim prej obvestimo policijo.
  3. Vozilo zapustimo takoj (tako voznik kot potniki), ko se prepričamo, da to lahko storimo varno, in si nadenemo odsevne brezrokavnike. Vsi se umaknemo za varnostno ograjo in ob izstopu ne hodimo po nepotrebnem okoli vozila in ne ocenjujemo nastale škode, temveč poskrbimo predvsem za lastno varnost. Če je vozilo obstalo na viaduktu, se moramo prepričati, kam bomo iz vozila izstopili.
  4. Nekdo od udeležencev naj prihajajoča vozila opozarja na nevarnost, vendar naj bo pri tem pozoren tudi na svojo varnost. 
  5. Vozniki, ki vozijo mimo prometnih nesreč, pa naj se ne ustavljajo na vozišču in si ne ogledujejo prometnih nesreč. Prav tako zastoj v primeru prometne nesreče ni priložnost za kratek sprehod po avtocesti!


Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti

Razvrstitev vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrščanju vozil.
S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev po reševalnem pasu in s tem povečamo možnost preživetja tudi do 40 %. Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte.

Vir slike: AMZS

Prometne nesreče nikoli niso prijetne, na avtocesti pa znajo biti še posebej nevarne, zato ravnajte premišljeno in čim bolj mirno, pa bo tudi tveganje za vse udeležene manjše.

Srečno in varno pot vam želi vaša ekipa WIZ!


 

 
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.